Josef Brůna: Dárcovská výzva pro projekt Chráníme mořské želvy

Zakončení studií

vybíráme od 9.9.2018
10 600 Kč
vybráno 212 % z 5 000 Kč

přispělo

40 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Koncem září končí 27 let mých studií. 24.9.2018 obhajuji svojí disertaci, čímž završuji 14 let studia na ústavu pro životní prostředí, které jsem věnoval převážně tématu rostlin z pohledu dálkového průzkumu Zěmě. Jelikož příroda je i o zvířatech, vybral jsem neziskovou organizaci, které věřím a vím, že dělá skvělou práci a rád bych ji přispěl na přímou ochranu mořských želv a jejich habitatu. I kdybych neobhájil, tak mi 30.9. skončí maximální doba studia, a i to stojí za oslavu.
Moje disertace se věnuje především problémům české ochrany životního prostředí spojeným s rostlinami (horské lesy Šumavy, opuštěná krajina v Doupovských horách a invazní rostliny v naší krajině). Svět zvířat je ale také ohrožený a ve světě ještě víc než u nás.
Proto jsem se rozhodl uspořádat tuto dárcovskou výzvu a pomoci tak i zvířatům, jmenovitě mořským želvám.
Cílová částka je 5000 Kč, což představuje měsíční plat zkušeného rangera v Indonésii, který díky němu může zachránit před pytláky přibližně 5000 želvích vajec. Když se vybere víc, tak ho podpoříme po delší dobu :-).
Českou neziskovku vede úžasná česká bioložka Hanka Svobodová a s projektem mám dobré zkušenosti. V roce 2016 jsem se byl na ostrovech podívat a viděl jsem efektivitu a účelnost přímé ochrany na vlastní oči.
Díky všem, kdo se rozhodnete výzvu podpořit libovolnou částkou.
Kdo byste mě chtěl pozvat na pivo, panáka nebo dort, máte jedinečnou možnost tak učinit virtuálně prostřednictvím této výzvy.

Více o projektu můžete zjistit na webu: http://www.morskezelvy.cz/ nebo v novém dokumentu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11467245921-cesi-zachranuji/216562260250005-cesi-zachranuji-morske-zelvy-na-borneu/

Děkuji všem za podporu mořských želv. Jsem rád, že mám kolem sebe lidi ochotné přispět na dobrou věc. Kdybyste se chtěli dozvědět něco víc o projektu, mrkněte na: http://www.morskezelvy.cz/ nebo přijďte na některou z akcí. 
O své disertaci práci vám rád povím někde nad kafem.
Díky!

Děkuji všem za úžasnou podporu. Organizace Chráníme mořské želvy mě za tuhle výzvu vyhlásila "Hrdinou měsíce". Věřím, že se podaří vybrat na plat rangera na 2 měsíce, čímž by se původní plán splnil na 200% a taky by to znamenalo přibližně 10000 zachráněných želvích vajíček.

Založení výzvy

Chráníme mořské želvy z.s.
Chráníme mořské želvy, nádherné tvory, žijící na Zemi více než 110 miliónů let. Dnes jim hrozí vyhynutí. Jejich populace za posledních 70 let na některých místech klesla o více než 90%. Místní lidé kradou z pláží želví vejce a prodávají je do restaurací pro turisty, zaživa jim strhávají krunýře, aby z nich udělali suvenýry. S místní organizací Sehabat penyu Loang chráníme několik pláží na ostrově Lembata v Indonésii. Tyto pláže jsou důležitějším líhništěm kriticky ohrožených karet pravých, ale také karet zelenavých a karet obrovských. V roce 2022 začal projekt na zkvalitnění ochrany mořských želv i na Srí Lance. Činnost ochranářů vedeme a financujeme. Hlídáme pláže před pytláky, přenášíme vejce do chráněné části pláže, hned po vylíhnutí želvy vypouštíme do moře, učíme místní dělat suvenýry z alternativních materiálů, například z kokosu. Učíme děti o želvách, o přírodě a také angličtinu. Vzdělávací materiály, které jsme vytvořili, se používají celosvětově. Jako konzultanti pomáháme i jinde ve světě. V ČR se snažíme zvýšit informovanost veřejnosti o situaci mořských želv, o příčinách ohrožení těchto vzácných plazů a o možnostech, jak jim můžeme pomoci.
Chráníme mořské želvy, nádherné tvory, žijící na Zemi více než 110 miliónů let. Dnes jim hrozí vyhynutí. S místní organizací Sehabat penyu Loang chráníme několik pláží na ostrově Lembata v Indonésii. Tyto pláže jsou důležitějším líhništěm kriticky ohrožených druhů karet. V roce 2022 začal projekt na zkvalitnění ochrany mořských želv i na Srí Lance. Činnost ochranářů vedeme a financujeme. Hlídáme pláže před pytláky, přenášíme vejce do chráněné části pláže, hned po vylíhnutí želvy vypouštíme do moře, učíme místní dělat suvenýry z alternativních materiálů, učíme děti o želvách, o přírodě a také angličtinu. 


Pepíku, zde jsem poslala 15 liber. ;) tzn 450Kč. Ať se mají želvy pěkně. :)
Eliška Röslerová

Eliška Röslerová
450 Kč

Na zdraví želv a Pepixe!

Petr Korous
300 Kč

<3 <3 <3 ! :)

Zuzana Harmackova

Chtěli jsme Ti koupit se ženou a dětmi nějakou maličkost, ale radši jsme to dali želvám. Asi to ocení víc.

Matěj Man
300 Kč

Na zdravi Pepo,hodne stesti ted I v dalsi tve etape;)

Zdenka Voldanova
100 Kč

Cink, cink... Na Tvoje zdraví!!!

Markéta Vokurková
300 Kč

Díky za Vaši iniciativu a starost, hodně štěstí!

Jan Bendl
200 Kč

Držím pěsti Tobě Pepíku i želvám! ;)

Magdalena Barešová
100 Kč

Na zdravi:)!!

Petra Sananesova
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Chráníme mořské želvy z.s., projekt: Chráníme mořské želvy