Tomáš Zunt: Dárcovská výzva pro projekt POMÁHÁME TAM, KDE JE POTŘEBA

(nejen) ICOS BĚŽÍ OPĚT PRO ICOS - poběžíme ½ maraton tak, abychom si zasloužili vaši podporu a překonali sami sebe!

vybíráme od 17.5.2018
8 667 Kč
vybráno 41 % z 21 097 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Loni podpořily ICOS Český Krumlov, o.p.s. na českobudějovickém půlmaratonu čtyři desítky běžců. ICOS se stal na půlmaratonu nejúspěšnější neziskovkou – díky běžcům a dárcům, kteří podpořili některé z dobroběžců, putovalo 52 tisíc Kč na podporu služeb ICOS. Aby měli naši podporovatelé z řad běžců pořádného soupeře, postavil loni z pracovníků ICOS úspěšnou vlastní štafetu (víceméně z „neběžců“). Štafetu postaví na start ICOS i letos – ale spíše z běžců. Proč z běžců? Protože „neběžci“ z ICOSu mají vyšší cíle a poběží letos trať daleko delší! 
Pro ICOS neexistují překážky, které by nás zastavily. Tomáš Zunt, ředitel ICOS a Květa Valčuhová, vedoucí RC a preventivních programů ICOS, poběží (i když rozhodně je nešlo dosud označit za běžce:) na českobudějovickém půlmaratonu 2RUN. Tedy trasu daleko delší, než minulý rok ve štafetě. 
"Když jsme nezemřeli loni, věříme, že přežijeme i letos. A snad zvítězíme:). I když, pravda, ti běžci z Keni nám loni trochu uběhli hned na začátku, to bychom si měli lépe pohlídat", nastínila slavná dvojice neběžců z ICOSu své letošní cíle a strategii.  
Loni bylo zjevné, že se od pracovníků ICOS (neběžců) jedná o nemalou oběť. Aby výzva byla skutečně výzvou a obětí i letos, přidali si tedy řadu a řadu kilometrů navíc. KDYŽ JEJICH ÚSILÍ PODPOŘÍTE I VY, BUDE JEJICH UTRPENÍ URČITĚ MENŠÍ:).


  Naše dva běžce jsme trochu vyzpovídali:
 Jak jste za ten rok od posledního půlmaratonu trénovali běh?
 TZ: NIJAK, od minulého týdne jsme ale začali s kolegyněmi po ránu běhat.
 KV: BEZ KOMENTÁŘE. Ale chodím stále docela rychle.
Už jste někdy běžel/a oněch 11 kilometrů, které musíte na 2RUN zdolat?
 TZ: BLÁZNÍTE?
 KV: NE.

 Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí.

Za ICOS poběží ale i řada dalších běžců, a to jak celý půlmaraton, tak 2RUN, rodinný běh i štafety. Jedna štafeta bude složena z pracovníků či spolupracovníků ICOS (Denisa Těsnohlídková, Petra Štiková, Věra Kutláková a Jakub Průcha), další je složena z kolegyň z partnerské organizace. 2RUN poběží také z ICOSu Katka Homolková, nová vedoucí služby Podpora rodin a dětí, rodinný běh pak třeba Terka Valachová z Bezplatné právní poradny ICOS s malou Líbou, Majda Zronková z Dobrovolnického centra ICOS či naše sociální pracovnice Daniela Jíchová, přidají se také "celomaratonci" jako Jirka Klosse, Hynek Kukačka, náš kamarád a rozhodně nejlepší běžec Patrik Coufal a jeho synek Jemík a řada dalších.  Všem moc díky.

Přispět můžete jakoukoli částkou. Vybrané peníze podpoří naše běžce morálně, fakticky ale půjdou na podporu služeb ICOS Český Krumlov, o.p.s., konkrétně na podporu dobrovolnických programů pro seniory, děti, mladé lidi se zdravotním postižením a na službu Osobní asistence pro děti, dospělé se zdravotním postižením a seniory (dárci tedy mohou dar uplatnit jako daňové zvýhodnění).

Závod se poběží 2. června 2018 v Českých Budějovicích. To je sice až za téměř tři týdny, ale podcenit nechceme nic:). Od května začínáme opět po roce společně pravidelně trénovat (viz aktuality v horním menu).

P.S. 1: Vaši podporu samozřejmě nechceme podobně jako loni zadarmo:), jesltiže bude vybráno alespoň 75% z cílové částky (tj. z 21.097 Kč), přichystáme opět po roce pro všechny běžce i dárce (i jejich děti, manželky, manžele,...) v jednu sobotu opulentní "snídani v trávě", kde vás obsloužíme, popovídáme si s vámi,...  Jako loni nabízíme pro dárce, který do 25. května přispěje největší částkou, velice hodnotný bonus: může se zúčastnit našeho posledního tréninku dne 1. 6.2018, a to zcela zdarma a s možností společné fotografie! Avšak v případě, že nebude vybrána cílová částka, vyhrazují si Tomáš s Květou závod neběžet (to je však pouze žert, jejich přání - poběží v každém případě, a když se vybere 25% nad cílovou částku, určitě nebude pro ředitele problém, příští rok běžet už půlmaratonek celý sám).

P.S. 2: Jestliže by někdo chtěl 2.6.2018 běžet s námi, má ICOS ještě do 24.5.2018 pár posledních licencí. Více info na webu ICOS, ZDE.     


K našemu překvapení netrénujeme jen a pouze my. Nám neznámý fotograf zachytil naše kolegyně Věru Kutlákovou a Petru Štikovou. OPRAVDOVÉ BĚŽKYNĚ.  I ony budou 2. června 2018 za ICOS na startu českobudějovického půlmaratonu. 

Máme za sebou již třetí trénink. Opět ale bez Kateřiny (v 5.05 SMS omluva „…tragédie – spím dál“). No, Květa a Tomáš nespí! Ale síly už:) ubývají. Při zastávce na tradiční ranní procvičku v 6.30 v lesním cvičišti bylo vyčerpání nemalé a nezměrná vitalita z prvních kilometrů se trošku vytratila. Nakonec ale přeci jen malé kolečko v zámecké navíc. 
Zdá se ale, že budeme muset s během v přírodě zvolnit. Jak ukazuje foto, už jsme s přírodou totiž úplně splynuli (na první pohled nejsme vidět, ale šipky naznačí - Tomáš nahoře, Květa dole). A tak si raději dáme pár dní běžeckou pauzu. 

P.S. 1: S Kateřinou je to divné. Měla trénovat s námi, ale již dvakrát raději spala. Naše teorie je, že se trošičku zalekla naší vitality a přímé konfrontace.  

P.S. 2 Ředitel je ve výtečné formě. Po vyčerpávajícím tréninku svedl ještě závod se synky do školky. A málem vyhrál. 
Závěr: Selhání vyloučeno! 

Přestože do půlmaratonu zbývají ještě téměř celé tři týdny, absolvovali jsme již první tréninky!
Tradičně od 6 h ranních směrem na Dubík a zpět do domovů, a když to jde:), tak se zastávkou v zámecké zahradě - kolečko navíc někdy jde, někdy ne.
První dva tréninky nevypadaly vůbec špatně. Zvlášť při prvním kilometru nám úsměvy z tváří nemizely. Na prvním z tréninků nás doprovodila nová kolegyně Kateřina (na rozdíl od nás zjevně pravidelná běžkyně). Druhý již zaspala.
Klademe si otázku, jestli její neúčast není trochu zapříčiněna i tím, že má Kateřina představu, že na tréninku se zejména běhá. My se této představě rozhodně nebráníme, ale na chůzi, odpočinek či na trochu toho popovídání, si čas najdeme samozřejmě vždy:).
No nic, běžkyně, neběžkyně, řekli jsme si s Květou a sdělili jsme Kateřině, že ji stejně na půlmaratonu asi (možná, snad, určitě) porazíme. 
Prozatimní závěr: Po prvních trénincích opět neodbytný pocit, že by nás onoho 2. června vítězství nemuselo minout. Ředitel dokonce zavzpomínal na opojný pocit v cíli minulého půlmaratonu (tehdy to vítězství ještě nebylo, ale ani to tak skoro nevypadalo - viz foto vpravo dole). 

Založení výzvy

ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ICOS Český Krumlov zajišťuje provázaný soubor služeb, který umožňuje či usnadňuje důstojný a plnohodnotný život seniorům, dětem i dospělým se zdravotním postižením, rodinám s dětmi včetně těch ohrožených a lidem v krizi, kteří se neobejdou bez pomoci druhých.
Obecně prospěšná společnost ICOS působí v příhraničních regionech jižních Čech. Pomáháme již od roku 2000. Dlouhodobě zajišťujeme zejména: 
  • OSOBNÍ ASISTENCI pro seniory, děti i dospělé se zdravotním postižením (60 klientům zajistíme každý rok více než přes 10 tisíc hodin péče v domácnostech, školách/školkách, při doprovodech k lékaři,...)
  • DOBROVOLNICKÉ PROGRAMY pro seniory, děti i osoby se zdravotním postižením (více než 100 pomáhajících dobrovolníků v domovech pro seniory, nemocnici, Centru pro seniory, dětem z neúplných či nefunkčních rodin, s problémy v komunikaci,...)
  • PODPORA RODIN A DĚTÍ (pomáháme rodinám zůstat spolu - psychologické, právní, rodinné poradenství vč. terapie, práce v rodinách, asistované kontakty, mediace...- více než 200 rodin/ročně)
  • BEZPLATNÁ PRÁVNÍ PORADNA pro lidi v krizi (čtyři pobočky ve třech regionech pro lidi, kteří se neobejdou bez odborné pomoci, cca 800 klientů ročně)
  • RODINNÉ CENTRUM KRUMLÍK na největším českokrumlovské sídlišti (péče o děti v dětské skupině, volná herna pro rodiče s dětmi, kroužky, vzdělávací akce, volnočasové aktivity, příměstské i pobytové tábory,...- stovky rodin ročně)
  • PREVENTIVNÍ PROGRAMY ve školách, adaptační pobyty, i specifické preventivní programy pro děti, které se dostaly do křížku se zákonem.
Ročně našich služeb a aktivit využije kolem 2000 lidí.

ICOS Český Krumlov pomáhá od roku 2000. Je mj. držitelem ocenění Neziskovka roku 2016. V roce 2020 jsme pak například obdrželi cenu hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost.
Na sklonku roku 2021 obdržel ICOS prestižní ocenění Značka spolehlivosti a může se tak pyšnit titulem Prověřená veřejně prospěšná organizace. V roce 2022 jsme si převzali Cenu města Český Krumlov za rok 2021. Více třeba zde.
Děkujeme, že pomáháte s námi. Každý dar pomůže.

Chcete podpořit konkrétní službu? I to je samozřejmě možné.
Přehled našich služeb a více info k nim na darujme.



http://icos.krumlov.cz



Z tradičních akcí na podporu služeb, respektive klientů, kterým ICOS pomáhá:


  • Krumlovská 11 - společensko-sportovní dobročinná akce pro běžce i neběžce, rodiny s dětmi, s běžeckým závodem, svatomartinským posezením, listopadovou koupelí,....
  • Polévka, která pomáhá - již tradiční charitativní akce na masopustní úterý na Náměstí Svornosti v Českém Krumlově - ve spolupráci se táborským spolkem "Polévka, která pomáhá".
  • Chcete pomáhát více a s námi? Staňte se členy Klubu přátel ICOS
Zajištění a rozvoj výše uvedených služeb stojí přes 20 mil Kč ročně. Některé naše sociální služby jsou ze zákona zdarma, jiné částečně (ale s limitem) hrazené. Takto získáme každý rok cca 15% rozpočtu. Protože se v našem případě jedná o služby, které stát (a Jihočeský kraj) berou za prioritní a jsou zařazené mezi služby hodné podpory, získáváme každý rok finanční podporu státu, ta činí ale cca 50% nezbytných nákladů. A zbytek, tj. 7 a více milionů ročně musíme získat jinde, zejména od obcí, nadací a od dárců.

Hlavně poražte Kateřinu! :)

K.

I když je člověk o nějakou tu korunu lehčí, pohladí ho to po duši a čím více by člověk chtěl být hlazen, tím častěji by měl dávat.

Dárce

Všem běžcům velké díky a těšíme se na osobní setkání v sobotu!!!!!
tým ICOS

Dárce

Držím palce !!!! VY TO DÁTE!!!!

Hana Čadová
2 000 Kč

Moc fandím Tomášovi a Květě!

Ivana Selucká
300 Kč

Přijdu se podívat:)

Dárce
1 200 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
ICOS Český Krumlov, o.p.s., projekt: POMÁHÁME TAM, KDE JE POTŘEBA