Jana Červenková: Dárcovská výzva pro projekt Pravidelná podpora Sue Ryder

Běžím pro důstojné stáří. Přispějte a poběžte tak se mnou!

vybíráme od 20.3.2018
31 710 Kč
vybráno 106 % z 30 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vyhořela jsem po pár měsících práce jako sanitářka v  soukromé léčebně dlouhodobě nemocných. Chyběli ošetřovatelé, chyběl zdravotnický materiál, hlavně chyběla důstojnost. Stěží jsme pokrývali základní lidské potřeby klientů. Ti většinu času leželi v posteli s pohledem upřeným do stropu a čekali na smrt. V Sue Ryder vidím, že to jde jinak! Úsilím mých rukou a nohou v rámci Sportisimo 1/2Maraton Praha 2018 v sobotu 7. dubna bych tak ráda podpořila každodenní úsilí rukou a nohou pracovníků přímé péče Sue Ryder i všech ostatních, kteří pro ně a důstojné stáří klientů vytvářejí zázemí. Přispějte a poběžte tak se mnou alespoň virtuálně! ; ) 
Do Sue Ryder mě před lety přivedlo dobrovolnictví – pomáhala jsem s přípravou akcí, docházela jsem jako společnice za jednou z klientek. Teď v únoru tomu pak byl rok, co pro domov pracuji jako fundraiserka pro firemní dárce. 

Po té obrovské deziluzi z předchozího zařízení jsem v Sue Ryder získala zpět naději, že napne-li se společné úsilí pro dobrou věc, že vše je pak možné. Že standardy péče nejsou papír k založení do šanonu, ale že se mohou každý den žít. Že i stáří, kdy je člověk odkázaný na druhé, může být prožité důstojně a co možná nejradostněji. 

Sue Ryder si vážím i proto, že zůstává otevřená novému a že své zkušenosti posílá dál do světa – sdílí je se studenty na praxi, s ostatními organizacemi a odborníky nebo i jednotlivci třeba prostřednictvím nově spuštěného poradenského portálu Neztratit se ve stáří

A že vše něco stojí, nesedíme s rukama v klíně, ale každý den oslovujeme individuální a firemní dárce, vypracováváme žádosti o granty a dotace a sociálně podnikáme – provozujeme 6 dobročinných obchodů, restauraci, pronajímáme prostory domova. A taky běháme! ; ) Tentokrát tedy Sportisimo 1/2Maraton Praha 2018 v sobotu 7. dubna.

A jak je to s mojí kondičkou? K běhání pro radost jsem se vrátila minulé jaro. Od té doby jsem se proběhala k trase něco přes hodinu, tj. plus mínus deseti kilometrům. Půlmaraton je 21,0975 km - těch 11,0975 km navíc tedy stále zbývá dotáhnout.

Neházím ale flintu do žita! Motivace je silná, čas ještě nějaký zbývá, navíc se mi podařilo získat příslib několika přátel – zkušených běžců – vzít mě na společný trénink a zvýšit tak šance na šťastné doběhnutí do cíle. Je to výzva, ale stojí za to! O pokrocích pro vás chystám průběžnou reportáž : )    

Nejprve se tak pohodlně usaďte, přispějte a sdílejte a pak tak alespoň virtuálně běžte pro důstojné stáří se mnou!  

Velké díky!

Jana 

JSME V CÍLI! 

Kilometrů moc, čas nejvyšší, darovaných úžasných 31.710 Kč, mi známých i neznámých 43 darujících a nepočítaně fandících!

Milí, velké díky za podporu důstojného stáří, Sue Ryder a všech a všeho, co představuje! A velké díky i za mne samotnou!

Za pomoc s přípravou výzvy také moc děkuji: Radce K., Michalovi, Hance, Radce M. a Darii. 

Za trpělivé vedení, energii a společný krok pak velký dík patří patronům: Michalovi, Lindě, Ondřeji a 3 krásným dětem. 

Finální statistika by nebyla kompletní bez odtajnění výsledků tipovačky! Tak tedy - schodů bylo 48! Opravdu! A výherkyní kalendáře a sovího čaje se tímto stává Iva! Ivi, blahopřeji a těším se na osobní předání!

A když už je o kalendáři řeč - vypůjčím si z něj na závěr citát:

"NEJSILNĚJŠÍM PROSTŘEDKEM PROTI STÁRNUTÍ JE LÁSKA" John Stuart Mill

.. A JÁ VÁM VŠEM ZA NI MNOHOKRÁT DĚKUJI!



Tahle 1/2maratonská tréninková afterparty byla stejně ze všech běhů nejdrsnější - jen si zkuste udržet tempo s malými dětmi! Aneb rozverné mládí běží pro důstojné stáří! :)

A máme pro vás TIPOVAČKU!

Kolik schodů mělo námi pokořené schodiště?

Nejpřesněji tipující obdrží krásný KALENDÁŘ Sue Ryder a vynikající SOVÍ ČAJ k němu!

Své tipy můžete zaslat na adresu jana.cervenka@gmail.com do úterní půlnoci 17.4., kdy i samotná výzva končí.

Šťastným tipům zdar! A všem darům velký dík! :)

Čas 2:17:36, uběhnutých 21,0975 km, darovaných 28.410 Kč (děkuju!), neuvěřitelných 41 darujících a nepočítaně příznivců (děkuju moc!)! K tomu obrovská radost a taky 2 v cíli vyškemrané medaile, protože jinak by se doma kluci prali. To je naše dnešní slavnostní statistika! Tramtadadaaa! :)

Byl to skvělý zážitek a byli jste tam se mnou! Nejspíš nevíte, ale vedla jsem s vámi rozhovory! A občas vnímala i dění kolem třeba jako tyhle útržky konverzací:

Asi po prvních 200 m – „já už nemůžu!“
„Není to divný mít na třetím kilometru za sebou sběrací autobus a zametací vozy?“
„Jéžiš, zvoní mi mobil!... Babička!“ 
„Koukej, támhle běží strejda v pyžamu!“

Sama jsem se snažila držet nejdůležitější rady nepřepálit start a v dálce před sebou si s ambicí a pokorou hlídala vodiče s cílovým časem 2:30. Když na to přišlo, vlastně jsem se je bála předběhnout, právě aby mi pak rychle nedošly síly. Z brždění tempa mě ale začalo píchat v jednom boku, jejich sledování jsem tak hodila za hlavu a dál už běžela jen podle sebe. 

Na rovných úsecích, když jsem před sebou viděla celý ten běžící dav, říkala jsem si, co by se se vší tou energií dalo udělat dobrého – něco jako zajistit světový mír. Nakonec jsem ale došla k tomu, že jestli to celé snažení udělá 11,5 tisíce běžících a další tisíce fandících lidí radostnými, že to vlastně stačí.

Jo a taky, když mě kolem desátého kilometru s úlevou napadlo, že je dobře, že mám přes břicho startovací číslo a že tak nemusím myslet na to, jestli ho mám zatažené a krásné – to jsem si pak řekla, že jestli mi zbývá energie myslet na takové kraviny, tak že klidně můžu přidat tempo, a tak jsem přidala a šťastně doběhla! 

Samotný půlmaraton je tak už za námi, dárcovská výzva ale zůstává otevřená až do úterý 17.4.! Cokoli vás s ní ještě napadne podniknout, podnikněte! Taky ještě něco vymyslím! ;) Takže se neloučím, jen jdu na chvíli relaxovat :)

Milí, velké díky za vaši podporu Sue Ryder a důstojného stáří! Ze všeho dění kolem výzvy mám ohromnou radost a doufám, že vy také!

Tak prozatím pěkný podvečer a zůstáváme ve spojení! 

Vaše zničená ale šťastná Jana

Povzbuzení na start od Ondry Šimetky - skvělého člověka, porodníka a běžce, třetího z patronů téhle výzvy. Ondro, moc děkuju! : ) 

"Dneska pisu pro dobrou vec, kterou organizuje moje kamaradka Jana. 

Znam Janu dlouho, konkretne od roku 2007, kdy jsme oba byli u otevreni pobocky Lekaru bez hranic v CR a Jana pak byla mnoho let dobrou dusi kancelare. Mila, usmevava, schopna a vzdy ochotna s cimkoliv pomoci.

Kdyz me ted pozadala o spolecny bezecky trenink a par rad pred letosnim pulmaratonem a videl jsem hlavne ten duvod proc bezi (!!!), nevahal jsem ani chvilicku. Jenze jak to udelat, kdyz Jana je v Praze a ja zrovna ted zase na Vychodnim Timoru? Na spolecny trenink to nevypada, ale par rad, jak to delam ja, dat muzu. Treninkova pravidla jsou jasna: 1. kdyz se citim dobre, bezim rychle a daleko. 2. kdyz se citim stredne, bezim pomaleji a mene. 3. kdyz se necitim, kaslu na to. A ono to funguje, takhle jsem se propracoval ke vsem svym maratonum, vc. toho nejvetsiho, newyorkskeho.

A zavod samotny? Nenechat se strhnout davem a bezet pro radost. Uz ucast je temer vitezstvi.

Takze Jano, zitra v klidu, natrenovano mas a v cili trochu zpomal at Ti stihnou zmerit cas.

A Vy, kdo muzete, kouknete, prosim, sem a podporte to. MA TO SMYSL!! DEKUJI."



Mám už prý šetřit síly na sobotu na samotný 1/2maraton. Jo jo, běží se už pozítří! A víte, že dohromady asi 11 000 běžců?!

V trénincích ale neustávám, jen už vás nebudu ohromovat pokořenými kilometry. Místo toho sahám po romantice a beru vás s sebou na můj obvyklý běžecký okruh. Je ve znamení podchodů, schodů a tajemství života. Fotky sice vypadají na první pohled nevábně, ale nenechte se odradit a poběžte! ;)

Napínavé tak zůstane do poslední chvíle, jestli těch víkendových 21,0975 km najednou zvládnu. Zase už mám ale nastudované rozmístění občerstvovacích stanic a music pointů a to je, myslím, dost dobrý předpoklad úspěchu!

A pak taky vaše veliká podpora! Ta je pro mě silný motor!

Milí, společně už máme 19.554 Kč a nastupujeme cílovou rovinku! 

A jak se to zpívá? "Když nemůžeš, tak přidej víc?" Tak jen do toho! Důstojné stáří za to stojí! Vidím to každý den!

Velké díky! 

Jana

Kdy najdou matky malých dětí čas na společný trénink? Jasně, že večer, když už ta drobotina skoro spí. Linda navíc ještě před odchodem stihla uvařit svíčkovou! Zbyde na ni?

No, zasloužila by si ji! Jak se dá, Linda trénuje na pražský květnový maraton – startovné a super měřící běžecké hodinky dostala k narozeninám. Půlmaraton má už dávno úspěšně za sebou! Jdu se tedy učit!

Start tentokrát připadl na naši milovanou Oboru Hvězda, z ní jsme dobrodružnou cestou pokračovaly do Divoké Šárky. U toho divoce diskutovaly – chvíli běžecké zkušenosti a pak dlouze dětské prdíky, nudlíky, kašlíky a žertíky.. Nakonec jsme ale zvládly i vážná dospělácká témata – třeba jako, že si Linda při nedávném natáčení v Norsku pro přežití pořídila sněhule ze skutečného tuleně a že je v nich fakt teplo!

Jak utíkala řeč, utíkal i čas a zastihla nás tma! Byly jsme ale připravené a pohotově vytáhly čelovky!

Potvrdilo se mi taky tušení z předchozího tréninku s Michalem v Prokopském údolí – že při běhu ve dvojici a za řeči daleko méně vnímám únavu. Teprve až, co jsme se s Lindou rozloučily na zastávce metra, jsem si pořádně uvědomila, že baterie jsou vybité, nohy z kamene.

Tímto děkuji Dopravnímu podniku hlavního města Prahy za existenci linky A metra, oboustranně jezdících schodů a navazujících tramvajových spojů! Jo a na startu toho 7.4. si pro konverzaci prostě někoho urvu! 

Milí, jsme zase o kus dál! Délka trasy 16,55 km, čas 1:53:16 a výtěžek 15.110 Kč! Máme už polovinu, huráááá! Tak ještě tu druhou! To dáme - důstojné stáří za to stojí! 

Díky vám všem, že běžíte se mnou, a Lindo, Tobě dnes zvlášť! 

Jana 

 PS Co ta svíčková? Zbyla?

Prý „a vem si určitě trailový boty“. To jsou mi pořád požadavky na vybavení na někoho, kdo i po horách chodí v krajkových balerínách!
 
Ale vážně – co je pro jednoho cíl (Sportisimo 1/2Maraton pro mě - 21 km), to je pro druhého jen prostředek k ještě vyššímu cílí (Swissalpine Irontrail - 88 km pro Michala). A že se Michal chystá na horský ultramaraton, nemohli jsme trénovat jinde než v Prokopském údolí, prostě v místě se snad největšími kopci v Praze.
 
Na fotkách se směju, vždy ale trvalo nekonečně dlouho, než jsem se vydýchala, a byla schopná udržet koutky. Nový poznatek - i míjející se běžci mají svůj pozdrav: ahoj! A pšššt! Už vím, kudy vede i mapám neznámá příkrá stezka Flying Runners!
 
Po velehorském tréninku se nám ještě od Terezky dostalo pozvání na skvělou polévku, kterou jsem vdechla a pak padla za důstojné stáří.
 
Přátelé, blížíme se!  Převýšení 450m, čas 1:20 hod., délka trasy 11,5 km a výtěžek 8410 Kč!
 
Michale, Terezko i vy všichni, děkuju, že běžíte se mnou! Má to smysl! Tak jen dál do toho!

Založení výzvy

Sue Ryder
Když stáří začne přinášet starosti, je dobré na to nebýt sám. Vaše podpora zajistí křehkým starým lidem a jejich blízkým péči, bez které se neobejdou. Například radu, jak těžkou situaci řešit. Osobní asistenci a pomoc doma s tím, co už nejde zvládnout. A také důstojnou péči seniorům trvale odkázaným na pomoc druhých. Prosím, přidejte se.
Kolikrát v životě jste své babičce, dědečkovi nebo svým rodičům radili s nastavením mobilního telefonu nebo jim pomáhali objednat se k lékaři?

Pro nás jsou to banální věci, oni prožívají těžký boj a pocit bezmoci. A teď si představte, že se má starý člověk vyznat v bludišti zdravotních a sociálních služeb a hledat řešení, když ho potká nemoc nebo úraz. V takových krizových momentech se na Sue Ryder obracejí senioři - rodiče a jejich děti, obě generace často v seniorském věku.

Prosím darujte, ať tito lidé dostanou pomoc a radu včas. Bez ztráty své důstojnosti. 
Děkujeme za Vaše štědré srdce ♥

Monika Havlová
Péče o dárce
Mobil: +420 775 429 446
E-mail: monika.havlova@sue-ryder.cz

www.neztratitsevestari.cz
www.sue-ryder.cz

PS: Potvrzení o poskytnutí daru
Vám zašleme e-mailem vždy v lednu následujícího roku, abyste ho měli včas k daňovému přiznání.

Hodne stesti Jani, skvela prace!:)

Lucka
300 Kč

Hodne stesti na trati!

Josef Havlík
500 Kč

Jani, ať Ti to zítra běží!

Jana
1 156 Kč

Good luck!

Reena

Hodně štěstí na trati i ve výzvě, Jano!

Dušan Brinzanik

zdraví Hanys, Kača, Lucka

Lucie Mališová
1 000 Kč

Jani, přeji dobré boty a bohatě zásobené občerstvovací stanice! Jsi skvělá!

Jana Dušková
500 Kč

Půlmaraton je 21,0975 km. To je o 21,0975 km více, než jsem schopen uběhnout já...

Michal Nauš
500 Kč

Phar Lap vyhrával kvůli velkému srdci a to Ty máš. I když on ho měl fakt obrovské a to doslova :) Pro mě už jsi stejně vítěz, i když budeš úplně poslední. Držím palce! Tvůj fanoušek Radka

Radka Kulhánková
777 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Sue Ryder, projekt: Pravidelná podpora Sue Ryder