Nadace Via


Životní prostředí

Zapojte se do mapování s Modelem Živá krajina a podořte nákup mapovací aplikace. Klimatickou změnu můžete řešit hned za humny!

Nevíte, jak smysluplně přispět k řešení nastupující klimatické změny? Globální oteplování se zastavit asi nepodaří, můžeme se na něj však připravit vhodnou a systematickou adaptací krajiny. Podpořte veřejnost i odborníky, kteří pracují na Krajinném plánu adaptace ČR na klimatickou změnu prostřednictvím Modelu Živá krajina. S vaší pomocí zakoupíme aplikaci Mergin Maps, díky které se bude moci zapojit každý včetně vás!

vybíráme od 10.5.2023

Zdvojnásobení

Každou korunu, kterou darujete, nám Fond pro udržitelný život zdvojnásobí až do výše 100 000 Kč!
102 150 Kč
vybráno 102 % z 100 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

V Česku se naplno projevuje klimatická změna. Krajina na to však není připravená. Trpí suchem, větrnou a vodní erozí nebo odvodněním kvůli melioracím. K těmto a mnoha dalším problémům krajiny se doposud přistupovalo nahodile a nesourodě. Vzniklo však hnutí, které za pomoci unikátního Modelu Živá krajina usiluje o nápravu krajiny systematicky a se zapojením veřejnosti.

Model Živá krajina dává dohromady ověřené příklady dobré praxe v zadržování vody. Nedělají se však nahodile a jednotlivě, ale všechny najednou s pomocí jasně dané metodiky. Tu je schopen se naučit i motivovaný laik. Využíváme lidi z řad veřejnosti, kteří jsou po krátkém online zaškolení schopní začít s mapováním krajiny, které se využívá k návrhům přírodě blízkých opatření na zádrž vody v krajině.

S plně funkční aplikací Mergin Maps a navázanou IT infrastrukturou upravenou pro Model živá krajina budeme moci zapojit až tisíce nových maperů do Plánu adaptace ČR na klimatickou změnu a tvorbu tohoto plánu výrazně urychlit. Doposud užíváme MerginMaps (open-source), nemáme však kontrolu nad updaty, celým procesem správy aplikace a dílčími úpravami pro naše potřeby. SDK (Software development kit) Mergin Maps využijeme k tvorbě vlastní aplikace, která bude obsahovat specifické funkce plně přizpůsobené pro naše účely.
Podaří-li se s vaší pomocí vybrat peněz ještě více, budeme si moci dovolit například roční update aplikace na další rok (2024), případně zajistíme roční chod a údržbu serveru nebo finančně podpoříme správce aplikace a celé IT infrastruktury. Pokud naopak vybereme méně, nakoupíme samotnou aplikaci Mergine Maps v hodnotě 150 000 Kč. Pokud se nepodaří ani to, uplatníme darované finance na podporu stávající IT struktury a členů IT týmu, kteří zajišťují funkčnost celého procesu mapování a ukládání dat.   
Projekt byl podpořen z Fondu pro udržitelný život. Každou korunu, kterou darujete, nám Fond zdvojnásobí až do výše 100 000 Kč!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkuji za to, co děláte.

Dárce

Má to smysl! Díky

Jan Šink
5 000 Kč

Nelze vyjádřit slovy má vděčnost a naděje na lepší zítřky, nejen pro mě ale hlavně pro naše děti... Diky za to, že jste a co tak usilovně a vytrvale děláte ! 👍💙😊 Přeji si být součástí a věřím že se tak brzy stane... 🙏 Janiito

Jana Cikánová
300 Kč

Fandím vám!!!!

Renáta Dohnalová
2 000 Kč

Dekuji. At se dilo podari!

Petra Šimáková
500 Kč

Díky za tuhle aktivitu

Dárce
4 000 Kč

Fandím!

David Čermák
500 Kč

Jsem nadsen timto projektem a nemohu se dockat az zacne menit krajinu i u nas ve vesnici. JD.

Jan Dostal
500 Kč

Sázet stromecky do krajiny nestaci, musime vedet kam. Good luck s plánem adaptace a ať to přibývá!

Jan Cihlář
2 000 Kč

Držím palce v boji se suchem!

Dárce