Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Místo, kde žijeme: Zachraňte s námi zahrádky - chceme park, ne beton!

Cílem naší iniciativy je záchrana posledního nezastavěného pozemku v okolí parku Zahrádky u Rokytky v pražských Vysočanech. Naše čtvrť má velké množství tzv. brownfieldů, přesto se pořad staví v zeleni. Potřebujeme zde více zelených ploch a méně betonu. Jsme lidé sdružení okolo spolku Rokytka žije. Pomozte nám zachránit zahrádky a otevřít je všem!

vybíráme od 24.2.2023

Zdvojnásobení částky a co bude dál.

Každou korunu od vás nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč. Děkujeme za podporu, pokračujeme dál. Vaše další příspěvky použijeme především na právní konzultace.
38 100 Kč
vybráno 127 % z 30 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Děkujeme všem za podporu! Díky Vám se podařilo cílové částky rychle dosáhnout. Získané prostředky využijeme primárně na šíření petice a odborné konzultace. To, co nyní nejvíce potřebujeme, jsou právní služby, které jsou finančně velmi náročné. Jedeme dál!

Pražské východní Vysočany jsou rychle se rozvíjející čtvrtí, která má být do roku 2035 domovem až 45 tisíc lidí (to odpovídá počtu obyvatel Karlových Varů). Území má rozsáhlé plochy průmyslových „brownfields“, kde přibývají tisíce bytů, přesto se staví i v zeleném srdci lokality u parku Zahrádky. Na místě funkčních zahrad mají vyrůst bytové domy. Beton má nahradit unikátní zeleň budovanou desetiletí, vzrostlé stromy, úrodnou půdu i chráněné živočichy.
Bojujeme za záchranu zahrádek a jejich využití jako veřejné zeleně. Stávající zahrádkářská kolonie končí, v dubnu na pozemek mají najet bagry kvůli demolici zázemí a nevratně zničit velkou část pozemku. Očekáváme podání žádosti o stavební povolení, kterému se snažíme zabránit. Dvouletá jednání k ničemu nevedla, zbývá tedy poslední pokus záchrany unikátní zeleně, která tu může být pro nás všechny. Výzva s tisíci podpisy, aktivní účast ve stavebním řízení, veřejná kampaň, medializace – to je naše jediná šance.
Prosíme podpořte nás, i desetikoruna se počítá. Peníze budou využity na tisk plakátů a letáků, propagaci kauzy, právní analýzy a další placené konzultace. Projekt byl podpořen Nadací Via a každou korunu, kterou darujete, nám zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč.
Pomozte nám zachránit zelené srdce východních Vysočan. Chceme park, ne beton! Více na www.parkzahradky.cz.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Nekončíme, pokračujeme!

Lukáš Příbramský
200 Kč

Děkuji, že bojujete i za mě. Držím palce!

Radek Tetík
12 700 Kč

Nechceme tam další beton, ten park je už tak dost malej na tolik lidí.

Jan Slavík
500 Kč

Na dobrou věc

Ales Havlik
500 Kč

Zachraňme Odbor výstavby a územního rozvoje Prahy 9 před nezměrnou a nevratnou ostudou! V srdci brownfieldového ráje stavět ve funkční zeleni, to se může stát jen v "Praha 9 - Dobrá adresa!"

Jaroslav Čehovský
2 000 Kč

Na budoucí velký park Zahrádky!

Lukáš Příbramský
300 Kč

Díky za vaši aktivitu!

Jakub Pendl
1 000 Kč

Za přežití zahrádek

Lucie

Hodne stesti :)

Kristyna Kadleckova
400 Kč