Spolek Političtí vězni.cz


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Záchrana Řetízkárny

Budova tzv. Řetízkárny sloužila jako převlékárna pro vězně pracovního tábora Rovnost u Jáchymova v 50. letech. V roce 1960 byl tábor zrušen a srovnán se zemí. Zbořen byl i důlní areál u šachty Rovnost. Poslední připomínka v původním stavu je dnes právě „Řetízkárna“. Na podzim roku 2022 se Spolku Političtí vězni.cz podařilo objekt vykoupit. V plánu je ho opravit a přeměnit v komunitní centrum sloužící ke vzdělávání o Krušných horách, jejich obyvatelích a traumatech 20. století.

vybíráme od 9.12.2022

Záchrana Řetízkárny

Budova tzv. Řetízkárny sloužila jako převlékárna pro vězně pracovního tábora Rovnost v 50. letech. V roce 1960 byl tábor zrušen a srovnán se zemí. Zbořen byl i důlní areál u šachty Rovnost. Poslední připomínka v původním stavu je dnes právě „Řetízkárna“. Na podzim roku 2022 se Spolku Političtí vězni.cz podařilo objekt vykoupit. V plánu je ho opravit a přeměnit v komunitní centrum sloužící ke vzdělávání o Krušných horách, jejich obyvatelích a traumatech 20. století.
195 011 Kč

přispělo

100 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Tábor Rovnost na Jáchymovsku patřil mezi největší z 18 československých trestaneckých pracovních táborů zřízených komunistickým režimem k těžbě uranu pro sovětský jaderný program. V roce 1960 byl tábor zrušen a srovnán se zemí. Zbořen byl i důlní areál u šachty Rovnost.

Poslední budova v původním stavu je dnes právě  „Řetízkárna“. Sloužila jako převlékárna pro vězně pracovního tábora Rovnost, kteří si uvnitř na řetízky zavěšovali své fárací obleky a vytahovali je na nich ke stropu, protože jim tak „fáráky“ mohly lépe proschnout.

Stavba rychle chátrá, nemá okna a nedávno se zbortila její střecha. My v ní však vidíme nevyčíslitelnou historickou hodnotu, ale také obrovský potenciál jako skvělého místa pro důstojnou připomínku historie lágru a lidí, kteří jím prošli. 

Budovu se nám na podzim 2022 podařilo vykoupit. Teď jí chceme opravit a přeměnit v komunitní centrum sloužící ke vzdělávání o Krušných horách, jejich obyvatelích a traumatech 20. století. Prostor by měl být také místem pro setkávání a pořádání různých kulturních akcí, letních škol a destinací v rámci procházek po obnovené naučné stezce Jáchymovské peklo.

Pro vykoupení objektu jsme se zadlužili částkou 300 000 Kč. Zároveň stojíme před náročným úkolem budovu zastřešit a začít citlivě rekonstruovat. 

Pokud můžete, přispějte libovolnou částkou, děkujeme! Vážíme si každé Vaší pomoci.

Pro více informací sledujte web www.retizkarna.cznebo náš Facebook.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Aby se nezapomnělo.

Lukáš Baumann
300 Kč

Mnohokrát děkuji za Vaši práci!

Jitka Coufalová
1 000 Kč

:-)

Adam Laurin
1 000 Kč

Diky za uzitecne pripominani historie, kterou casto moc nechceme videt…

Marek Prokes

Dobrý den,
v objektu řetízkárny jsem byla jako malá. Tuším, že to bylo kolem roku 1956. Můj otec tam pracoval jako civilní zaměstnanec a řidič autobusu. Vozil vězně z lágrů na šachty. Stále si to připomínáme.

Antonie Polerová
1 000 Kč

na památku dědečkovi

Martin Kulhánek
6 666 Kč

Palec nahoru za iniciativu - nesmime zapomenout… a nesmime dopustit, aby se jeste nekdy obdobny kus historie opakoval… Dekuji

Dárce

Můj tatínek zde byl vězněn od roku 1953 do roku 1956, kdy byl převezen za trest (nález učebnice angličtiny) do slovenského Leopoldova. Tyto hrůzy by nikdy neměly být zapomenuty, díky, že se staráte. M. Synková

Miloslava Synková
500 Kč

Minulost nesmí být zapomenuta.

Jaroslava Pellerová
200 Kč

...

Jan Pickenhan