Nadace Via


Vzdělávání a výzkum

Místo, kde žijeme: Pozorování vesmíru pro každého

Jsme Okresní sdružení hasičů Praha-západ a naše činnost je rozmanitá. Základním posláním je pomoc lidem v nouzi. Mimo běžnou činnost jsme se zapojili do boje pro covidu, pomoci Ukrajině, pomoci lidem postižených tornádem či povodněmi. Také se věnujeme mládeži, historii, společenským aktivitám a vzdělávání, zejména technickému. Pro své členy i veřejnost pořádáme řadu akcí a jako dobrovolní hasiči jsme jedním z hybatelů života na městech a obcích. A nyní bychom rádi rozšířili naši činnost o veřejné pozorování vesmíru... Podporou našeho záměru pomůžete zakoupit vybavení pro kvalitní veřejné pozorování. Společně můžeme rozvíjet zájem o astronomii a další přírodní vědy zejména u mladé generace, ale své si u nás najdou všichni. Podpořte naše úsilí – rádi vás uvítáme na našich akcích.

vybíráme od 29.11.2022
49 800 Kč
vybráno 83 % z 60 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Před časem jsme úspěšně zahájili veřejné pozorování vesmíru. Na pozorování zatmění Slunce se nás sešla řada, s mnohými jsme se setkali i na dalších akcích. Máme radost zejména z rodin s dětmi, ale vítáme každého. Vesmír je krásný, jeho pozorování je úchvatné a my chceme jeho krásy přiblížit co nejvíce lidem. Chceme je tak zabavit, rozvíjet jejich zájem, ale také jejich také přírodovědné a technické znalosti.
 
 
Obracíme se ná vás s žádostí o podporu, protože bychom rádi zakoupili motorizovanou naváděnou montáž, která by nám umožnila ještě lépe dělat naši činnost. S takovou montáží bychom mohli snadno nalézt pozorované objekty a umožnit jejich pozorování i větším skupinkám návštěvníků, zatímco lektor by mohl vesele povídat o tom, co divák vidí, aniž by musel neustále manipulovat s technikou. Jako na skutečné hvězdárně – jen by to proběhlo skoro doma. Naším rajonem je okres Praha – západ a k pozorování nám stačí malé temné místo a pár nadšenců. A když na to přijde, tak můžeme pozorovat i přes den – Slunce je skutečně krásný objekt. Podpořte naši snahu a pomozte nám zakoupit kvalitní vybavení.
 Pokud se podaří vybrat vyšší částka, pořídíme i další vybavení pro lepší možnosti veřejného pozorování. V případě, že vybereme méně, pořídíme montáž levnější nebo zakoupíme jiné vybavení, které rovněž zlepší naše možnosti pozorování, případně uspořádáme menší akci s tématikou astronomie. Záleží jen na Vás, zda budeme schopni  potřebné vybavení pořídit.
Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Místo, kde žijeme. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se daří!!!

Jiřina Cyrani
500 Kč

Díky za hezkou přednášku v Oáze a těším se na pozorování novým "dělem" . Jarka

Jaroslava Baumruková
500 Kč

:-) s potesenim rod. Janouskova z Mnisku

Zdenka Janouskova
500 Kč

Super projekt!

Dárce
300 Kč

Ať se daří

Dominik Dusík
500 Kč

Věřím, že vynaložené úsilí má být oceněno a moc se mi líbí vstřícnost a snaha lidí o zajištění lepšího chodu hvězdárny. Děkuji

Karel Joura
1 000 Kč