Prague Pride z.s.


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Jak čelit obavám z nepřijetí ve společnosti, kde mají queer lidé strach o život? Podpořte fungování poradny Sbarvouven.cz v příštím roce

Všichni jsme stále otřeseni vraždou dvou mladých queer lidí, Juraje a Matúše, která se stala 12. října před bratislavským klubem Tepláreň. Vnímáme, že bratislavský útok znamená ohrožení všech LGBT+ lidí, i těch, kteří je podporují. Útok totiž nereagoval na konkrétní situaci ani projevy chování, ale směřoval k podstatě našeho lidství. Příčinou nejen tohoto zločinu z nenávisti jsou předsudky legitimizované vyjádřením řady politiků, političek a vlivných osobností. S obavami v posledních letech sledujeme, že slovní napadání a urážení LGBT+ lidí se i u nás stává novou normou.

556 564 Kč
vybráno 111 % z 500 000 Kč

přispělo

150 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
My v poradně Sbarvouven.cz se ale potkáváme především s důsledky, které událost a její širší souvislosti mají na každého jednoho z nás. Psychická pohoda a duševní zdraví všech queer lidí jsou nyní vystaveny velké zkoušce. Prožívají smutek, vztek nebo strach o vlastní bezpečí. Při pohledu do zrcadla leckoho z nich napadne „nevypadám dneska moc queer?“. Dvakrát zvažují, jestli si jít večer sednout do klubu, nebo si třeba dát na batoh odznak s duhovou vlajkou. Vzít svou drahou polovičku na ulici za ruku může být těžší než obvykle. Pocity strachu o bezpečí prožívají také jejich rodiče a blízcí. I oni se s nimi musí vypořádat. Obzvlášť tvrdě mohou důsledky současné společenské atmosféry dopadnout na mladé lidi, kteří se právě hledají. Ve chvíli, kdy vlastní identita znamená riziko fyzického útoku, je o to těžší ji přijmout. 

Poradna Sbarvouven.cz je tu pro mladé lidi i jejich blízké už sedm let. Dospívajícím pomáhá nejen se sebepřijetím a coming outem, ale i s dalšími tématy, jakými jsou šikana, smutek, deprese a sebepoškozování. Třetím nejčastějším tématem, se kterým se na poradnu klienti*ky obrací, je obava z nepřijetí.
 
Pomáhejte proto spolu s námi a podpořte fungování poradny v dalším roce. Pošlete dar v průběhu prosince a ČSOB jej do výše 500 000 Kč zdvojnásobí.

Jak poradna pomáhá?


Od vzniku poradny v roce 2015 se na ni obrátilo již 5 737 klientů*ek, se kterými si mentoři*rky vyměnili více než 71 887 zpráv. V osmi desítkách z těchto konverzací řešili klienti*ky opravdu závažné situace – útěk z domova, sebepoškozování, deprese. 36 klientů*ek dokonce uvažovalo o sebevraždě. 

Tahle čísla jasně ukazují, že mladí LGBT+ lidé poradnu opravdu potřebují. A vy se můžete společně s námi podílet na tom, aby mohla naplno fungovat i v roce 2023 a pomoci tak dalším stovkám z nich a také jejich přátelům a rodinám. Nebudeme na to ovšem sami – generální partner poradny ČSOB  do toho jde s námi a každý Váš dar zdvojnásobí. Co přesně to znamená? Za každou 1 Kč, kterou přispějete, přidá ČSOB další 1 Kč. Ale náš cíl je samozřejmě vyšší – na provoz poradny v roce 2023 potřebujeme získat minimálně 500 000 Kč.

Co částka 500 000 Kč zahrnuje?


  • 200 000 Kč tvoří honoráře pro odborný dohled, tedy tři kvalifikované psychology*žky, se kterými mentoři*ky konzultují konkrétní případy.
  • 100 000 Kč pokryje základní školení mentorů*ek.
  • 100 000 Kč stojí celková koordinace a vedení poradny.
  • 50 000 Kč použijeme na koordinaci a uspořádání podpůrných skupin pro mladé lidi, kteří řeší svůj coming out, a pro rodiče LGBT+ mladých v Praze.
  • 50 000 Kč  jde na provoz a správu webu.
Tím ale náklady poradny nekončí. Pokud se nám podaří získat peněz víc, použijeme je na následující aktivity: 

  • 50 000 Kč na koordinaci a uspořádání podpůrných skupin pro mladé lidi, kteří řeší svůj coming out, a pro rodiče LGBT+ mladých v regionech,
  • 50 000 Kč na specializované školení pro mentory*ky (letos proběhlo například školení od IN IUSTITIA na předsudečné násilí),
  • 70 000 Kč na uspořádání akce pro queer dospívající FILIP20 a Teenspace,
  • 140 000 Kč na propagaci poradny a šíření povědomí o jejím fungování jak v online, tak offline prostoru.
Máte zájem o bližší informace, potvrzení o daru nebo darovací smlouvu? Napište Sabině: sabina.sedlackova@praguepride.com.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Díky za skvělou práci.

Petr Š.
1 000 Kč

Včera jsem zpíval v kostele na půlnoční a dostal za to honorář. Tímto k vám přesměrovávám peníze od církve, která více způsobuje mladým lidem problémy, než aby jim pomáhala. Přidal jsem k tomu něco ze svého. Přeji krásné Vánoce!

Pavel Švrčina

Ikdyž částka je pouze symbolická, doufám že i to pomůže lidem, kteří čelí těžké životní situaci.

Matěj Dohnal
40 Kč

Děkuji za vaši práci, která je moc důležitá. Největší silou přírody je láska. 🏳️‍🌈❤️🏳️‍⚧️

AlčaM

Ať se Vaše pomoc dostane ke všem, co ji potřebuji!

Alena Duspěvová
1 000 Kč

Dcera, která tento rok udělala coming out, dostane tento "dar" jako jeden z dárků k Vánocům. Držím jí pěsti.

Jitka Čiháková
500 Kč

Nikdy jsem se s odsouzením okolím nesetkal. To ale neznamená, že se to někomu právě teď neděje. Možná se bude snažit vyhledat pomoc v situaci, kdy mu nikdo jiný rozumět nebude. Kéž bych se dožil doby, kdy lidé jako já, budou žít bez strachu a obav, jak se k nim okolí může zachovat. Děkuji, že pomáháte! A jsem hrdý na ČSOB.

Antonín Konečný
1 000 Kč

Děkuji, že pomáháte.

Martina Veselá
1 000 Kč

Přeju si, aby už nikdo nikdy nemusel mít strach jen kvůli tomu, že je trochu jiný.

Jiří Kyrian

❤️🏳️‍🌈

Nela Kozojedová
500 Kč