Wikimedia Česká republika


Vzdělávání a výzkum Senioři

Naučme seniory psát Wikipedii 2023

Otevíráme seniorům digitální svět. Více než 600 z nich už jsme bezplatně naučili psát Wikipedii. Získávají díky tomu novou smysluplnou zálibu, přátele a svou životem nabytou moudrost předávají dál. Jdete s námi do tohoto jedinečného projektu?

vybíráme od 1.12.2022
29 559 Kč
vybráno 99 % z 30 000 Kč

přispělo

33 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Senioři a Wikipedie? Překvapivá trefa do černého

Senioři často mají dostatek volného času a stojí o smysluplný způsob jeho využití.
A Wikipedie se díky nim stává bohatší. Ti nejnadšenější absolventi našich kurzů napsali stovky článků o osobnostech, přírodě, umění nebo čemkoliv jiném, co je baví. Často jde o oblasti, kterým se ve své profesi věnovali celý život. Díky projektu získávají pocit sounáležitosti, potřebnosti, koníček a radost z odkazu, který za sebou zanechávají.

Staňte se patronem seniorů, kteří se nebojí výzev

Pokud si myslíte, že nabyté zkušenosti a znalosti seniorů by neměly přijít nazmar, staňte se patrony projektu. Dáte jim tak nový nástroj seberealizace a šanci přispívat do největší světové online encyklopedie. Naším cílem je naučit psát Wikipedii každého českého seniora, který o to stojí. Prostě protože to má smysl.


Slovy paní Heleny, absolventky jednoho z našich kurzů: „Ne, já myslím, že to je fakt báječná věc. Fakt, to si myslím. To si skutečně myslím a jsem ráda, že ten vnuk mě k tomu přiměl.“. 

FOTO: Seniorské Wikiměsto Olomouc, Jan Beránek, CC BY-SA 3.0 ,  via Wikimedia Commons
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Milí patroni a patronky,

moc Vám všem děkujeme za Vaši podporu, přejeme Vám, ať je pro vás rok 2023 rokem radosti, úspěšného hledání rovnováhy a vnitřního klidu. Zároveň Vás zveme 13. 1. 2023 do Didaktikonu Kampusu Hybernská na vernisáž Czech Wiki Photo 2022, debatu Svobodné licence a online databáze a slam poetry pro Wikipedii a vzdělávání (performativní básnická show). Budeme moc rádi, když nám ještě v posledních dnech projektu pomůžete se sdílením našeho Darujme, ať můžeme příští rok naučit psát Wikipedii co nejvíce seniorů.

Za tým Wikimedia ČR
Natálie (péče o dárce a komunikace)

Založení projektu

Ať poslouží!

Stanislav Jermář

Myslím, že senioři můžou hodně přispět k rozvoji wikipedie, jen jim utvořit podmínky. Jsem rád, že jsem na váš projekt mohl přispět a tím seniory podpořit. Za chvíli budu mezi nimi. :-)

Martin Černý
750 Kč

Dobrý den, dnes jsem Vám přispěl malou částkou na Vaše aktivity při vzdělávání seniorů, ke kterým patřím věkem, ale i účastí na výborných kurzech Vami pořádaných. Do nového roku
Vám přeji hodně zdraví a úspěchů ve Vaší práci.

Pavel Karas

Sama jsem absolvovala dva kurzy Wikipedie pro seniory a moc si vážím celého projektu.

Lydie Černá
2 000 Kč

Děkujeme moc za Vaši podporu, Lydie!

Wikimedia Česká republika

Happy to be part of this.

Ony Ezeilo
30 €

Moc hezký nápad. Přeji štěstí.

Jakub Heyduk

Mockrát děkujeme, Jakube!

Wikimedia Česká republika

Na podporu těch dříve narozených, které moudrost stáří opravňuje „poučovat“ mladší, dokud sami ještě nejsou úplně dementní.

Mojmír Churavý
1 000 Kč

Mojmíre, děkujeme, jsme rádi, že Vás máme při našich aktivitách na palubě. Včetně Vašeho smyslu pro humor.

Wikimedia Česká republika