Lékaři bez hranic, o.p.s.


Humanitární pomoc Zdraví

#GivingTuesday 2022: Bojujme společně proti podvýživě.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace, která působí ve více než 70 zemích světa. Na většině misí jsme denně svědky devastujících důsledků dětské podvýživy, která je i dnes akutním světovým problémem. Nejvíce ohrožuje ty nejmenší pacienty do pěti let věku. Válečné konflikty, chudoba nebo přírodní katastrofy, to všechno mohou být důvody, které podvýživu zapříčiňují. Přestože se dá léčit, pro mnoho dětí po celém světě je léčba nedosažitelná. Máme ale řešení. Existuje speciální terapeutická strava PlumpyNut, která dokáže dětem s podvýživou zachránit život.

vybíráme od 21.11.2022
485 781 Kč
vybráno 194 % z 250 000 Kč

přispělo

388 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Připojte se k nám na letošní den štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday a zajistěte co nejvíce dětem zdravé dětství. 

Nejběžnějším projevem podvýživy je úbytek váhy, který je často doprovázený chudokrevností, nedostatkem energie a dušností. U dětí se často objeví neschopnost soustředění, zvýšená podrážděnost a nízký vzrůst. V případech vážné podvýživy se mohou vyskytnout i otoky břicha a nohou a změny v pigmentaci kůže. Tělo malého pacienta spotřebovává vlastní tkáně, aby získalo potřebné živiny. Je proto třeba mu urychleně poskytnout pomoc. 

Jak jim můžete pomoct? Darujte jim PlumpyNut. Za 500 Kč můžete zajistit léčbu pro jedno dítě trpící podvýživou na celý měsíc.

PlumpyNut je speciální terapeutická výživa, která každý rok zachraňuje tisíce dětských životů. Vyrábí se z arašídů, ke kterým se přidávají různé minerály, vitamíny a další látky, proto chutná jako burákové máslo. PlumpyNut se nemusí před jídlem vařit, snadno se uchovává i převáží a jeho výroba je relativně levná. Jedno balení stojí necelých 7 korun.
 

Přispějte nyní. Děti s podvýživou vás potřebují. 

Přečtěte si v Aktualitách příběhy těch, kterým jsme již pomohli. 
Díky vám jich může být mnohem více.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Příběh malé Baraky


Rabi přišla se svou desetiměsíční dcerkou Barakou do výživového centra podporovaného Lékaři bez hranic v nigérijském městě Kebbi. Doma v nedaleké vesnici Barace začalo být špatně. Měla horečku, průjem a začala rychle ubývat na váze. Maminka ji vzala na kontrolu do blízké nemocnice, ale nenastalo žádné zlepšení. Dala tedy na doporučení kamarádky a během následujících týdnů pravidelně navštěvovala výživové centrum.

„Tohle je naše šestá návštěva,“ říká Rabi. „Chodíme sem jednou týdně, abychom dostaly stravu PlumpyNut na domácí léčbu. Barace se už daří mnohem lépe a nemuseli jsme vůbec nic platit.“

Rabi má celkem devět dětí a s manželem vlastní malou farmu, kde pěstují obilí. Farma jim ale nevydělává dost pro zajištění speciální nutriční stravy. Bez podpory našich dárců by si léčbu pro malou Baraku vůbec nemohli dovolit. 

„Pokaždé, když vidím maminku s nemocným dítětem, doporučím jim návštěvu tohoto centra. Skvěle se o děti postarají a léčba je zdarma. Jsem velmi šťastná, když vidím, že se Barace vrací zpátky její síla.“ 

Staňte se hrdinou v příbězích dětí, jako je Baraka. Pomozte nám dosáhnout našeho cíle a začněte s námi léčit 300 dětí trpících podvýživou ještě dnes.

Příběh malého Abdula

Maminka Salbia přišla s 1,5 ročním synem Abdulem do nemocnice podporované Lékaři bez hranic v nigerské Magarii. Nevěděla, co jiného ji zbývá. Malý Abdul na tom byl velmi špatně.
Kvůli bolestivé ráně v ústech nezvládal vůbec jíst a jeho stav se postupně zhoršoval.
„Pocházíme z malé vesnice Ringin asi 150 km odsud. Jsme farmáři a většinou zvládáme celou rodinu živit jen tím, co si sami vypěstujeme. Dvakrát ročně máme úrodu, jednou během období dešťů a podruhé na našich záhonech v údolí, kde pěstujeme různé věci jako třeba dýně nebo melouny. Kvůli ráně v ústech ale Abdul přestal úplně jíst. Hrozně ho tobolelo,“ vypráví s obavami Salbia.
Když nic nepomáhalo, rozhodla se Salbia svého nejmladšího syna přivést k nám. Hospitalizovali jsme ho na jednotce intenzivní péče. Jeho stav byl vážný.

Váš příspěvek může dětem, jako je Abdul, zachránit život. Připojte se k nám na letošní Giving Tuesday a darujte zdraví.

Založení projektu

pomáhat

Michal Roučka
1 000 Kč

Každé dítě si zaslouží sladké dětství.

Michaela Kučerová

Hodne stesti !!

Simona Novakova
500 Kč

Moc držím pěsti nejen vsem dotčeným detem ale i jejich rodičům, at se mají kazdy den vždy o neco lepe i diky pomoci nas ostatnich, kteří si tu pomoc nastesti muzeme dovolit 🙂 Lucie Vítková

Lucie Vitkova
500 Kč

každá kačka dobrá na tuto tuze dobrou věc, opatrujte se

Zbyněk Jurečka
300 Kč

Každá pomoc se počítá. Jste skvělí v tom co děláte.

Hana Benešová
500 Kč

To, co děláme, je méně než kapka v moři. Ale bez této kapky by tady něco chybělo.“

Vážím si Vaší práce. Děkuji

Pavel Adamec
300 Kč

Každá narozená duše má na tomto světě svoje místo. Každá nám něco dá a rozhodne by nemalá trpět hladem. Moc dekuju za tento projekt a možnost přispět k lepšímu životu někomu, kdo to opravdu potřebuje ♥️

Zuzana Kutmanová
500 Kč

Kéž naše pomoc doputuje potřebným.

Miloslav Sojka
1 000 Kč

Hlavně aby to pomohlo . Děkuji.

Josef Martinec
300 Kč