Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro Lukáše Martince

Čtyřiadvacetiletý Lukáš je po vážné autonehodě ležícím pacientem. Jeho matka před dvěma roky proto přerušila zaměstnání, aby o něj mohla pečovat doma. Se svým synem je tak odkázaná pouze na sociální dávky. Ty však nedostačují nejen na běžný provoz domácnosti, ale i na to, aby matka mohla Lukášovi zajistit nejúčinnější léčbu – fyzioterapii a neurorehabilitaci. Tyto terapie, které by mu zvýšily kvalitu života a posunuly jeho zdravotní stav k lepšímu, zdravotní pojišťovny nehradí vůbec nebo jen částečně. Obrátila se proto na nás o pomoc.

vybíráme od 10.11.2022
16 500 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Lukáš Martinec z Poděbrad po vyučení elektrikářem pokračoval ve studiu dál. V roce 2018 složil úspěšně maturitu a nastoupil do zaměstnání jako elektroprojektant. Tato práce se mu stala brzo i koníčkem. Celý život se mladíkovi ale změnil hned na podzim 2019, když měl se svými přáteli vážnou autonehodu. Zatímco dva z nich se středně těžkými poraněními byli odvezeni sanitami do nemocnice, tak Lukáš byl s velmi těžkým poraněním hlavy transportován do Prahy vrtulníkem na traumatologické oddělení do Ústřední vojenské nemocnice. Tři měsíce strávil ve vigilním kóma a prognóza byla nejistá. Lékaři nakonec Lukášovi diagnostikovali difúzní axonální poranění mozku, které nelze léčit. Matka navštěvovala v nemocnici syna denně, ale pak přišla na jaře 2020 covidová pandemie a zákaz návštěv. Veškerá komunikace s ním proto dlouhé týdny probíhala jen přes Skype. Když se tato situace opakovala na podzim, rozhodla se ze dne na den, přerušit zaměstnání a syna si vzít domů. Při propuštění z nemocnice mladík vážil pouhých 43 kilo; od nehody zhubl 33 kg. Nepřetržitá péče o dospělého syna je pro jeho matku ale velmi náročná – fyzicky, psychicky a nakonec i finančně. Sociální dávky rozhodně nepokryjí jeho nezbytnou péči a potřebné terapie zdravotní pojišťovny nehradí nebo jen částečně. Jedná se vedle fyzioterapie o drahou neurorehabilitaci, která, aby byla skutečně účinná, se má často opakovat. Dále jsou to lekce logopedie a samozřejmě zdravotní a hygienické pomůcky. Možnosti a úspory matky jsou již vyčerpané. Obrátila se proto na nás o pomoc: „Rozhodně svého rozhodnutí nelituji, naopak jsem ráda, že jsem tak učinila, jelikož domácí péče Lukášovi prospívá. Já věřím, že zázraky se dějí a že to společně zvládneme a proto všem, kteří chtějí pomoci Lukášovi v jeho cestě za jeho cílem, vrátit se zpět do života, z celého srdce děkuji.“
 
Koho z vás oslovil příběh Lukáše, můžete mu svůj dar poslat též bankovním převodem na účet Nadace ADRA č. 57333375/0300, v. s. 271. Děkujeme vám. V tom případě se váš dar nezobrazí zde, ale bude dle bankovního výpisu zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA Lukáše podporuje od listopadu 2022.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu