Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Místo, kde žijeme: Průmyslová zóna v Soběslavi pod kontrolou

V roce 2020 jsme se dozvěděli o stavbě obřího logistického centra na okraji Soběslavi. Celkem čtyři haly o zastavěné ploše více jak 70 tis. m2 (tedy cca 10 fotbalových hřišť), výška téměř 15 metrů, 800 parkovacích míst a stovka nákladních doků. Stavba, která nemá v okolí obdoby. A ani v budoucnu tu takovou nechceme. Naopak chceme, aby to, co se zde postaví, mělo pod kontrolou město. Pojďte nám s tím pomoci!

vybíráme od 27.10.2022

Zdvojnásobení

Každou korunu, kterou darujete, nám NADACE VIA zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
42 500 Kč
vybráno 85 % z 50 000 Kč

přispělo

16 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Brzy po oznámení záměru stavby obřího logistického centra vznikl náš spolek Naše Soběslav z. s. Od začátku bojujeme za zmenšení záměru i dopadů na lidi, kteří žijí ať už v Soběslavi nebo sousedním Chlebově. Dvakrát jsme připomínkovali řízení hodnocení vlivu na životní prostředí, v petici nasbírali více jak 2300 podpisů a iniciovali referendum: to sice nakonec nebylo závazné, více než 80 % hlasů (přes 1400 lidí, téměř třetina občanů a občanek Soběslavi) se ale jasně vyslovilo proti průmyslové zóně. Dvakrát jsme se soudili s městem, které je celou dobu na straně developera, oba soudy jsme vyhráli

V poslední představené podobě se velikost celého areálu ještě zvětšila a místo čtyř hal máme dokonce šest. Stále je prostor usilovat o nastavení limitů. Nic není prohrané ani rozhodnuté. Developer nesmí určovat další směr projektu, který tak významně ovlivní naše město. Proto naše úsilí nevzdáme. Potřebujeme ale Vaši podporu. Budeme rádi, když naši aktivitu finančně podpoříte! Vybrané prostředky použijeme na informování veřejnosti o vývoji kolem průmyslové zóny a na odborné a právní konzultace. V případě, že bychom vybrali vyšší částku, necháme odborníky vypracovat alternativní studii krajinného rázu. Ta by byla silným argumentem v dalším vývoji kolem průmyslové zóny.

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Místo, kde žijeme. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!  
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držím palce

Ilona Klapková
1 000 Kč

Díky z vaší záslužnou práci.

phylie

Iveta Matějů
2 000 Kč

Nedejme se. Za smysluplný rozvoj města pro jeho občany, ne pro kamarády developera, kteří sedí na radnici.

Zdeněk Kozlíček
2 000 Kč