ROZALIO - Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, z. s.


Děti, mládež, rodina Legislativa a právní pomoc

Spor rodičů o očkování dítěte proti covid-19. Podpořte právní obranu

Sedmileté dívce z Prahy hrozí, že bude naočkována covidovou vakcínou proti vůli své matky, a to na základě návrhu otce k soudu. Otec nezměnil názor ani poté, co dívka prodělala covid během tohoto léta s velmi mírnými příznaky, a na očkování trvá. Matce nezbývá nic jiného, než svou dceru bránit před rizikovým a nepřínosným zákrokem v soudním řízení, na což ale nemá dostatek finančních prostředků. Případ má význam nejen pro tuto konkrétní holčičku a její matku, ale výsledek prvního sporu tohoto typu může ovlivnit i další případy.

vybíráme od 10.9.2022
74 030 Kč
vybráno 93 % z 80 000 Kč

přispělo

137 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Otec podal návrh na nahrazení souhlasu matky s očkováním nezletilé proti onemocnění covid-19 už v lednu 2022. Návrh odůvodnil zájmem na zachování zdraví nezletilé a prevencí, ale také jejím zájmem na přístup k volnočasovým aktivitám, který může být očkováním podmiňován.

Matka na návrh reagovala vyjádřením, že není odpůrkyní očkování, svou dceru nechala očkovat povinnými i nepovinnými vakcínami. V případě očkování proti covid-19 ale nepovažuje za prokázané, že přínos očkování převažuje nad jeho riziky, a to zejména vzhledem k tomu, že rizika nemoci jsou u zdravých dětí mizivá, naopak vakcína není dlouhodobě prozkoumána. Matka mj. poukázala na to, že Ministerstvo zdravotnictví podpořilo plošné očkování zdravých dětí bez jakýchkoli odborných podkladů prokazujících jeho přínos, dále na velké množství nahlášených nežádoucích účinků po tomto očkování, ale také na deklarace a vyjádření lékařů a právníků, kteří se vyslovují proti tomuto očkování u dětí a nátlaku na něj. Závěrem poukázala na to, že konkrétně u její dcery musí být prokázáno, že očkování je v jejím nejlepším zájmu, a navrhla za tím účelem zpracování znaleckého posudku, který by blíže specifikoval rizika a přínosy očkování či neočkování.

První soudní jednání proběhlo 14. 7. 2022 před Okresním soudem Praha–východ. Na jednání byla vyslechnuta matka, otec se nedostavil, jeho právní zástupce si neodpustil slovní útoky vůči matce o „antivaxerech“. Opatrovnice nezletilé – sociální pracovnice z Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi – se rovněž nedostavila, ale písemně přitom podpořila očkování nezletilé.

Dívka mezitím během srpna covid-19 prodělala s velmi mírnými příznaky. To matka považovala za významnou změnu okolností, proto vznesla na otce dotaz, zda zvažuje, že by svůj návrh vzal zpět a spor ukončil. Z dostupných informací je zjevné, že zdraví dítěte je mnohem lépe chráněno proděláním nemoci než očkováním. Poukázala na to, že podle zákona se ani povinné očkování neprovádí v případě zjištění imunity proti infekci. Otec prostřednictvím svého advokáta pouze stroze sdělil, že na návrhu trvá, „protože ochrana po prodělaném onemocnění COVID-19 je velmi krátká“.

Další jednání je nařízeno na 14. 9. 2022. Matka již vynaložila prostředky na právní zastoupení advokátky – sepsání vyjádření na návrh otce a účast na prvním jednání. Další vedení sporu si nemůže na rozdíl od movitého otce dovolit, přitom soudní řízení si vyžádá ještě řadu úkonů a pravděpodobně nezůstane pouze u jednoho stupně. Soudkyně také avizovala zadání znaleckého posudku.

Další právní zastoupení matky v zájmu její dcery si vyžádá:

-          účast advokátky na soudních jednáních, kterých může proběhnout ještě několik,
-          zpracování písemných vyjádření v průběhu jednání, například vyjádření k soudnímu znaleckému posudku apod.
-          konzultace s odborníky, případně zpracování odborných vyjádření,
-          případné odvolání nebo vyjádření k odvolání otce a právní zastoupení v dalších stupních soudního sporu.

Na právní zastoupení matky vybíráme 80 000 Kč, i když nelze předem odhadnout, jak se spor bude vyvíjet a kolik práce si právní zastoupení vyžádá. Matku zastupuje advokátka Zuzana Candigliota. O průběhu sporu budeme průběžně informovat. Pokud se vybrané prostředky na tento případ nevyčerpají, budou vynaloženy na další právní spory související s očkováním. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Podle posledních informací to vypadá, že otec vezme svůj návrh zpět. 

Za právní zastoupení jsme uhradili:
4. ledna - 20.000 Kč
26. května - 16.000 Kč
Za znalecký posudek: 15.000 Kč
Za administraci projektu a případu: 5.000 Kč
Poplatky spojené s provozem darujme.cz: 1.481 Kč

Celkem jsme tedy vyčerpali 57.481 Kč.

Pokud spor nebude pokračovat, využijeme dosavadní výsledky i vybrané finance pro další případné spory v podobných sporech.

Na jednání dne 14. 9. 2022 byl vyslechnut otec nezletilé dívky. Ten si stojí za svým návrhem nechat nezletilou očkovat proti covid-19. Důvodem je jeho přesvědčení na základě informací a doporučení lékařských organizací, že rizika očkování jsou významně nižší než rizika prodělání nemoci, a to přestože dívka v létě covid prodělala s mírnými příznaky a bez jakýchkoli následků. Dalším důvodem je možnost privilegií pro očkované, jako je přístup na kulturní a sportovní akce, cestování apod. Otec je připraven nezletilou očkovat proti covidu opakovaně, a to dle aktuálních oficiálních doporučení.
Soudkyně uvedla, že pokud mezi rodiči není shoda, tak vhodnost očkování ve vztahu ke konkrétnímu dítěti musí posoudit odborník, proto bude zadáno zpracování znaleckého posudku. To podle soudkyně bude stát minimálně 20.000 Kč, které nakonec zaplatí ten z rodičů, který ve sporu nebude úspěšný. Advokát otce uvedl, že posudek nemusí být drahý, protože přece stačí posoudit jen to, zda je očkování obecně prospěšné na základě celosvětových statistik. To soudkyně odmítla s tím, že je třeba posoudit konkrétní situaci nezletilé i s ohledem na to, že covid prodělala, zabývat se protilátkami apod.
Otec uvedl, že nechápe, proč je nutný znalecký posudek a proč se soud neřídí celosvětovými doporučeními, která jsou jednoznačně ve prospěch očkování. K tomu advokátka matky uvedla, že doporučení nejsou jednoznačná a že například v Dánsku bylo provedeno vyhodnocení s výsledkem, že plošné očkování dětí byla chyba a přínos nemělo. U nás žádné takové vyhodnocení neproběhlo a dokonce úřady utajují data, která by nezávislí odborníci chtěli zkoumat. Advokát otce vykřikoval, že u nás vyhodnocení proběhlo. Advokátka matky ho vyzvala, ať jí zašle odkaz na takové vyhodnocení.
Advokátka matky upozornila otce, že pokud na svém návrhu bude trvat, tak i kdyby nakonec uspěl, tak zpracování znaleckého posudku a případné odvolací řízení stejně bude znamenat, že dceru nenaočkuje dřív než za rok a to je ještě střízlivý odhad. To potvrdila i soudkyně. Otec sdělil, že stejně na svém návrhu trvá. Jeho advokát vykřikl, že co když nezletilá mezitím na covid zemře?! Podle něj již 8 dětí u nás zemřelo na covid, ale žádné dítě nezemřelo na očkování. K tomu advokátka matky uvedla, že není známo, zda a kolik dětí zemřelo na očkování, když se to nezkoumá. Soudkyně advokáta otce zarazila, že u těch zemřelých dětí je otázkou, zda nespadaly do rizikových skupin.
Soudkyně jednání uzavřela tím, že ona sama nevnímá u nezletilé rizika ani jednoho postupu. Podle ní jsou rizika jak očkování, tak i prodělání nemoci u nezletilé malé. Nicméně s ohledem na neshodu rodičů jí nezbývá, než věc nechat posoudit odborníkem – znalcem. Jednání bylo kvůli znaleckému posudku odročeno na neurčito.

Založení projektu

Nedejte se, holky! Fandím moc a posílám andělíčky na pomoc...ester~

Ester Návratová

Dle popisu dosavadního průběhu případu otec nebude zrovna nejostřejší tužka v penále...
nedejte se a hodně štěstí

Petr Gryc
1 000 Kč

Na chování otce je patrné, co dokáže strach šířený masmédii. Namísto rozumu zvítězili emoce. Držím palce, ať dcera zůstane ušetřena této genové šmakuládě.

Daniel Nosek
2 000 Kč

Děkuji za vaši práci a podporu těchto případů.

Dárce
2 000 Kč

Držím palce, ať to dopadne tak jak má.

Martina Sehnálková
1 000 Kč

Přeji hodně sil a hlavně vítězství!!!🇨🇿

Marta Vakesova
100 Kč

Držíme palce a věříme, že zvítězí zdravý rozum nad kovidovým fanatismem. Alena a Vladimír Čížkovi

Vladimír Čížek
6 000 Kč

Držím palce

Kateřina Sasková
500 Kč

Vše už asi řečeno bylo, rozum zůstává nad chováním otce stát. Držíme pěsti!

Aneta Šírková
500 Kč

U nepovinného očkování, které mimo ministra nedoporučuje pro děti ani SÚKL, a v zahraničí ho v některých zemích dětem vůbec nepodávají, je tohle naprosto mimo mé chápání. Navíc po prodělání nemoci, je asi jediné, co tím dítě může navíc získat jsou nežádoucí účinky.

Kateřina Vlčková
150 Kč