Institut pro restorativní justici, z. s.


Lidská práva Osvěta a poskytování informací

Česko restorativně

Obětí nebo pachatelem se může každý den stát kdokoliv z nás. Restorativní justice je cesta, jak se vyrovnat s újmou, převzít odpovědnost za svůj čin, přijmout vlastní selhání a neocitnout se na okraji společnosti. Chceme přispět k tomu, aby se i Česko stalo zemí, kde respekt, důvěra a otevřenost patří mezi základní hodnoty. Díky vašemu příspěvku můžeme rozvíjet restorativní justici v ČR naplno. Děkujeme, že společně s námi měníte systém!

vybíráme od 7.9.2022

Společně měníme systém

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Současné trestní řízení se primárně soustředí na potrestání pachatele a méně na jeho nápravu a zároveň často nenaplňuje potřeby oběti. Nastavený systém nereflektuje potřeby účastníků trestního řízení, ani dalších osob zasažených trestným činem a celé společnosti. Neřeší důsledky trestného činu ani jeho příčiny.

Proto jsme v roce 2019 založili Institut pro restorativní justici, kde usilujeme o naplnění potřeb oběti, aktivní postoj k odpovědnosti ze strany pachatele, vytvoření bezpečného prostoru pro dialog a zapojení všech, kterým trestný čin vstoupil do života. Principy respektu, reintegrace či dialogu jsou nezbytnou součástí našeho chápání spravedlnosti.
"My, oběti a pozůstalí, opravdu nejsme jen "stranami řízení", ale jsme především lidské bytosti." Jana Voždová, maminka syna, který zemřel při autonehodě
Abychom situaci v Česku změnili, děláme tři základní věci:

1) Usilujeme o změnu trestně-právního systému tak, aby v něm restorativní justice měla své místo – aby restorativní přístupy aktivně využívali policisté, soudy nebo třeba vězeňští pracovníci či nevládní sektor. Spolupracujeme s Ministerstvem spravedlnosti, bez kterého to nejde. A právě všechny zástupce těchto profesí a institucí přivádíme na jedno místo v rámci tzv. Restorativní platformy, kde společně vymýšlíme, jak by se restorativní justice mohla propisovat do jejich každodenní práce, tedy i do celého systému.

2) Rozvíjíme restorativní programy, které jsou zaměřené právě na oběti i pachatele. Inspirujeme se v zahraničí a přinášíme nové přístupy, které v ČR zatím nejsou příliš rozšířené.

3) Bez veřejnosti by to nešlo. Snažíme se proto restorativní justici dostávat do veřejného prostoru, tak aby o ní slyšel každý: odborníci ale i laici. Přinášíme příběhy lidí, kterým restorativní přístup pomohl v náročné situaci. Ukazujeme, jak se věci dělají jinde a že je možné na nimi přemýšlet jinak. Že je třeba nad nimi vůbec přemýšlet. Pořádáme projekce, veřejné debaty i kampaně, v rámci kterých se veřejnost dozví více o tom, jak restorativní přístup podporuje hodnoty moderní demokratické liberální společnosti. A to se nám líbí.

Neuvěřitelný příběh, ve kterém sehrají roli coming out, láska, koně, přijetí i zabití. Několik překvapivých zlomů přichází i v trestním řízení. Podívejte se na restorativní dialog Max*ine, Adriana, Terezy a Martina.
První ze série dokuvideí, přibližujících téma restorativní justice skrze lidské příběhy přímo z úst jejich aktérů. Více na www.zocidooci.cz.

Přehled všech našich aktivit najdete na webu www.restorativni-justice.cz a na našem FB.

Díky vašemu příspěvku můžeme rozvíjet restorativní justici v ČR naplno. Děkujeme, že společně s námi měníte systém!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vaše práce mi dává smysl!!! Vydržte:) Ať se daří toto důležité téma šířit co nejdál! Magda

Magda Pátková
500 Kč

Pomáhat oběti je důležité nehledě na názor, národnost, barvu pleti a pohlaví. Důstojné a solidární jednání si přeji pro všechny!

Magdalena Pospíchalová
1 000 Kč