ROMEA, o.p.s.


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

Virtuální realita koncentračního tábora v Letech u Písku

Koncentrační tábor v Letech u Písku byl dlouhá léta opomíjen a veřejnost ho vnímala jen jako místo, na kterém stojí "prasečák". Virtuální realita přináší možnost seznámit se s tímto místem utrpení mnohých romských rodin skrze autentický osobní prožitek.

vybíráme od 23.6.2022
3 100 Kč

přispělo

8 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Genocida Romů za druhé světové války je nedílnou součástí evropských dějin a nejen proto, by se na ní ve výuce dějepisu nemělo zapomínat. Bohužel se to však vzhledem ke kontroverznosti tématu často děje.  
 
Virtuální realita tábora v Letech u Písku, kterou vytvořila organizace ROMEA ve spolupráci s  Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze za finanční podpory Velvyslanectví USA v Praze, nabízí unikátní možnost, jak toto téma studentům přiblížit atraktivnější a stravitelnější formou. 
 
„Viděla jsem nespočet dokumentů a filmů z války a z různých koncentračních táborů, ale s virtuální realitou se to nedá srovnat. Byl to okamžitý, intenzivní a velice osobní zážitek, který mě dostal doslova do kolen,“ říká výtvarnice Věra Horváthová. 
 
Na další rozvoj virtuální reality a na workshopy na školách a dalších vzdělávacích institucích  však potřebujeme získat další finanční prostředky. Nyní nám chybí dofinancovat celkem 500 000 Kč. 
 
Váš dar pomůže se zdokonalováním samotné virtuální reality i s šířením informací o osudech Romů za druhé světové války do dalších škol. 




Workshopy 
 
Virtuální realitu letského tábora nabízíme v rámci tříhodinových workshopů na školách a dalších vzdělávacích institucích. Účastníci si mohou vyzkoušet, jaké to je, ocitnout se na chvíli v koncentračním táboře. Seznámí se s osudy přeživších pamětníků i s širším kontextem genocidy Romů na českém území.  



Další rozvoj virtuální reality 
 
Přestože již v tuto chvíli plní virtuální model svou funkci, rádi bychom ho dále zdokonalovali a rozvíjeli, abychom zajistili jeho větší autenticitu. Kromě zdokonalování grafické a zvukové stránky modelu a tvorby úvodní vstupní sekvence, ho chceme především obohatit o audio svědectví přeživších pamětníků. V plánu jsou i dalších jazykové verze.

Historie tábora v Letech u Písku 
 
Tzv. Cikánský tábor v Letech u Písku byl zřízen 2. srpna 1942 rozkazem o potírání cikánského zlořádu. Šlo o přesnou kopii německé předlohy, jeho rasová motivace nebyla zastírána. Na základě celostátního soupisu zde bylo koncentrováno celkem 1309 lidí, včetně těhotných žen, starých a nemocných lidí a malých dětí. Čtvrtina vězňů v táboře zemřela, přes 500 z nich bylo transportováno do Osvětimi. Po své likvidaci v roce 1943 byl tábor srovnán se zemí a na dlouhá léta vymazán z historického vědomí.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu