Nadace Via


Životní prostředí

Živá komunita: Nedejme Jemnicko zastavět masným průmyslem!

Pomozte nám uhájit naši krajinu a zamezit výstavbě masokombinátu a několika obrovských velkochovů prasat a brojlerů a to v blízkosti málo dotčené přírody, mokřadů, říček a také významných kulturních památek! Pokud se s těmito cíli ztotožňujete, přispějte nám, prosím, na účinnou právní a expertní obranu.

vybíráme od 17.5.2022

Zdvojnásobení částky

Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
36 850 Kč
vybráno 74 % z 50 000 Kč

přispělo

34 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Na Jemnicku, v blízkosti přírodních a kulturních památek, chráněných oblastí Dyje a Želetavky, je Rhea holdingem postupně realizován záměr na výstavbu několika (aktuálně pěti) velkokapacitních výkrmen pro prasata a brojlery v okruhu cca 15 km od Jemnice, kde má být navíc postaven masokombinát zpracovávající vykrmená zvířata.

Uvědomujeme si ekologické a etické dopady, které by velkochovy v takové intenzitě na malém území přinesly: zejména odčerpávání spodních vod a znečištění povrchové vody, včetně poničení rázu naší malebné krajiny. Obáváme se i sociálních důsledků, které souvisí s koncentrací moci jednoho holdingu v našem regionu. Již dnes zde investor provozuje několik velkochovů, které patří k největším v ČR.
V Jemnici občané hlasovali proti záměrům výstavby, náš Spolek posbíral podpisy pro uspořádání referenda, na jiných místech vznikly petice a byly podány námitky vůči změnám územních plánů. Přesto ve většině obcí zastupitelé společně s holdingem pokračují v realizaci záměrů! K účinné právní obraně nám pomohou finanční dary, které transparentně použijeme na úhradu právních a expertních služeb a informování veřejnosti.
Sousedé, přátelé, obdivovatelé a hosté našeho regionu, pomozte nám udržet naše středověké městečko Jemnici bez masokombinátu a Jemnicko bez velkochovů prasat a brojlerů!

Projekt byl podpořen Nadací Via. A každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!

Každý příspěvek se počítá a děkujeme za něj!
Spolek Za dobrý život na Jemnicku
 

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Jste nejlepší!

Kamila Šrolerová
500 Kč

Spolu to dokážeme.

Luba Jánská

Pro Jemnici, aby byla ještě krásnější ...

Petra Řiháčková
5 000 Kč