Prague Pride z.s.


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Pomozte nám i nadále přinášet queer témata do českých škol

Již od roku 2018 přinášíme do základních a středních škol po celé republice queer témata v interaktivní podobě pod hlavičkou projektu Mezipatra na školách – za tu dobu jsme zažili spoustu silných příběhů, které nás přesvědčily, že to, co děláme, má smysl. Pojďte do toho s námi a pomozte nám filmové projekce spojené se vzdělávacími besedami přinášet do českých škol i v příštím školním roce.

126 280 Kč
vybráno 105 % z 120 000 Kč

přispělo

104 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Přednášeli jsme například ve třídě, kde spolužáci chlapce vyoutovali jako gaye před lidmi ze zbytku školy. Po našem programu pochopili, kde se stala chyba, uznali ji a omluvili se. Takových případů je nespočet, snažíme se proto budovat empatii mezi všemi studujícími i vyučujícími navzájem, aby LGBTQ+ dospívající našli ve škole bezpečný prostor.

Žáci*kyně nám někdy během debaty sdělí, že by si přáli, aby lidé nemuseli dělat coming out a byli prostě braní takoví, jací jsou, nebo aby ostatní zbytečně neřešili jaké oblečení si chtějí vzít nebo jestli si nalakují nehty. Takto otevřená a respektující atmosféra ve škole přispívá například k tomu, že se jednou během naší přednášky chlapec svěřil se svou sexuální orientací před celou třídou. Byla to pro něj prostě vhodná příležitost, kdy to všem říct. 

Rádi bychom, aby takových kolektivů bylo co nejvíce. I proto jsme od roku 2018 proškolili již více než 3 000 studujících, a to nejen v Praze, ale dalších 42 městech, jako je například Opava, Prachatice nebo Slaný.


Abychom mohli v příštím školním roce uspořádat 30 plánovaných projekcí, potřebujeme získat 120 000 Kč. Pokud ale vybereme víc, tak projekcí uděláme víc!

Jedna projekce nás vyjde na zhruba 4 000 Kč:


  • 3 000 Kč tvoří honorář pro lektory*ky (2 osoby/projekci)
  • 500 Kč průměrně procestujeme
  • 500 Kč stojí administrativní zajištění jedné akce
Zajímá vás, co na program řekli samotní studenti a studentky? Vybrali jsme pár jejich citací, které nám dali bezprostředně po skončení programu:

"V programu bylo všechno, co tahle generace potřebuje vědět. Děkuji za otevření očí a uvědomění… Děkuji"

"V okolí mám nějaké transgender lidi a zjistila jsem, co je vhodné říkat, a co ne. Pomohlo mi to."

"Upřímně jsem čekal, že bude program hrozný, a netěšil jsem se na něj, ale musím říct, že to bylo fakt super a hosté byli příjemní."

Pokud i vy chcete, aby měli mladí lidé nadále na školách přístup ke queer tématům, podpořte náš projekt – každá částka nám pomůže. Děkujeme!

Máte zájem o bližší informace, potvrzení o daru nebo darovací smlouvu?
Napište Honzovi na honza.slanina@praguepride.com

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Asi it is written, it shall be done

Macko
500 Kč

Díky a hodně štěstí!

Jan Kotík
500 Kč

Skvělej projekt, držím palce ♥️

Lucie Brusáková

Díky za Vaše aktivity - velice rád je zase podpořím. Doufám, že se s programy pro školy dostanete i k nám do Královéhradeckého kraje.

Adam Záruba
2 000 Kč

Několik podobných besed dělal Stud Brno na konci devadesátých let a pamatuji si, jak pozitivně to bylo na školách studenty přijímáno. Jen houšť a větší kapky :-). Děláme to pro sebe. Jirka.

Jiří Gutman

Sama jsem si zažila, co to znamená být queer na střední škole, a i když se mi nikdy nedělo nic vysloveně hrozného, nebyl to ani žádný med. Proto moc ráda podpořím jakýkoli projekt, který se snaží o osvětu na místě, kde mladí lidé tráví nezanedbatelnou část svého života a kde by se tím pádem měli cítit bezpečně a šťastně. Díky za to, co děláte! :)

Kateřina Zajíčková
500 Kč

Chci přispět k tomu, aby se všichni včas zorientovali, nebáli se jít s pravdou ven a žili v pohodě. Aby mohli být takoví, jak se cítí. Okolí aby jim rozumělo a respektovalo jejich osobnost.

Tomáš Svoboda
5 000 Kč

Ani jsem nevěděla, že něco takového děláte. Díky moc, je to hodně důležitý.

Kateřina Mišovičová
200 Kč

Moc díky za Vaši práci. Osvěta je důležitá a je potřeba ji dělat včas, tedy ve školách:-)

Martin
2 500 Kč