Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro Toníčka Prese

Čtyřletý Toník se od narození potýká s nevyléčitelnou genetickou poruchou metabolismu a dalšími vážnými zdravotními problémy. Je proto často hospitalizovaný a bez soustavné péče odborníků a rodičů se neobejde. Experimentální terapie, které zdravotní pojišťovny nehradí, přitom mohou pouze zmírnit jeho každodenní trápení. Nejvíce potřebuje speciální výživu, rehabilitaci a všestrannou stimulaci. Rodiče se mu maximálně věnují, ale hledání a finanční zajištění léčby je už nad jejich možnosti.

vybíráme od 15.3.2022
31 650 Kč

přispělo

7 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Toníček z Hodonínska je v současné době jediný v celé České republice, komu byla diagnostikována Menkesova choroba. Jde o genetické onemocnění, při němž se nedostane měď do krve a buněk, a tak je zasažen vývoj kostí, mozku, tepen, jater či vlasů. Na vyléčení dosud neexistuje lék. Onemocnění se vyznačuje záchvaty, mentální retardací, pomalým růstem, ochablým svalstvem, celkovým neprospíváním, nestabilní tělesnou teplotou atd. K tomu se u Toníčka přidalo ještě na 15 dalších diagnóz, kvůli nimž je často na transfúzích a infuzích, je odkázán na cévkování a pouze na speciální a mixovanou stravu. Rodiče se mu maximálně věnují, a tak chlapeček dokonce začal lézt, umí si bez pomoci sednout a napít se, zná barvy, tvary, nasadí si čepici…Velmi rád skládá puzzle a hraje si s auty. Venku ho baví skluzavka, houpačka a pískoviště. Je zvídavý a rád si hraje s roční sestřičkou. Jeho maminka nám napsala: „Toníkovo onemocnění už tvoří součást našeho života. Náš syn je úžasný chlapeček plný života. Naučil nás tolika věcem, že je to až neuvěřitelné.“
Nejlepší jsou pro něj nyní intenzivní pobytové rehabilitace, hipoterapie, canisterapie, cvičení ve vodě, logopedie apod., ale jejich financování mnohdy zdravotní pojišťovny neumožňují vůbec či pouze částečně. 
 
Koho z vás oslovil příběh malého Toníčka, můžete mu svůj dar poslat též bankovním převodem na účet Nadace ADRA č. 57333375/0300, v. s. 269. Děkujeme vám. V tom případě se Váš dar nezobrazí zde, ale bude dle bankovního výpisu zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA Toníčka podporuje od března 2022. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu