Charita Jindřichův Hradec


Sociálně znevýhodněné skupiny

Nocleh u sv. Antonína

Pomalu se blíží zimní období a přespávání pod holým nebem začíná být život ohrožující záležitostí. Zkoušeli jste někdy otužování? Ponořit se do ledového jezera? Venku všude kolem Vás sníh, zima a pak rychle do teplého oblečení, vyhřátého auta a do tepla domova. Jsou ale lidé, kteří nemají možnost, když jsou promrzlí, „hupsnout“ do vyhřátého auta a jet domů a užívat si teplo domácího krbu – lidé bez domova. Jsou součástí naší společnosti. Podpořte spolu s námi důstojné přečkáni noci v lidských podmínkách, s možností teplé sprchy a podpory ze strany sociálního pracovníka zakoupením noclehu u sv. Antonína v hodnotě 100,-. Noclehárna sv. Antonína v Jindřichově Hradci hledá finanční pomoc na provoz této sociální služby.

vybíráme od 4.2.2022

Pomozte nám vracet důstojnost lidem bez přístřeší

Podpořte naši práci, kdy místo opovržení, poskytujeme důstojné zacházení.
8 500 Kč
vybráno 46 % z 18 500 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Když se noční teploty přiblíží nule nebo pod ní dokonce klesnou, otevřené dveře noclehárny, často znamenají záchranu života před umrznutím nebo podchlazením.

Naše Noclehárna sv. Antonína má otevřené dveře pro lidi v nouzi, nabízí jim možnost:
  • teplé, suché postele a přespání v bezpečí a pod střechou
  • připravit si teplé jednoduché jídlo
  • získat a využít základní hygienické potřeby včetně sprchy
  • vyprat a usušit své oblečení
  • využít služeb naší Výdejny Samaritán, kde můžou v případě potřeby získat materiální pomoc (oblečení, základní potraviny či hygienu)
  • spolupracovat s naší Poradnou pro lidi v nouzi, která umožňujeme lidem bez domova znovu nabrat sílu a začít řešit svůj život tak, aby se přesunuli z okraje společnosti a stali její součástí

Co je zahrnuto v doporučené částce 100,- Kč?

  • nocleh v čisté posteli 
  • možnost praní a osušení oblečení 
  • možnost připravit si teplé jídlo a nápoj 
  • možnost teplé sprchy, zapůjčení čistého ručníku a hygienických potřeb
  • klientům je po celou dobu k dispozici sociální pracovnice - zajištění odborné konzultace a zprostředkování další pomoci
Podpořte spolu s námi tuto jedinečnou službu, kterou na Jindřichohradecku poskytuje pouze naše Charita.  Pomozte nám i nadále poskytovat lidem v nouzi, nejenom bezpečné místo k přespání, ale i pomoc a podporu v pro ně zoufalé situaci. 

foto: Jakub Žák


Příběh ze života naší Noclehárny:

Zazvonil telefon: "Farní charita Jindřichův Hradec, prosím?".
"Dobrý den, tady Policie ČR - Dnes propouštíme pána a potřebujeme mu nějak pomoci. Vrací se tam k vám a nikoho nemá. Bydlení, peníze…nic. Je možné, aby si ho někdo vzal na starost? Za chvíli vyráží vlakem k vám do města.“  
Pan Alois přijíždí do našeho města. Ruku si podáváme se zlomeným mužem. Krátké představeni a rychlá chůze na kancelář a cestou vedená zdvořilostní konverzace. Tak si to shrňme. Půl roku ve vazební věznici. Ke své trestné činnosti se dostal jako slepý k houslím. V ruce igelitka s věcmi, které mu věnovali pracovníci z kriminálky, batoh s doklady a veškerou dokumentací pro úřady a telefon, který by dnešní mladí nevzali do ruky. A ať bylo, co bylo, musí se dál. Začíná nám kolotoč zařizování: Kurátor pro dospělé, Úřad práce - oddělení pro zprostředkování zaměstnání, Úřad práce - oddělení hmotné nouze. A nejen to – projít město, aby věděl, co kde ve městě najde, ukázat cestu na naši Noclehárnu sv. Antonína. Následují další a další setkání. Vyhledávání volných míst, žhavení telefonní linky směřující k potenciálním zaměstnavatelům. Povedlo se. Pan Alois má úspěšně zvládnutý pohovor, tiskne si ruku s panem ředitelem výrobní firmy a přijímá pracovní místo i s ubytováním. 5. dne měsíce jsme se setkali poprvé a 26. den téhož měsíce nastupuje do nové práce.





Účelem sbírky je podpora, rozvoj a doplnění chybějících provozních nákladů Noclehárny sv. Antonína pro osoby bez přístřeší. Sbírka je úředně registrovaná veřejná sbírka pod č. j. KUJCK 15828/2022 a pokud do ní přispějete převodem na účet nebo přes portál Darujme.cz, je dar daňově uznatelným nákladem. Stačí vyplnit žádost o vystavení potvrzení. Děkujeme😊


V projektu je použita fotografie Jakuba Žáka a další fotky z Pexels.com od Mart Production, Taufiq Klinkenborg a Alvin Decena Gcash.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu