Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Zastavme rozsáhlý developerský projekt v přírodním parku Jistebnická vrchovina

Na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje, v samém srdci přírodního parku Jistebnická vrchovina, je plánována výstavba rozsáhlého ubytovacího resortu investora SEBRE Holding a.s. Ubytovací resort je plánován u malé osady Alenina Lhota na zemědělské půdě. Rozloha pozemku činí cca 1,4 ha, což představuje zhruba polovinu plochy stávajícího intravilánu vesnice. Záměr změní krajinný ráz dané lokality, nerespektuje převládající tradiční architekturu staveb v sídle a urbanistickou strukturu osady, potenciálně ohrožuje vodní zdroje a prostupnost krajiny. Krajina se sama bránit neumí, proto my, místní občané, chalupáři a turisté, jí chceme pomoci. Založili jsme spolek Pod Javorovou skálou z.s., a krajinu chráníme. Investor je silný, ale my věříme, že to S VÁMI DOKÁŽEME!

vybíráme od 3.2.2022
28 800 Kč
vybráno 72 % z 40 000 Kč

přispělo

13 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Spolek Pod Javorovou skálou z.s., vznikl z neformální skupiny místních občanů a chalupářů, kteří se spojili s jasným cílem - chránit volnou krajinu přírodního parku Jistebnická vrchovina. Návrhem nového územního plánu města Jistebnice v červnu 2021 byl představen záměr na vybudování ubytovacího resortu u osady Alenina Lhota, o velikosti 1,4 ha pro 70 osob. Ubytovací resort má doplňovat občanskou vybavenost sousedícího golfového areálu společnosti Golf Čertovo břemeno s.r.o., která patří do skupiny SEBRE Holding a.s. V Alenině Lhotě se už ale dva penziony o kapacitě cca 90 lůžek nachází, z toho jeden již patří investorovi a v nedalekém Ski Areálu Monínec je dalších cca 500 lůžek. Tak proč? Ano, je to investice. Ale proč se jí má obětovat cenná zemědělská půda, proč se jí má obětovat volná krajina a proč se ji mají strpět místní obyvatelé, kterým výstavba a provoz ubytovacího resortu významně zasáhne do jejich života, životního prostoru a životního prostředí? 
Investor vykácel 2 ha zdravého lesa, provádí terénní a meliorační práce, ale dotčené orgány na naše připomínky nereagují odpovídajícím způsobem. Informujeme širokou veřejnost prostřednictvím médií (MF DNES, Jižní Čechy Teď, místní zpravodaje, Český rozhlas, ČTK a další), shromažďujeme faktické argumenty pro místní zastupitelstvo, konzultujeme „naší věc“ s odborníky na urbanismus, krajinný ráz, životní prostředí, hydrogeology, právníky a pořád je to málo. Petici „Zastavení developerského projektu v přírodním parku Jistebnická vrchovina“ už podepsalo přes 1000 lidí z celé České republiky, ale plocha pro výstavbu ubytovacího resortu je stále ve hře.
Potřebujeme každou pomoc, radu i doporučení. Napište nám na podjavorovouskalou@gmail.com, přečtěte si petici na www.podjavorovouskalou.cz, a pokud vás přesvědčíme o „naší věci“, podílejte se s námi i finančně na záchraně krajiny na Jistebnicku. Pro další právní poradenství a znalecké posudky potřebujeme 40 000Kč. Pokud se nám však podaří plochu pro výstavbu ubytovacího resortu vyřadit z návrhu územního plánu města Jistebnice, vybrané peníze na DARUJME.CZ převedeme jiným ochráncům přírody.
Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu