Prague Pride z.s.


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Poradna Sbarvouven.cz je mladým oporou i v těch nejtěžších chvílích života

Buďte oporou i vy a přispějte o letošních svátcích na fungování poradny v roce 2022.

457 333 Kč
vybráno 152 % z 300 000 Kč

přispělo

155 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V posledních letech jsme svědky dramaticky se zhoršující úrovně diskuze o lidech s odlišnou orientací a identitou. Lidé veřejného života pronáší bezprecedentní výroky, aniž by si uvědomovali, jaké to může mít dopady. Politici a političky mluví o LGBT+ lidech jako o ideologii a ignorují tak konkrétní lidské osudy. Ve společnosti takové výroky vytváří nepřátelskou atmosféru. Slovní napadání a urážení LGBT+ lidí se stává novou normou a podněcuje k šikaně i předsudečnému násilí. 

Taková společenská atmosféra snadno podkopává sebejistotu mladých lidí, kteří se právě hledají. Přijetí vlastní jinakosti a coming out tak může být mnohem těžší. U mnohých se objevují pocity strachu, smutku či studu. Ty pak mají často za příčinu spirálu úzkostí, depresí, sebepoškozování, útěků z domova i sebevražedné myšlenky.

Přejeme si, aby příběhy mladých gayů, leseb, bisexuálních, trans, nebinárních a queer lidí byly šťastné. Nechceme být v České republice svědky tragických případů a zmařených životů. Poradna Sbarvouven.cz už šest let pomáhá dospívajícím nejen se sebepřijetím a coming outem, ale i s náročnějšími tématy, jakými jsou právě šikana či zkušenosti s diskriminací. Pomáhejte spolu s námi a podpořte fungování poradny i v příštím roce. Pošlete dar v průběhu prosince a Citi Česká republika jej do výše 300 000 Kč zdvojnásobí. 

Jak poradna pomáhá?


Od vzniku poradny v roce 2015 se na ní obrátilo již téměř 4 637 klientů*ek, se kterými si mentoři*rky vyměnili více než 60 965 zpráv. V sedmi desítkách z těchto konverzací řešili klienti*ky opravdu závažné situace - útěk z domova, sebepoškozování, deprese. 32 klientů*ek dokonce uvažovalo o sebevraždě. 

Tahle čísla jasně ukazují, že mladí LGBT+ lidé poradnu opravdu potřebují. A vy se můžete společně s námi podílet na tom, aby mohla naplno fungovat i v roce 2022 a pomoci tak dalším stovkám z nich, ale také jejich přátelům a rodinám. Nebudeme na to ale sami - společnost Citi Česká republika do toho jde s námi a každý Váš dar zdvojnásobí. Co přesně to znamená? Za každou 1 Kč, kterou přispějete, přidá Citi další 1 Kč. Ale náš cíl je samozřejmě vyšší - na provoz poradny na rok 2022 potřebujeme získat minimálně 300 000 Kč. 

Co částka 300 000 Kč zahrnuje? 


  • 150 000 Kč tvoří honoráře pro odborný dohled z oboru psychologie, terapie a krizové intervence, se kterým mentoři*ky konzultují konkrétní případy
  • 50 000 Kč pokryje základní školení mentorů*ek
  • 70 000 Kč stojí celková koordinace a vedení poradny
  • 30 000 Kč  jde na provoz a správu webu
Tím ale náklady poradny nekončí. Pokud se nám podaří získat peněz víc, použijeme je na následující aktivity:

  • 64 000 Kč na koordinaci a uspořádání podpůrných skupin pro mladé lidi, co řeší svůj coming out a pro rodiče LGBT+ mladých
  • 50 000 Kč na specializované školení pro mentory*ky (letos proběhlo například školení od IN IUSTITIA na předsudečné násilí)
  • 70 000 Kč na uspořádání akce pro LGBT+ dospívající FILIP20
  • 140 000 Kč na propagaci poradny a šíření povědomí o jejím fungování jak v online, tak offline prostoru
Máte zájem o bližší informace, potvrzení o daru nebo darovací smlouvu? Chcete se stát partnerem*kou kampaně nebo nám s šířením poradny pomoct jinak? Napište Sabině (sabina.sedlackova@praguepride.com)

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

V Avast Software jsme letos na konci roku jako zamestnanci dostali k vyplate pres 2tis. navic, abychom se mohli sami rozhodnout zda a na jake dobre ucely tyto prostredky rozdame. Moc me to potesilo, polovinu jsem jiz rozdal na jinou dobrocinnost a jeste asi 1200 Kc mi rozdat zbyvalo a mezitim jsem si vzpomnel na tuhle skvelou organizaci Sbarvou ven, ktera pomaha mladym lidem (a nejen jim), kteri maji zmatek v hlave a boji se vyjit s barvou ven. Pomaha jim zacit zit zivot naplno dle svych vlastnich predstav a ne se stale pred nekym skryvat, lhat svemu okoli, pratelum a stale zit v napeti. Rozhodl jsem se tedy venovat tuto zbyvajici castku + doplatit cast ze sveho teto skvele organizaci. Moc dekuji za to, ze jste a pomahate hledat jistotu a ztracene sebevedomi a nasledne zit si svuj normalni zivot temto lidem, kteri treba v tom nemaji dostatecnou podporu sveho okoli anebo jeste nevedi, ze je to naprosto normalni a nemaji se za co stydet. Diky moc!

Radek Zimmermann
2 000 Kč

Když jsem se vyoutoval, rodiče mě přijali, ale vzdálená věřící rodina ze mě chtěla mít heterosexuála. Bylo to pro mě těžké období ve kterém mě tehdy hodně podpořily kamarády, které byly nadšené, že mají kamaráda gaye. Vím však, že všichni takové štěstí nemají, a proto si myslím, že je projekt S barvou ven něco úžasného.

Marek
100 Kč

Good luck and better life without fear! Everyone deserves TO BE who you are! Many regards from Jan and Flavio (husbands)

Jan Slavicek
500 Kč

Já děkuji Vám že poradna existuje. Ať je svět plný lásky, respektu, porozumění a podpory.

Dominik Rejthar
100 Kč

🤞🏼2022

Dárce

Díky za to, co děláte!

Jan Kotík

Děkuji za vaši dobrou práci.

Petr Horák
20 000 Kč

Zdravím vás, lidičky! Chtěla bych vám říci, že moc dobře vím, jak strašně těžké je přiznat si sám/sama před sebou, že se mi líbi lidé stejného pohlaví. Já sama jsem to před rodinou tajila dlouho. A když jsem našla odvahu, maminka s bratrem to vzali naprosto v pohodě, zacož jsem neskutečně šťastná. S otcem to bylo složité a stále je, ale už jsem se naučila ho neřešit. Určitě se nebojte někomu svěřit. Začněte třeba od přátel a postupně ten okruh rozšiřujte. Věřte mi, že vám spadne obrovský kámen ze srdce ❤️🍀🏳️‍🌈

Natálka Kramperová
2 000 Kč

Děkuji, že pomáháte! U nás v rodině jste pomohli a pomáháte velice, děkuji!

Martina Veselá
1 200 Kč

Díky za to, co děláte <3

Dárce
300 Kč