ADRA, o.p.s.


Rozvojová spolupráce Zdraví

Do školy i během menstruace

V důsledku nedostatku toalet a sanitárního zařízení nejsou v zemích jako je Niger a Etiopie dostatečné hygienické podmínky ve školách. Studentky a žákyně proto raději během své menstruace zůstávají doma. Cílem tohoto projektu je proto vybudování sociálního zázemí, aby byly místní školy vhodné pro obě pohlaví. Výsledkem bude zlepšení hygienických podmínek a dostupnost vzdělání pro dívky. Pomozte s námi africkým dívkám chodit do školy!

DĚKUJEME ZA VAŠI POMOC DÍVKÁM V AFRICE

Jednalo se o časově vymezený projekt. Pomáhat pravidelně dětem i dospělým začít lepší život můžete i zapojením do programu pravidelného darování na www.mincedenne.cz
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
O co jde? 
 
V zemích jako je Niger a Etiopie nejsou dostatečné hygienické podmínky ve školách. Chybí zde i tekoucí voda. Studentky a žákyně proto raději během své menstruace zůstávají doma. Místní kultura není podobným tématům příliš otevřená, proto dívky často čelí posměchu od spolužáků. 
 
Zdejší dívky zameškají každý měsíc jeden týden výuky. To je přes 300 vyučovacích hodin ročně v přepočtu na naši školní docházku. Musíme brát v potaz i to, že úroveň školství v Nigeru a Etiopii není zdaleka na takové úrovni jako u nás, proto tato čísla často vedou k úplnému zanedbání základních vědomostí. Dívky tak přichází nejen o kontakt se spolužáky, ale hlavně o vědomosti, které jim do budoucna mohou pomoci získat kvalitní práci a stabilní příjem. 
 
Co je naším cílem? 
 
Naším cílem je výstavba sociálních zařízení, aby byly místní školy vhodné pro obě pohlaví. Menstruace není ostuda, je to přirozená součást ženství a my si přejeme, aby se dívky po celém světě nemusely cítit méněcenné jen proto, že jsou ženami. 

Na co se zaměříme? 
 
  • výstavbu oddělených uzamykatelných toalet pro muže i ženy 
  • edukaci v oblasti menstruace a reprodukčního života 
  • zlepšení hygienických podmínek 
  • snížení pravděpodobnosti vzniku různých druhů onemocnění 
  • bourání TABU témat u nás i ve světě 
Jak vypadá vybudované sociální zázemí? 
ADRA se zaměřuje na to, aby vystavěná sociální zařízení měla co nejdelší životnost a aby materiály, ze kterých jsou postavena, byly snadné na údržbu. Zároveň klademe důraz na to, abychom nákupem stavebních materiálů v co nejvyšší možné míře podpořili místní trh a ekonomiku.  
Mimo toaletu v zázemí také naleznete jednoduchý sprchový kout a umyvadlo. Bezpečnost je podpořena uzamykatelnými dveřmi a zároveň jsou toalety odděleny pro dívky a chlapce. Právě to umožňuje potřebné soukromí.



Co se koupí za váš příspěvek?

Pomozte nám vybudovat tři jednotky sociálního zázemí. Jedna jednotka vyjde na 20 000 Kč. Tato cena obsahuje:
 
  • lokální stavební materiál na konstrukci zařízení
  • dveře 
  • zámek na dveře
  • zařízení na mytí rukou
  • zásobu mýdla 
  • zásobu dezinfekce 
 

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Ženy a dívky mají právo na vzdělání, stejně jako na hygienické pomůcky a zázemí.

Kateřina Rousková