Diakonie Apoštolské církve


Hospicová a paliativní péče Zdraví

Držme se pro Domácí hospic Křídla Sedlčany

Provázeli nás celým životem, buďme jim oporou, když ten jejich končí. Díky mobilním hospicům můžeme své poslední dny trávit DOMA. Staňte se dárcem Domácího hospice Křídla a provázejte s námi nevyléčitelně nemocné dospělé.

vybíráme od 31.8.2021

Peříčko k peříčku naplní kasičku

34 300 Kč
vybráno 19 % z 180 000 Kč

přispělo

14 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Sedlčanský Domácí hospic Křídla se zapojuje do 5. ročníku národní osvětové kampaně pro mobilní hospice, která vyvrcholí Papučovým dnem 6. října 2021. Pojďte s námi měnit pohled na život a smrt v České republice.

Domácí hospic Křídla Sedlčany je střediskem Diakonie Apoštolské církve s místem poskytování domácí paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta z okolí města Sedlčany ve Středočeském kraji.
Naše služba je určena pro dospělého nemocného v terminální fázi nevyléčitelného onemocnění. Domácí hospic může rodině ulevit při péči o nevyléčitelně nemocného, při řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů pacienta. Cílem je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin. Posláním Křídel je doprovázet člověka, který stojí blízko smrti, brát nemocného vážně, pomoci jemu a jeho blízkým v bolesti a hledat odpovědi na otázky kam vede cesta dál.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

 Provedli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí.

„Paní Věra má 62 let, dvě děti a pět vnoučat. Ráda o svou rodinu pečuje a radost ji dělá její zahrádka. S manželem si plánovali, že v důchodu začnou chodit do divadel a více si užívat života. Lékaři jí ale před půl rokem zjistili rakovinu tlustého střeva. Její poslední přání bylo zůstat doma až do úplného konce. A rodina se rozhodla toto přání splnit.“ To je jen jeden z mnoha příběhů, se kterými se denně setkáváme.

Většina lidí si přeje strávit své poslední chvíle doma. Ale jen malému procentu se to skutečně podaří. Důvodem je nedostatek informací. Paní Věře o mobilním hospici řekl její lékař. Ne všichni lékaři ale tuto možnost svým pacientům nabízejí. Podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2013 si 80 % lidí přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Nejčastěji lidé umírají v nemocnici (60 %) nebo v ústavech dlouhodobé péče (9 %). Rozhodli jsme se tyto statistiky změnit a již 5. rokem pořádáme osvětovou kampaň. 

V letošním roce se do kampaně zapojilo 26 mobilních hospiců z celé České republiky a společně se snažíme informovat lidi o službách mobilních hospiců, které poskytují profesionální zdravotní a psychosociální služby umírajícím a jejich rodinám v domácím prostředí. Hlavními organizátory kampaně je Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců.

„Kampaň poběží během celého září a vyvrcholí Papučovým dnem ve středu 6. října 2021. Jedinečnost Papučového dne spočívá v tom, že se každý, kdo si ten den nazuje papuče, stává nositelem myšlenky umírání doma,“ popisuje ředitelka Mobilního hospice Ondrášek Bronislava Husovská. Lidé se tak mohou do kampaně zapojit jednoduchou a veselou formou. Stačí si 6. října vzít papuče s sebou, vyfotit sebe či kolegy z práce a sdílet fotku na sociálních sítích s #papucovyden. Díky sdílení fotek v papučích nám tak pomáhají informovat své okolí o domácích hospicích. 

Cílem je také získat pro hospice nové dárce. Práce domácích hospiců, vesměs menších lokálních neziskových organizací, totiž stojí na několika pilířích financování. A dárcovská podpora patří k těm velmi významným.

Záštitu kampani udělilo Ministerstvo zdravotnictví a Česká společnost paliativní medicíny.  
Hlavními partnery kampaně jsou: Česká spořitelna, Ministerstvo zdravotnictví, Dr. Max, Orio Morava a. s., Zásilkovna, Hartman Rico, Coop. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Další informace o kampani a mobilních hospicích se dozvíte na www.umiratdoma.cz

Vezměte si i vy 6. října papuče s sebou a podpořte domácí hospicovou péči v České republice.
 
Rádi vám poskytneme více informací nebo rozhovor v televizi i rozhlase.
 
Kontakt:
Jana Pastrňáková                                                      Petr Hladík
Mobilní hospic Ondrášek                                          Fórum mobilních hospiců
+420 601 585 419                                                      +420 602 730 793
projekty@mhondrasek.cz                                         petr.hladik@mobilnihospice.cz
 
Vývoj počtu pacientů, kteří dožili doma s podporou mobilních hospiců, dle statistiky Fóra mobilních hospiců:
●        Rok 2018 - 2249 pacientů
●        Rok 2019 - 4724 pacientů
●        Rok 2020 - 5874 - pacientů

Fórum mobilních hospiců, z.s. - Zastřešující organizace sdružuje 39 poskytovatelů mobilní specializované paliativní péče z celé České republiky. Usilujeme o profesionalizaci služeb těchto poskytovatelů, zvyšujeme odbornost jejich zaměstnanců, podporujeme vzájemnou spolupráci mezi nimi a vytváříme tlak na změnu systému.

Mobilní hospic Ondrášek, o.p.s.- Umožňuje nevyléčitelně nemocným dospělým i dětem strávit poslední dny v životě důstojně a DOMA. V roce 2017 poprvé přišel s konceptem kampaně DOMA., která má zvýšit povědomí o činnosti domácích hospiců.

Založení projektu

Dekujeme❤

Veronika Hronová
500 Kč

Není to moc, ale i to snad pomůže.

Jana Pavlikova
500 Kč

Dekuji za Vasi praci

Dárce

Dekuji z celeho srdce za vse, co jste udelali pro meho tatinka! Mate nas obrovsky obdiv, vdek a uctu! :)

Eva Dýcková
5 000 Kč