Prague Pride z.s.


Kultura, umění a historie Lidská práva

Aby mohli být u nás i v Maďarsku LGBT+ lidé sami sebou

Přispějte a podpořte jediný týden v roce, který nabízí LGBT+ lidem pocit opravdové svobody a sounáležitosti. Polovinu vašeho příspěvku použijeme na realizaci více než sta osvětových, kulturních či komunitních akcí během festivalového týdne, na kterých může být každý sám sebou a v bezpečí. Druhou polovinu předáme maďarské Budapest Pride.

46 769 Kč

přispělo

32 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Češi*ky skrývají svou identitu
 
Podle průzkumů až 59 % LGBT+ lidí v Česku nemluví o své orientaci a identitě. Bojí se reakcí přátel, rodiny, sousedů*ek nebo kolegů*yň v práci. Předsudečné výroky politiků i političek přispívají k tomu, že se lidé bojí být ve věcech své orientace či genderu otevření a dokonce se stydí za to kým jsou. Důsledkem těchto výroků byl mimo jiné i nedávný útok na gay pár v centru Prahy.

Pomozte lidem být v bezpečí a zažít pocit sounáležitosti
 
Festival Prague Pride je bezpečným prostorem pro všechny, kteří chtějí být sami sebou. Nabídne od 2. do 8. srpna přes sto akcí. Oslavujeme všechny LGBT+ lidi bez rozdílu a podporujeme jejich rozmanitost . Posláním festivalu Prague Pride je podpora LGBT+ lidí, zprostředkování jejich hlasu ve společnosti, připomenutí historie a kultury hnutí za jejich rovnoprávnost a osvěta a vzdělávání proti homofobii a transfobii v Česku. Během festivalového týdne se zaměříme i na téma coming out. Je to téma, které může mnoho změnit nejen pro jednotlivce, ale pro celou společnost. Pojďte festival vytvářet společně s námi.
  
50 % z vybrané částky věnujeme spřátelené organizaci Budapest Pride
 
Ačkoliv v České republice slýcháme nenávistné výroky z úst politiků*ček a často lidé čelí předsudkům a nenávisti, v Maďarsku je situace ještě o poznání horší. Před několika dny tam prošel zákon, který zakazuje zobrazovat LGBT+ témata mladším 18 let, a to včetně vzdělávacích materiálů. Tento zákon bude mít devastující následky na mladé LGBT+ lidi, kteří nebudou mít možnost získat podporu. Zákon také omezí právo na informace a vzdělávání celé společnosti, což může způsobit posílení stereotypů a nárůst averze vůči LGBT+ lidem. Tradiční festival Budapest Pride je přirozeně ohrožen také. I proto jsme se rozhodli polovinu z částky vybrané v této sbírce věnovat našim přátelům v Maďarsku, aby je mohli použít na hájení práv LGBT+ lidí ve své zemi.

Máte zájem o bližší informace, potvrzení o daru nebo darovací smlouvu? Chcete se stát partnerem*kou festivalu nebo třeba dobrovolníkem*icí? Napište Sabině na sabina.sedlackova@praguepride.com

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Těším se na vás. Happy Pride!

Petr Štůsek
2 000 Kč

Lidi, nebojte se a nestyďte se! Dřív jsem Prague Pride a podobné akce v zahraničí odsuzoval, chápal jsem to jen jako lacinou exhibici. Dnes mám jiný názor. Je to oslava pestrosti, rozmanitosti a schopnosti vzájemného porozumění. Vždyť ať už máme orientaci jakoukoliv, všechny nás spojuje to, že jsme lidi. Všichni mají právo mít možnost nebát se být sami sebou, pokud to neznamená ubližovat někomu jinému.

Je alarmující, kolik lidí to stále nechápe a jakým směrem se ubírá vývoj třeba právě v tom Maďarsku. Snad ten můj skromný příspěvek aspoň trochu něčemu pomůže.

Dárce
1 000 Kč

Děkuji za vaši práci.

Milan Chovanec
300 Kč

Díky za Vaši skvělou práci...

Petra Mančušková
500 Kč

Stay strong Hungary! And thank you for everything you are doing <3

Roman Heincl
500 Kč

je dobré ukázat solidaritu s maďarskem, snad jim naše pomoc trochu pomůže, minimálně uvidí, že na ně někdo myslí. záměrně píšu s maďarskem místo s maďarskými lgbt. lidská práva a práva menšin se týkají všech, tedy i všech maďarů, ne jen lgbt. každý člověk je v nějakém smyslu součást nějaké menšiny. teď to v maďarsku začíná omezováním práv lgbt, ale když to omezování jednou začne, kde to skončí? lidé co dneska tleskají zákonu omezujícího práva lgbt se pak mohou jednoho dne divit, že třeba i jejich práva budou omezena, protože proti tomu nebude většina protestovat. a v česku? když u nás prezident může bez problému pronést že je mu nějaká (nikomu neškodící) menšina odporná, kde to skončí? přijdete na úřad, a úřednice vám bez servítek řekne, že plešatí fousáči jsou jí odporní, a vy s tím nic nenaděláte, protože je to přece jen její názor, na který má právo? jestli toto je naše budoucnost, tak myslím že je potřeba proti tomu vystoupit. a měli by proti tomu protestovat hlavně mladí, kteří dnes často myslí, že ty práva, co tu dnes máme, jsou samozřejmost. nejsou. pokud si nebudeme vážit demokracie, lidských práv, svobody, tak tu za jednu generaci nebo i dřív můžeme mít zase tvrdou totalitu. ono to vždycky jde nejdřív pomaličku a pak jde všechno hrozně rychle, a po desetitetích lidi říkají, že to nemohli vědět, že se to tak vyvine, že by jinak toho či onoho nevolili. ne, na demokracii se musí pracovat neustále, není to samozřejmost, a tak jako v maďarsku, i my v česku se brzy můžeme mít mnohem hůře.

a mimochodem, těším se na prague pride, dík za organizování festivalu :)

Jan Procházka
3 333 Kč

Stay strong, LGBT+ people in Hungary! <3

Tom
987 Kč