Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Zapouštíme kořeny na Hartově stezce

Chceme oživit Hartovu stezku protínající česko-německou hranici. V rámci dvou veřejných brigád během podzimu 2021 vysadíme 20 stromů a pomůžeme tak obnovit poničenou alej kolem stezky. Zároveň se pokusíme probudit zájem místních o toto ojedinělé místo. Spolu s kořeny stromů budou i naše vzpomínky vrůstat do této divoké krajiny.

vybíráme od 10.6.2021

Zdvojnásobení

Každou korunu, kterou darujete, nám NADACE VIA zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
23 000 Kč
vybráno 100 % z 23 000 Kč

přispělo

31 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
KDO JSME

Jsme místní spolek, fungující od roku 2019. Naším posláním je formou osvěty upozorňovat na probíhající klimatickou změnu, podporovat aktivní občanství a měnit i klima společenské. Zároveň chceme sami přispívat ke zlepšení stavu životního prostředí v našem okolí a zapojovat další dobrovolníky.

Máme za sebou několik osvětových akcí (besedy, přednášky, výstavy), ale vlastní aktivita v přírodě nám zatím chyběla. To se díky tomuto projektu změní.

NA CO POUŽIJEME VYBRANÉ FINANCE

Na projekt jsme získali grant od Nadace Via ve výši 70 000 Kč. Po odečtení nákladů na propagaci a nákladů spojených s nákupem a výsadbou stromů pokryje grant výsadbu 14 stromů. Na vybraný úsek stezky by bylo ideální vysadit stromů 20, proto potřebujeme získat finance na zbylých 6 stromů. Podívejte se na naše video přímo z Hartovy stezky:


Zajistíme nákup kvalitních sazenic stromů o průměru kmínku 10-12 cm, výkop děr a zálivku. Cena 1 sazenice stromu vychází přibližně na 3.700 Kč. vč. DPH (cena zahrnuje: sazenici s balem, systém ukotvení z dřevěných kůlů, jutu proti okusu, ochranu proti sečným strojům Treeprotector a mulč). Za pomoci brigádníků a odborného dohledu vysadíme javor babyku a třešeň ptačí, které nejlépe vyhovují zdejším podmínkám.
PROČ HARTOVA STEZKA?

Stezka je pojmenovaná po místním rodákovi Ing. Antonu Hartovi (1914-2004), který se po roce 1989 zasloužil o rekonstrukci nedalekého poutního místo Maria Loreto ve Starém Hrozňatově. Životní cesta pana Harta je odrazem dějin minulého století v česko-německém pohraničí. Stejně jako byl on sám, i stezka je symbolem spolupráce a sblížení obyvatel z obou stran hranic. 

Právě proto si tato stezka zaslouží být zdravým, živým a důstojným místem. Dnes ji lemují převážně ovocné stromy a jeřáby, které však nejsou v dobrém zdravotním stavu. A to chceme změnit. Při vysazování stromů možná navážeme nová přátelství a zasejeme inspiraci.

Pozemky okolo stezky jsou ve vlastnictví města Cheb, což přispěje ke snadnější údržbě aleje i stezky samotné.

A CO DÁL?

Stezka je dlouhá téměř 3 km, přičemž většina její délky leží právě na české straně hranic. Tento projekt se týká oživení pouze počátečního úseku stezky, řekněme prvních 300 m.
Náš spolek podal návrh na oživení zbylého úseku stezky v rámci participativního rozpočtu města Chebu. Návrh byl v květnovém hlasování schválen k realizaci. Do roku 2022 by se tak měl i zbytek stezky dočkat potřebné péče. 


Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč! Pokud tedy vybereme celou cílovou částku, díky zdvojnásobení budeme moci vysázet ještě o dalších 5 stromů víc. Celkem tak může na podzim na stezce přibýt až 25 nových stromů! 
Může jich být ale i více...Slibujeme, že čím více financí vybereme, tím více stromů vysadíme (to platí pro případ překročení cílové částky).
Děkujeme za podporu!
Za spolek Chebsko za klima,

Zdeňka Brožová a Mirka Neužilová

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se daří

Dagmar Michalovská
300 Kč

Přeji pevné a zdravé kořeny!

Radka Jiroušková
200 Kč

Držím palce 🌳︁

Tomáš Novotný
1 000 Kč

Stezce zdar! 💪

28 ;)
300 Kč

Díky za vaši práci

Radka Besedová
200 Kč

🍀

Libor Dusek
500 Kč