Nadace České spořitelny


Regionální a komunitní rozvoj

Dokážeme víc: BETLÉM pro Senohraby

Jsme skupina přátel, které spojuje místo, kde žijeme a na kterém nám záleží. Máme společné zájmy a spoustu dobrých nápadů. Společně s dalšími dobrovolníky jsme se pustili do projektu „OŽIVÍME ZVONIČKU“ na návsi v Senohrabech, na který jsme získali finance z programu Dokážeme víc. S tímto projektem se zrodil další nápad – chtěli bychom pořídit betlém pro občany obce Senohraby, který umístíme na tomto místě a budeme se z něj v době Adventu všichni těšit. Pojďte do toho s námi a pořiďme si společně náš nový obecní betlém!

vybíráme od 12.5.2021

Zdvojnásobení částky!

Nadace ČS částku zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč.
49 100 Kč
vybráno 123 % z 40 000 Kč

přispělo

40 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Cílové částky 40 000 Kč bylo dosaženo už neuvěřitelný pátý den po zveřejnění. Moc všem dárcům děkujeme! Sbírka je však stále aktivní a vybíráme dál. Budeme rádi, když sbírku finančně podpoříte i Vy. Vyšší vybraná finanční částka nám umožní pořídit rozsáhlejší betlém s více postavami. Dary budou použity na pořízení betlému, pokud bude potřeba tak i na dofinancování projektu „Oživíme zvoničku“ a pokud ještě zbyde, pustíme se do dalšího zkrášlovacího projektu v naší obci! 
V projektu „OŽIVÍME ZVONIČKU“ upravujeme místo ve středu obce, kde předešlé i dnešní generace zanechaly svůj odkaz. Pod letitými lípami je pomník padlým, jsou zde dva kříže a zvonice. Celé místo je leta neudržované, zarostlé, smutné a pochmurné. Díky programu Dokážeme víc jsme dostali šanci toto místo oživit a pustili se do toho. První plody jsou již patrné. 
 Na jaře 2021, kdy jsme projekt „OŽIVÍME ZVONIČKU“ zahájili, se nám již podařilo odstranit z celého svahu pod pomníkem zbytky keřů a staré netkané textilie, odplevelit celý svah a očistit a obnovit kamenné zídky. Za velké účasti jsme do větší části svahu umístili hrazení proti sesouvání půdy a mulče, osázeli ho trvalkami a keři a osázené místo zamulčovali. Až bude celý svah osázen, pustíme se do obnovy pomníku a křížů a pořízení nového mobiliáře. Jak nám šla práce od ruky můžete vidět na fotkách a krátkém videu, které jsme natočili: 
 Napadlo nás, že by v době adventu bylo hezké mít v obci také dřevěný betlém, a proto jsme založili tuto sbírku. Jak přesně bude vypadat, jak bude velký, kdo ho bude vyrábět? Toto vše se bude odvíjet od finanční částky, kterou se nám podaří díky vaší podpoře získat. V současné době prozkoumáváme trh a možnosti. Oslovujeme řezbáře, získáváme informace o dřevosochání motorovou pilou či vypalování do dřeva laserem. Betlém umístíme na vhodném viditelné místě. Pro sochy vyrobíme dřevěný chlév z opracovaných prken nebo kulatiny a budeme ho pokrývat chvojím. Zapojíme do projektu i naše děti ze ZŠ a MŠ, které nám se stavbou chlévu a vyzdobením celého betlému pomohou. A až se nám díky vaší podpoře podaří projekt zrealizovat, budeme se těšit na adventní akce, které v naší obci chybí. Vzhled betlému si představujeme nějak takto (ilustrativní foto): 
Budeme rádi, když nás finančně podpoříte a společně se nám podaří zajistit finance na jeho pořízení. Pokud by se podařilo získat finančních prostředků více, dar použijeme na dofinancování projektu „OŽIVÍME ZVONIČKU“ nebo na oživení dalšího místa v Senohrabech. Pokud se vám líbí, co v Senohrabech děláme, pojďte do toho s námi a podpořte nás! Každá koruna se počítá!  
 
Projekt byl podpořen v programu Dokážeme víc, který organizuje Česká spořitelna spolu s Nadací VIA. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace České spořitelny zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč! 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Veselé Vánoce! 🎄

Martin Slaby

Děkujeme za krásný projekt.

Horynovi
13 100 Kč

Budem to mít u nás krásné od jara do zimy. Skvělý nápad, Lucko 😍

MartinaP.
300 Kč

Ať se dílo daří!

Dárce

Držím palce, ať to klapne, moc ráda chodím se synem "ke stomečku", tak tam alespoň bude další atrakce.

Katerina Mahelkova
500 Kč