Hnutí Brontosaurus


Filantropie a dobrovolnictví Životní prostředí

Lužní park Krče

Našli jsme místo téměř ve městě, které ještě stále patří přírodě. Tohle místo však ztratí svou jedinečnost, nebudeme-li o něj pečovat. Pojďme udělat první krok k vysněné krajině, pojďme vykoupit pozemky, které teď leží ladem.

vybíráme od 3.5.2021
Vraťme společně Krčím jejich krásu! Kolik m2 přírody zachráníte, když přispějete?
333 972 Kč
vybráno 267 % z 125 000 Kč

přispělo

179 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Kousek od centra Břeclavi je místo nedotčené člověkem. Místo, které je opuštěné a stále v něm má hlavní slovo příroda. Místo, které ale bez péče postupně degraduje, zarůstá křovinami a invazivními druhy, a ztrácí tak svou přirozenou pestrost. Místo, které péči člověka potřebuje, aby udrželo svoji jedinečnost. 

Chceme ukázat, co vše se může dít, když se z lhostejnosti stane laskavá péče.
Krče jsou součástí bývalé lužní krajiny. Nikdo tu nehospodaří, a tak zarůstají invazivními druhy rostlin a náletovými dřevinami a keři. Ubývá zde druhů rostlin a živočichů, pro které by tu jinak byl prostor. Pro člověka je to jen další opuštěné zarostlé místo. Abychom vrátili Krčím jejich krásu a pestrost, chceme vzít péči o toto území do vlastních rukou.

V Hnutí Brontosaurus dlouhodobě pečujeme o podobné lokality - navracíme krajině její rozmanitost a snažíme se zabránit zkáze krásných a cenných oblastí, vytlačování přirozených druhů a snižování biodiverzity.
Usnadněme vodnímu ptactvu návrat do krajiny. Foto: Svatopluk Rutar.

Vraťme Krčím jejich krásu. Vytvořme systém tůní a mokřadů pro zadržení vody a návrat vodního ptactva. Živočichům obnovme přirozené úkryty a zdroje potravy. Vysaďme původní odrůdy ovocných stromů a pečujme o pestrost luk a jedinečné bohatství lužní krajiny.
Vytvořme místo, kde se člověk rád setkává s přírodou. Foto: Svatopluk Rutar.

Zpřístupněme místo lidem pro pozorování přírody, procházky a relaxaci. Vybudujme naučnou stezku, která provede krásou luhu i možnostmi péče o přírodu, která leží těsně za hranicemi našich měst. Pojďme spolu vytvořit kus živé a rozmanité krajiny nedaleko centra Břeclavi, kde je dobře přírodě i člověku.
Mapa území, které proměníme téměř k nepoznání. Zdroj: Hnutí Brontosaurus.

Co se bude v Krčích dít?

Sbírka je prvním krokem. Díky ní vykoupíme část pozemků, na kterých se budeme moci pustit do práce. Nyní se nám podařilo vybrat cílovou částku 125.000 Kč, a ta bude zdvojnásobena na 250.000 Kč díky laskavé podpoře Nadace OSF. Už není na co čekat, vyhrneme si rukávy a jde se na to! Pouštíme se do jednání s vlastníky pozemků.

Zbývající pozemky budeme postupně vykupovat s další podporou dárců a Lužní park Krče  se stane realito. Místo, které se opět stane domovem pro řadu rostlin a živočichů, místo s kvetoucími loukami pro motýly, tůněmi pro žáby a plodícími ovocnými stromy. Prostor, kde člověk bude moci odpočívat, pozorovat tep života a učit se o procesech v přírodě, vodním režimu a vývoji hmyzu.
Časový výhled práce na Lužním parku Krče. Zdroj: Hnutí Brontosaurus.

Pro víc informací mrkněte na www.krce.brontosaurus.cz.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Milí přátelé, podařilo se nám přesáhnout cílovou částku. Děkujeme všem dárcům, kteří chtějí krajině v Břeclavi-Poštorné dopřát citlivou péči. Díky vám se můžeme pustit do výkupu části pozemků a zanedlouho i do práce!
Máme radost dvojnásobnou, protože už teď víme, že k dosažené částce dostaneme dalších 125.000 Kč díky laskavé podpoře Nadace OSF. 
Co nás čeká nyní?
  • kampaň poběží do 31. 5., díky každému daru nad cílovou částku dokážeme vykoupit ještě více pozemků v lokalitě
  • po skončení kampaně Nadace OSF zdvojnásobí naši cílovou částku - získáme dalších 125.000 Kč
  • vykoupíme první pozemky! 
  • pozveme dobrovolníky a pustíme se do práce
Moc nás těší, že Lužní park Krče oslovil tolik lidí, kteří se rozhodli záměr podpořit. Děkujeme. A už brzy se těšíme, až vás do Krčí pozveme na první dobrovolnickou akci.


Založení projektu

Lucka Lomičová a Petr Kus děkují. Jsem moc rád za podobné projekty kdy se vykupuje krajina a dává se smysluplně "zpět dopořádku". Prosím pokračujte! Jsem rád když se budují důležité a stabilizační přírodní ekosystémy. Jinak se z této klimatické krize nedostaneme, je to investice do budopucnosti nás všech. I to konkrétní místo je výborné mám k němu osobní vztah. Super jen tak dál! Děkuji a rozloučil bych se větou, dle vzoru Marcus Porcius Cata, ostatně myslim si, že je třeba sázet stromy.

Petr Kus a Lucka Lomičová
12 000 Kč

držím palce!

Tamara Meierová

Držím palce!

Jana Procházková

Těším se na případné víkendovky!

Lucie Spěváková

Fandím projektu i všem dobrovolníkům, kteří chtějí měnit zemi k lepšímu.

Vojta Skara
7 000 Kč

Krásný projekt! 😍

Kateřina Zímová
6 000 Kč

Krásný projekt, rádi jsme přispěli

Jitka Formanová

Krásný počin, ať se daří!

Eva Sedlmajerová

Ať se dílo co nejlépe zadaří!

Petr Kalousek
600 Kč

Držím palce, nech to vyjde.

Pipa
1 200 Kč