Okamžik, z.ú.


Filantropie a dobrovolnictví Lidé s postižením

Dobrovolnické centrum propojuje svět nevidomých a vidících

Každý nevidomý člověk chce normálně žít. To mu umožňuje síť dobrovolníků OKAMŹIKU. Během 20 let jich více než 800 nezištně pomáhalo lidem se zrakovým postižením prožít, co je pro ně bez cizí pomoci nedostupné. Aby o tuto nenahraditelnou možnost nepřišli, potřebujeme i vaši pomoc. S vaším příspěvkem dokážeme v plném rozsahu pokračovat v provozu Dobrovolnického centra, dlouhodobě fungujícího a jedinečného projektu, který propojuje svět vidících a nevidomých.

vybíráme od 27.3.2021
171 725 Kč

přispělo

143 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Dobrovolnické centrum Okamžiku

Dobrovolnické centrum je dlouhodobý projekt organizace Okamžik. Je největší svého druhu v České republice. Funguje již dvacátým rokem a ročně ho využívá cca 125 nevidomých, kterým pomáhá 140 aktivních dobrovolníků. Jsou jim nápomocni při každodenních činnostech, které bez cizí pomoci velmi těžko zvládají, nebo jsou pro ně úplně nedostupné (např. návštěvy lékařů, úřadů, nákupy, vycházky s dětmi, sportovní a kulturní aktivity).
Koordinujeme dva programy. V programu dlouhodobé spolupráce se nevidomí se svými dobrovolníky setkávají pravidelně. V druhém programu koordinátoři zajišťují nevidomým pomoc dobrovolníků při jednorázových pochůzkách. 
Dobrovolníci jsou u nás proškoleni, pojištěni a je jim poskytována pravidelná podpora.

Tohle už jsme dokázali 

Za dvacet let prošlo naším programem přes 800 dobrovolníků. 
V minulém roce jsme nevidomým zajistili 3654 hodin dobrovolnické pomoci.
 
Co svým darem ovlivníte? 
 
Finance z této sbírky budou použity na provoz Dobrovolnického centra a my budeme moci i nadále oslovovat, proškolovat, koordinovat a podporovat nové i stávající dobrovolníky.




Potvrdíte nám, že naše práce dává smysl.

Více o nás naleznete na www.okamzik.cz nebo na našem FB.
 
Pomůže nám každá částka darovaná jednorázově či pravidelně.
 
Děkujeme za vaše dary i za sdílení výzvy.
 
Klienti nám napsali 
 
„S Janem jsem strávila v lednu cca 24 hodin. Jeden den jsme podnikli výlet na běžkách. Byli jsme na Božím daru. Bylo to tam úžasné. Dále jsme navštívili výstavu v Národním technickém muzeu. Poté Jan zařídil prohlídku Břevnovského kláštera – bylo to úžasné, protože se mi věnovala paní, která mi dovolila takřka všechno v kostele si osahat. A poslední akce byla vycházka svižnou chůzí, protože jsem bojkotovala plavání. Všechny tyto aktivity jsou pro mě nesmírně dobíjející.“
 

„…díky Vaší laskavé nabídce přibyla k mé již dlouholeté ochotné dobrovolnici paní Martě ještě slečna Eva. S oběma jsem se v lednu setkala dvakrát, a to: 
s Martou poprvé 25. 1., kdy mi odnesla do čistírny můj „koncertní“ sametový kostým, a podruhé 30. 1.; kdy mi ho už přinesla kostým vyčištěný. Kromě toho mi na počítači opsala a jako přílohu odeslala knihu citátů „Přeji ti moudrost mudrců“.
Slečna Eva ke mně poprvé přišla 30. 12. a spolu jsme se pak vydaly nakupovat na Letnou; začaly jsme v drogerii a pokračovaly pak v knihkupectví, papírnictví, v obchodě s galanterií a prádlem. Nakupovaly jsme spolu i 23. 1. u nás v Břevnově – i tentokrát úspěšně. Za slečnu Evu jsem Vám opravdu vděčná: doprovází velmi dobře a zároveň je to i milá společnice!“
 
„… ráda bych poděkovala za poskytnutí doprovodu. Všechno jsme to se slečnou Radkou zvládly. Je moc milá a šikovná. U lékaře mi navíc pomohla s orientací v odpočívacím pokoji. To moc mi to pomohlo. Ještě jednou děkuji.“

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Opravdu to nejmensi co pro vas muzeme udelat.

Blanka Štramberská
500 Kč

Děkujeme a vážíme si Vaší pomoci.

Okamžik, z.ú.