Nadace České spořitelny


Regionální a komunitní rozvoj

Dokážeme víc: Zateplení jurty pro Lesní klub Malejov

Lesní klub Malejov si splnil dětský sen! Postavili jsme jurtu, která slouží jako zázemí a srdce komunitní zahrady. Pomůžete nám jurtu zateplit, aby mohla poskytovat bezpečné útočiště i v těch největším mrazech? Budeme rádi za každý váš dar!

vybíráme od 19.3.2021

Zdvojnásobení částky!

Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace ČS zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
24 300 Kč
vybráno 49 % z 50 000 Kč

přispělo

18 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Komunitní lesní klub, který vznikl v Liboci před šesti lety, získal v loňském roce do pronájmu pozemek v těsné blízkosti obory Hvězda. Desítky let nevyužívaný prostor postupně proměňujeme v komunitní zahradu: vyčistili jsme jej od hromady odpadků, zasadili nové stromy a keře, postavili kompost, separační kompostovací toaletu a v prosinci (konečně!) jurtu. Na zahrádce se nyní na svět klubou první jarní kytičky.

Letošní zima ukázala, že v naší variantě jurty je chladno i největším otužilcům a že bez zateplení nemůžeme dětem poskytovat celoroční vzdělávání v těsném kontaktu s přírodou.

Epidemiologická situace těžce dolehla i na náš spolek: nejen že výrazně omezila možnosti komunitního setkávání, ale také zavřela dveře pořádání benefičních koncertů a jarmarků či společných brigád, díky kterým bychom za jiných okolností zdroje na zateplení jurty mohli získat, anebo ho zvládnout svépomocí. Pomůžete nám díky této sbírce jurtu zateplit, aby tak mohla sloužit jako bezpečné přístřeší i v mrazivých dnech?  

Už rok žijeme všichni v době, která komunitnímu životu příliš nepřeje. Během lockdownu a omezených kontaktů však o to více pociťujeme potřebu přátelství, vzájemné pomoci a širší komunity, která překračuje hranice a zájmy elementárních rodin. Vnímáme, že příležitost strávit s rodinou čas venku, na zahradě, má cenu zlata. To všechno Lesní klub Malejov tvoří a zprostředkovává.
Děkujeme téměř stovce rodin, které ušly s Malejovem kus cesty, i těm, které s námi zůstávají v těžkých dobách, v nichž občas ztrácíme pevnou půdu pod nohama.
Natalie: Díky komunitní zahradě jsme (my dospělí i naše děti) poprvé v životě zasadili strom, zakládali záhon, viděli, jak se staví jurta. Je to občas learning by doing, ale jsme za tuhle příležitost vděční. 

Těšíme se na dobu, kdy se budeme moct opět scházet, zpívat, hrát si a objevovat. Kromě provozu dětského klubu pro děti od tří do šesti let, který tvoří jádro naší činnosti, pořádáme aktivity pro širší veřejnost: těšit na se můžete na ornitologické procházky, workshopy (plstění, ekozahradničení), přednášky (např. o permakultuře, přírodní pedagogice, o Mongolsku a životě v jurtě), nebo sousedský úklid okolí. 
Kamila: Je krásné vidět, kolik různých živočichů s námi tenhle kousek země společně obývá. Užili jsme si “štafetové” sázení stromů: protože nebylo možné scházet se ve větším počtu, střídali jsme se na zahrádce po rodinách. 


Projekt byl podpořen v grantovém programu Dokážeme víc, který realizuje Česká spořitelna ve spolupráci s Nadací VIA. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace ČS zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pristi zimu uz se tam budou deti potit i v -12!

Dárce
1 000 Kč

Drobný pozdrav z Arne :-)

Slávek
500 Kč

Hu!

Dárce
2 500 Kč

Dar pro jurtu v Malejově

Jan Kalač
200 Kč

Vydržte!

Dárce
2 000 Kč

Hip hip Malejov! :)

Dárce
300 Kč