FOKUS Tábor, z. s.


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Blázníš? No,a! - preventivní program pro mladé lidi na Táborsku a Jindřichohradecku

Program „Blázníš? No a!“ je postaven na otevřeném setkání s lidmi s vlastní zkušeností s duševním onemocněním a s lidmi pracujícími v oblasti duševního zdraví. Pomáhá studentům hledat cestu k vlastnímu prožívání, dotýká se otázky strachu a obav, nabízí zdroje, jak se vyrovnávat s krizemi a učí porozumět a respektovat druhého. Preventivní program trvá 6 hodin a od roku 2012 jsme takto podpořili více než 110 školních tříd. Pomozte nám v tom pokračovat. Děkujeme!

vybíráme od 10.2.2021
3 100 Kč

přispělo

6 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Blázníš? No, a! 


Program „Blázníš? No a!“ je postaven na otevřeném setkání s lidmi s vlastní zkušeností s duševním onemocněním a s lidmi pracujícími v oblasti duševního zdraví. Pomáhá studentům hledat cestu k vlastnímu prožívání, dotýká se otázky strachu a obav, nabízí zdroje, jak se vyrovnávat s krizemi a učí porozumět a respektovat druhého. Preventivní program trvá 6 hodin a od roku 2012 jsme takto podpořili více než 110 školních tříd na Táborsku a Jindřichohradecku. Pomozte nám v tom pokračovat. Děkujeme!

Proč?
Mladí lidé jsou v období přechodu mezi dětstvím a dospělostí křehcí a lehce zranitelní, v tomto období si teprve utváří osobní identitu, zažívají první vztahové krize a jsou na ně kladeny nároky na školní výkonnost a sociální zdatnost. Mnozí mladiství si tak již zažili, jaké to je, dostat se z duševní rovnováhy.

Podle evropských statistik trpí až 20% mladých lidí duševními problémy a 2/3 vážných psychických onemocnění propukají právě v dospívání. Velká část dospívajících má také zkušenost s duševním onemocněním ve svém blízkém okolí, není však prostor, kde o ní hovořit. Mezi mladými lidmi panuje obava z přiznání si duševních potíží kvůli nízké informovanosti a přetrvávajícímu stigmatu duševního onemocnění. Duševní potíže se pak snadno mohou rozvinout do vážnějšího stavu vyžadujícího hospitalizaci. Smutným faktem je vysoké riziko suicidity u mladých lidí trpících duševním onemocněním (denně volá na linku důvěry či krizovou linku až pět dětí a dospívajících řešících krizi, sebevražda je třetí nejčastější příčinou úmrtí u mladých lidí.)

Program "Blázníš? No,a!" je tím bezpečným prostorem, kde mohou získat informace a podporu v oblasti duševního zdraví. 

BLÁZNÍŠ? NO A! …KONKRÉTNĚ VE ŠKOLE
- Trvá jeden školní den (cca 6 hodin)
- Probíhá přímo ve škole
- Je vhodný pro třídy a skupiny formované ze tříd
- Účastní se i třídní učitel nebo výchovný poradce, metodik prevence či školní psycholog
- Vychází z aktuálních potřeb žáků
- Je hluboký i zábavný
- Programem provází sociální pracovníci pracující s lidmi s duševním onemocněním 
- Součástí je i sdílení osobního příběhu člověka, který má zkušenost s duševním onemocněním (co mu na jeho cestě pomohlo, co mohl udělat jinak, co mu pomáhá dnes apod.)
- Učitelé mohou se třídou v otevřených tématech sami pokračovat 
- Žáci i učitelé dostanou písemné materiály o možnostech kde získat další informace, kontakty a případnou potřebnou odbornou pomoc

Nejlepší referencí na náš program je každoroční spolupráce se školami – Gymnázium Tábor, Střední zemědělská škola Tábor, SOŠ Tábor, SUPŠ Bechyně, Gymnázium Třeboň, Střední odborná škola Třeboň a další.
Čím dříve mladí lidé vyhledají odbornou pomoc, tím mají větší šanci na spokojenější a kvalitnější život.

Zájem škol o program roste – finance se však v systému hledají těžce.

POMOZTE NÁM PODPOŘIT DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MLADÝCH LIDÍ!
DĚKUJEME!

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.