Tři ocásci sou družstvo. Sociální družstvo!


Jiné Kultura, umění a historie

podpořte Mrkev, lásku, sojanézu!

První kniha nového nakladatelství Nevim sociálního družstva Tři Ocásci je na světě! Napsali, nafotili a nakreslili jsme pro vás veganskou kuchařku, v níž jsme sepsali naše oblíbené sezónní a lokální recepty, opepřili je humorem a osolili podvratnými inspiracemi, jak udělat svět lepším. Podpořte její vydání!

vybíráme od 4.11.2020

Podpořte Mrkev, lásku, sojanézu!

První kniha nového nakladatelství Nevim sociálního družstva Tři Ocásci je na světě! Napsali, nafotili a nakreslili jsme pro vás veganskou kuchařku, v níž jsme sepsali naše oblíbené sezónní a lokální recepty, opepřili je humorem a osolili podvratnými inspiracemi, jak udělat svět lepším. Podpořte její vydání!
132 833 Kč
vybráno 173 % z 77 000 Kč

přispělo

245 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Podpořte vydání naší kuchařky částkou podle vašich možností. Pokud přispějete 500 korun a víc, dostanete od nás kuchařku jako dárek! Výtěžek poputuje na tisk knihy a na podporu našich aktivit.

Myšlenka vlastní kuchařky v našich hlavách vrtala již několik let. Za osm let provozování vlastních podniků jsme totiž nasbírali mnoho zkušeností s veganským vařením a pečením, o které jsme se s vámi chtěli podělit. Až s první vlnou covid karantény, na jaře 2020, kdy jsme kvůli omezenému chodu našich podniků měli trochu více času, jsme se však dokázali rozhoupat a pustili do psaní, vaření, focení a kreslení.

Naše družstvo a kolektiv jsou skvělé v tom, že je v nich mnoho šikovných lidí s různými dovednostmi a když si něco zamaneme, většinou se to stane. Tak jsme celkem rychle dali dokupy široký tým fotografky, grafičky a grafika, sazeče, pisatelek a pisatelů, ilustrátorky, korektorky, editorek, food stylerů (LOL) a mnohých dalších, kteří stojí za zrodem kuchařky. Protože je to vlastně DIY projekt - a jsme na to hrdí - najdete v knize určitě mnoho nedokonalostí, které, prosíme, vnímejte jako kolorit naší punkové práce a podmínek.

Jídlo a jeho příprava má pro nás mnohovrstevnaté významy. Kromě toho nejzákladnějšího - nasycení - slouží jako spojující prvek, pozvání k povídání, jako forma sdílení a vzájemné péče. A jídlo chápeme také jako nástroj pro utváření etičtějšího a odpovědnějšího přístupu k životnímu prostředí, zvířatům i lidem.

V kuchařce naleznete nejen naše oblíbené odzkoušené recepty, které znáte ze Základny a Cukrárny, ale i novinky vymyšlené přímo pro tuto příležitost. Skládali jsme je podle principů, kterých se držíme i v našich podnicích: vaření podle sezóny, s čerstvými a lokálními ingrediencemi, s etickými surovinami. Chtěli jsme, aby byly v kuchařce zastoupeny recepty, podle nichž budete moci vařit v jakoukoliv denní dobu a v jakémkoliv měsíci v roce: od chutných snídaní až po zimní fermentování, od pomazánek přes sezónní saláty, od koláčů až po křenovou omáčku a plněné knedlíky. Sepsali jsme také mnoho tipů a triků, jak si vaření zpestřit nebo jak se vyhnout polotovarům. A také jsme pro vás k receptům nachystali různé zajímavosti o jejich historii, původu nebo variacích.

Nebyli bychom Tři Ocásci, kdybychom se do kuchařky nesnažili vtěsnat i špetku kritiky současného ekonomického systému a popíchnutí k různým formám aktivismu. Proto mezi recepty náhodně narazíte na části, které jsme si pracovně nazvali Podvratnosti. Ty jednak poodhalují krizi současného zemědělského i potravinářského průmyslu a jednak ukazují paletu přístupů, které se skrze jídlo snaží tento systém proměňovat. Mnoho z popsaných iniciativ sami podporujeme nebo si navzájem pomáháme: zbytky jídla dáváme iniciativě Food not Bombs, lidé z komunitou podporovaného zemědělství si k nám chodí pro bedýnky, máme vlastní bioklub… A mnoho je nám hodnotově blízkých a souzníme s nimi.     

Kuchařka je zároveň první knihou našeho nového družstevního nakladatelství Nevim, které jsme založili na jaře 2020. Děláme si ji zcela sami a na koleni, bez větších předešlých zkušeností. Případný výdělek poputuje na podporu našich podniků nebo na vydávání dalších knížek.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Nejlepší sojaneza. A tempehový wrap. Ani nechci vědět recept, ať k vám můžu furt chodit :)

Kristina Studená

❤️

Honza Hejna
500 Kč

<3

Jena

Nejinovativnější vege kuchyně široko daleko. AVE Ocásci.

Martin Bukáček
500 Kč

666+23=689

Martin Martin
689 Kč

Držím palce a těším se na kuchařku

Dárce
500 Kč

Těším se - na kuchařku, a ještě víc na točený slavkovský pivo!

Jan Drbal
500 Kč

<3

Filip Smetana
500 Kč

Drzim palce :)

Lydia Reznicakova

Díky děcka! <3 #ocasciforlife

Jura Jindra
500 Kč