Centrum pro rodinu a sociální péči


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Děti nebe: pomoc rodičům po ztrátě dítěte

Ztráta dítěte je jednou z nejbolestnějších rodičovských zkušeností. Ročně přichází o své děti v různém věku a za různých okolností v České republice stovky rodičů. Chceme, aby na tuto bolest nebyli sami.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Každoročně umírá v České republice okolo 600 dětí před narozením nebo krátce po něm. Často zcela nečekaně a bez vysvětlení. Rodiče, kteří touto tragédií procházejí, jsou zaskočení a bezradní. Téma ztráty dítěte je velice citlivé a osobní. Rodiče prožívající ztrátu dítěte se často cítí osamoceni a nepochopeni, jen obtížně hledají a nacházejí podporu v blízkém okolí, které obvykle podobnou zkušenost nemá nebo se o ní ostýchá mluvit. Chceme, aby rodiče v této náročné životní situaci nebyli na svoji bolest sami, chceme jim pomoct v jejím zvládání a být jim v těchto těžkých chvílích oporou.
  • Pomáháme rodičům vyrovnávat se se ztrátou dítěte.
  • Nabízíme možnost individuálního psychologického poradenství.
  • Nabízíme specializovaný workshop pro zdravotníky a pomáhající profese na téma Perinatální ztráta – Jak být rodičům oporou…

Pomozte nám udržet tuto službu dostupnou pro všechny rodiče, kteří touto tragédií procházejí. 

Jedním z našich úspěšně dokončených projektů je volně dostupná brožurka Děti nebe – průvodce, který rodičům může pomoci se s touto těžkou zkušeností vyrovnat. Nabízí praktické rady, psychologické provedení procesem truchlení a také sdílení tří osobních příběhů. Součástí je i přehled ověřených kontaktů, na které je možné se obrátit o pomoc či podporu.

Dalším úspěšným projektem je Podcast Ztráta dítěte – Děti nebe, který nabízí příběhy pochopení a porozumění, podporu při zvládání bolestné situace po ztrátě dítěte i uvědomění si, že podobnou bolest zažívají i jiní rodiče.  Jednotlivé díly a jejich témata podcastu mohou pomoci nejen samotným rodičům prožívajících ztrátu, jejich příbuzným a okolí, ale také odborníkům a veřejnosti.
"Nic není tak nesnadné, jako najít vhodná slova pro velkou bolest." 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu