Česká společnost ornitologická


Životní prostředí Zvířata

První hnízdní atlas na Ukrajině

Pomozme ukrajinským kolegům vydat historicky první atlas hnízdního rozšíření ptáků! Data z terénu jsou již shromážděna a ukrajinští kolegové nyní připravují vydání knihy. Česká společnost ornitologická vzniku tohoto díla hned na začátku pomáhala terénním školením v metodice mapování, průběžně též metodickými radami a zprostředkováním malých grantů na koordinaci a práce v terénu. Poznali jsme tak nadšení a zaujetí místních ornitologů a rádi bychom jim pomohli i se získáním financí na vydání atlasu, což je na Ukrajině krajně obtížné. Přestože je část prostředků již zajištěna, chybí ještě přibližně 90 tis. Kč. Obracíme se proto na vás, členy a příznivce ČSO. POMŮŽEME SPOLEČNĚ VYDAT TOTO PRŮKOPNICKÉ DÍLO?

Pomozme společně vydat první hnízdní atlas a tím podpořit ochranu ptactva na Ukrajině!
25 990 Kč

přispělo

21 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Podle dosavadních údajů BirdLife International hnízdí na Ukrajině pravidelně 272 druhů ptáků, z nichž 38% patří mezi druhy v Evropě ohrožené. Již nyní díky mapování víme, že počet druhů je na Ukrajině vyšší. Mimo jiné zde hnízdí téměř třetina evropské populace celosvětově ohroženého rákosníka ostřicového, čtvrtina evropské populace bukače velkého nebo pětina evropské populace volavky červené.

Populace volavky červené je na Ukrajině velmi významná, foto: Dušan Boucný

PROČ BYCHOM MĚLI PŘISPĚT?
  • Poznání stavu avifauny je základním předpokladem k její účinné ochraně.
  • Ukrajina je země významná pro avifaunu celé Evropy a jako taková si zaslouží publikaci založenou na kompletních údajích o hnízdění ptáků (navíc historicky úplně první!).
  • Ukrajinští ornitologové dokázali zmapovat celé území státu včetně východu země, kde probíhá ozbrojený konflikt, a to i přes velmi nepříznivé podmínky (málo amatérských ornitologů, tíživá ekonomická situace nebo nedostatek vybavení). 
  • Do mapování se zapojilo 115 ornitologů, jejichž ohromné zaujetí a pracovní nasazení si zaslouží dočkat se výsledku.
  • Podpoříte dílo, které bude sloužit k ochraně ptáků na Ukrajině i v celé Evropě.
Společné foto ukrajinských a zahraničních ornitologů (včetně českých) v průběhu terénního školení v Kyjevě a okolí, které zorganizovala ČSO.

Naši ukrajinští kolegové již část potřebných peněz získali, ovšem ještě přibližně 90 tisíc Kč jim schází k tomu, aby mohli atlas vydat. Svým příspěvkem máte možnost přispět k tomu, aby průkopnické dílo spatřilo světlo světa. DĚKUJEME!
Rozsáhlé zachovalé mokřady na Ukrajině si zaslouží ochranu.

Globálně ohrožený rákosník ostřicový stále ještě na Ukrajině hnízdí ve významných počtech. Foto: Dušan Boucný

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držím palce, ať se částka vybere. :)

Martin Kupka
1 500 Kč

Ukrajina je nádherná země, kde jsou ještě stále místa s neporušenou přírodou. Ukrajinským kolegům, které znám osobně a kteří se všemi silami snaží tamní přírodu chránit a zachovat, držím všechny palce! Naši podporu si nesmírně zaslouží.

Alena Klvaňová
1 000 Kč

Slava Ukraini!

Ondřej Černý
500 Kč