Spolek FeelTrees


Životní prostředí

Genofondový sad ve Křtěnově

Podpořte výsadbu genofondového sadu na úpatí Vysočiny. Pro zachování starých odrůd ovoce, zachování kulturního dědictví, zachování rozmanitosti.

vybíráme od 28.6.2020

Genofondový sad ve Křtěnově

Podpořte výsadbu genofondového sadu na úpatí Vysočiny. Pro zachování starých odrůd ovoce, zachování kulturního dědictví, zachování rozmanitosti.
22 600 Kč
vybráno 44 % z 51 800 Kč

přispělo

35 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Křtěnov je obec, v jejímž čele stojí osvícený starosta - vysazuje meze a remízky, sází aleje ovocných stromů, buduje systémy tůněk, navrací krajině její mozaiku. Jeho primárním zájmem je obnovení stability krajiny, kterou lidé svým nešetrným hospodařením uvedli mimo rovnovážný stav. Tyto snahy bychom rádi podpořili, chceme ve Křtěnově vysadit obecní genofondový sad pro všechny občany, který by zároveň sloužil jako genobanka starých odrůd ovoce. Sad vysadíme s dobrovolníky, ale potřebujeme finanční podporu na stromy a materiál. Také chceme obci přispět na následnou péči v prvních dvou letech po výsadbě, protože výsadba je jen polovina práce a když se o stromky nikdo nepostará, může přijít všechna vynaložená energie na zmar.
Vysazeno bude 32 stromů a 21 keřů, mezi nimiž budou zastoupeny staré odrůdy jabloní, hrušní, třešní, višní a slivoní, které doplní lísky, dříny a klokoče. Aby se mohla výsadba realizovat, potřebujeme vybrat na stromy a materiál 21 500 Kč, následná péče na dva roky představuje částku 30 300 Kč (zálivka, výchovný řez, nezbytná údržba výsadby). Celkem tedy do Křtěnova potřebujeme vybrat 51 800 Kč. Děkujeme za podporu.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu











Ahoj všem, sdílím krátké informace ze Křtěnova, kde jsme na podzim sázeli (přesněji řečeno vykopali díry a zatloukli kůly, protože kvůli nadměrné půdní vlhkosti nebyly stromky):

Všechny stromky jsme zasadili s přáteli (nebo svépomocí za významné podpory gumicugu😁 ) v průběhu listopadu. V lednu šly do země všechny keře. Až rozmrzne a slehne půda, budou stromky vyvázány (zatím byly jen provizorně chyceny provázkem), také je čeká jarní vyrovnávací řez.

V blízké době by měl být pozemek dooplocen, čeká mě stavění přístřešku a až vyroste tráva, těšme se na akci s pracovním názvem "z Jeseníků převážíme beránky v oranžové feldě"..

Založení projektu

Děkujeme za dar obec Křtěnov

Emília a Miroslav Báčovi
1 000 Kč

Pro Stromovouse

Kateřina Wimmerová
200 Kč

Přejeme, ať stromečky rostou do krasy a radosti občanům. 😁👍. Oceňujeme dobrý nápad!

Marie Hlavackova
500 Kč

Dobrý den, všem co přispěli velice děkuji a už se těším na výsadbu. Kdo by se chtěl zúčastnit sleduje naše stránky www.krtenov.cz Pavel Bartoš starosta obce Křtěnov

Pavel BARTOŠ
500 Kč

Snad se tam jednou podívám.

David Štěrba
500 Kč

Rád jsem podpořil užitečný projekt. Přeji hodně štěstí!

David Ježek
300 Kč

Příroda pomáhá nám, my pomozme ji! Více takových projektů. Děkujeme Vám.

Dárce

Krásný projekt, těším se na výsledek!

Jiří Nitrem

Díky všem, kdo se na přípravě projektu podíleli a budou stát u jeho realizace. Mám radost, že se tvoří něco hmatatelného, že někteří z nás jsou opravdu 'v terénu'. Díky, Terko.

Bára