Česká unie neslyšících, z.ú.


Lidé s postižením Aktuálně - spolu proti Koronaviru

Přispějte na titulkovanou televizi pro neslyšící

Titulky u televizních pořadů potřebuje v Česku téměř půl milionu lidí se sluchovým postižením. Zvlášť je postrádali s nástupem pandemie, kdy bez nich neměli okamžitý přístup k důležitým informacím. Díky skupině dobrovolníků však vznikla internetová TV Beey, která zveřejňuje nejdůležitější TV pořady a videa o koronavirové pandemii opatřené automatickými titulky. Aby projekt mohl pokračovat, je třeba získat prostředky na automatické titulkování a technický provoz TV Beey.

vybíráme od 2.6.2020

Přispějte na titulkováni

Díky vaší podpoře budou moci lidé se sluchovým postižením sledovat i televizní pořady a videa, které pro ně bez titulků nemají význam.
14 800 Kč

přispělo

11 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Titulky u televizních pořadů potřebuje v Česku téměř půl milionu osob se sluchovým postižením. Patří mezi ně i řada seniorů.
Zkuste si u televize vypnout zvuk a představit si, že takto ji vnímají neslyšící, pokud pořad nemá titulky.
 
Tento problém se ukázal jako zvlášť kritický s nástupem pandemie, kdy pro nás všechny byly aktuální informace ještě důležitější než kdy jindy. Neslyšící a lidé se sluchovým postižením ale neměli okamžitý přistup k důležitým informacím. Museli čekat, až z aktualit vzniknou psané zprávy.
 
Naštěstí na tuto situaci okamžitě zareagovala skupina dobrovolníků, která ve spolupráci s Českou unií neslyšících spustila internetovou titulkovanou televizi TV Beey pro diváky se sluchovým postižením.  Na ni začala umisťovat nejdůležitější TV pořady a videa o koronavirové pandemii opatřené automatickými titulky. 
 
Nyní TV Beey titulkuje i další zdroje, například rozhovory na DVTV, pořady TV Nova Střepiny nebo Koření a další. Všechny tyto pořady se tak až díky titulkované televizi stávají dostupné pro velkou komunitu osob se sluchovým postižením.
 
České komerční televize své zpravodajské a publicistické pořady vůbec netitulkují. Totéž bohužel platí až na nepatrné výjimky i o tvůrcích videí na internetu. Lidé se sluchovým postižením jsou tak odkázáni pouze na jeden zdroj, kterým je Česká televize. 
 
Titulkovaná televize TV Beey má mezi diváky se sluchovým postižením velký ohlas. Od spuštění 15. března 2020 už zveřejnila více než sedm set otitulkovaných pořadů a videí z desítek zdrojů. Na jejich přípravě se podílely desítky dobrovolníků. Ti se však už začínají vracet k normální práci. Aby bylo možné pokračovat v tomto projektu, je třeba zajistit prostředky na automatické titulkování a technický provoz TV Beey.
 
Partnerem projektu je česká společnost NEWTON Technologies, která ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci vyvinula unikátní systém na automatické titulkování videí a TV pořadů. 
 
Za Vaši podporu budou vděčni nejen neslyšící diváci, ale internetovou televizi s otitulkovanými pořady uvítají i nedoslýchaví lidé a senioři.



 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Taky rád přispěji...

Jan Kubík
500 Kč

Taky rád přispěji...

Martin Novák
500 Kč

Dárce