Nesedím, sousedím, z. s.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Za dvorek krásnější

Dvoreček komunitního centra potřebuje předělat. Chceme ho zkrášlit, zlepšit jeho funkčnost a hlavně adaptovat celý prostor na období horka a sucha, která nás čekají. Podpořte proměnu z asfaltové výhně v zahrádku snů!

vybíráme od 3.5.2020
55 440 Kč
vybráno 111 % z 50 000 Kč

přispělo

71 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už třetím rokem funguje naše komunitní centrum v domečku, který ani nemá číslo popisné. Od začátku usilujeme o zkrášlování a zútulňování prostoru nám svěřeného, aby si dřívější provizorium našlo pevné místo na mapě Břevnova. 

Už jsme upravili vnitřek budovy a osázeli zahradu, aby se z vydupaného svahu stal prostor přívětivý k flóře (jak jedlé, tak okrasné) i fauně (především malým dvojnožcům, kteří ale nahoru lezou po čtyřech a dolů sjíždějí, jako by neměli nohy žádné). Teď došla řada na asfaltový plácek a vstupní přístřešek. A bereme to jako příležitost změnit opravdu hodně.

Celé to spustila nešťastná vynucená ztráta ořešáku, který nám sloužil jako zelená střecha a útočiště v horkých dnech. Děkujeme všem, kdo už nám přispěli na náhradní výsadbu, my ale chceme zajít ještě dál, protože trend je neúprosný a tohle horké suché jaro nevěstí nic dobrého. Klimatická změna tu prostě je a my se musíme adaptovat, abychom mohli i nadále trávit společně příjemné komunitní chvilky.

Chceme místo asfaltu polopropustnou dlažbu, která se tolik nerozpaluje. Chceme dřevěnou pergolu, pod níž budeme u velkého stolu společně snídat, obědvat, večeřet, tvořit a vyrábět. Chceme strhnout dosluhující provizorní přístřešek nad prostorem pod schody a vybudovat tam pevnější a větší prostor, kam by se konečně kočárky i zelenina z KPZky opravdu vešly a nevytlačovaly se navzájem. Chceme nad vchodem i přístřeškem mít takovou stříšku, která díky svému sklonu umožní svádět dešťovou vodu do sběrné nádrže, abychom mohli zalévat zahrádku dešťovkou a neplýtvat vodou pitnou. 

A abychom to všechno opravdu dokázali zrealizovat, potřebujeme k tomu vás. Zní to možná neuvěřitelně, ale celý tenhle projekt vyjde podle odhadů zhruba na čtvrt milionu. Na jednotlivé části jsme už podali různé žádosti o dotaci, ale kdo ví, co z toho klapne. Každopádně budeme potřebovat spolufinancování a váš příspěvek bude pádný argument, že to děláme pro nás všechny. Přispějte nám prosím, hodí se každá koruna. A až se do toho pustíme, budou se hodit i pomocné ruce. Budeme se snažit co nejvíc přípravných prací udělat svépomocí – například obrousit a nalakovat kovové sloupy. A na starý ořešák taky nezapomeneme, plánujeme ze zbylého kmene společně pod vedením řezbáře vysochat skřítka, aby nám tu naši zahrádku dobře chránil.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Za dvorek krásnější, zelenější a plný spokojených lidí!

Eva Sadílková
500 Kč

A je to tady!

Anna Ryvolová

Těším se na sousedské akce!

Tereza Severýnová
1 000 Kč

Bude to krásné! :)

Helena Sedláčková

Užívejte!

Zuzana Poláková
200 Kč

♫☺♥☼

Jiří Vrabec

Děkuji všem, kteří se o provoz centra Nesedím sousedím starají.

Božena Beranová
500 Kč

Ať se daří!!
A dejte vědět, kdy mohu přijít pomoct.
Míša

Michaela Čaňková
1 000 Kč

Stromu je mi líto, na nový dvorek se těším!

Magdaléna Černá
500 Kč

Ať to máme pěkný!

Kristýna Ciprová
500 Kč