Pes pro Tebe, z.s.


Lidé s postižením Zvířata

Štěpánkův pomocník Charlie

Štěpánek je sedmiletý pohodový chlapec, kterému byl diagnostikován atypický autismus a středně těžká mentální retardace. I přes to má jako většina kluků rád stroje, rád si zpívá a hraje s hračkami, zejména s těmi, které hrají a blikají. Autismus s sebou přináší mnoho komplikací do každodenního života, pro Štěpiho jsou velmi náročné a stresující i běžné aktivity jako nákup v obchodě nebo pobyt na místě s větší koncentrací lidí. Mnoho dětí s autismem také nedokáže odhadnout nebezpečí a jejich rodiče musí být stále ve střehu, aby se dítko neztratilo nebo nevběhlo do silnice. Asistenční pes je dítěti stále na blízku, hlídá jej, umí mu zabránit ve vstupu do silnice a je mu oporou ve všech situacích.

vybíráme od 8.4.2020
276 000 Kč
vybráno 94 % z 295 000 Kč

přispělo

28 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Štěpík, jak mu doma s oblibou říkají, se narodil před sedmi lety. Štěpánkovi byl diagnostikován atypický dětský autismus a středně těžká mentální retardace. Navíc jeho svaly trpí hypotonií a má tedy velké obtíže se senzomotorikou. Štěpánek je v podstatě flegmatik a velmi pohodový klučina a snad i díky tomu lépe zvládá těžké a pro něj krizové situace jako je dav lidí či hluk.
I přes tato onemocnění jako každý kluk má Štěpi rád všechny stroje jako jsou pračka, myčka, vlak, autobus, počítače a pokud jsou tyto stroje „v akci“ je to pro něj více než zajímavé. Velmi rád běhá a lozí nejen doma, ale i na hřišti a v herně, což mu pomáhá v prozkoumávání světa kolem sebe a k utišení jeho velké zvědavosti.
K tomu si Štěpánek i velmi rád zazpívá - hlavně písničky od Svěráka a Uhlíře nebo Mira Jaroše. A protože má tak rád hudbu a zvuky tak mezi jeho nejoblíbenější hračky patří ty hrající a svítící. Tyto hračky jsou pro něj i obrovskou motivací v učení.
Co však Štěpi opravdu nerad dělá a co mu nepřináší žádnou radost je malování, možná proto, že si u toho člověk velmi snadno ušpiní ruce a to je další věc, která je pro Štěpánka nepřípustná. Je to hold velmi čistotné dítě :-)
Na náš spolek se rodina obrátila s prosbou, zda bychom byli ochotni vycvičit pro jejich syna asistenčně canisterapeutického pejska. Pejsek by byl jeho strážným andělem, který by mu pomáhal s orientací v prostoru nebo když ho něco zaujme a jde se někam podívat, bude mu bránit v náhlém útěku či vběhnutí do silnice. Kromě těchto velmi důležitých věcí mu bude především záchytným bodem ve stresových situacích, které mu pomůže překonat a pomůže mu se na ně adaptovat. Díky asistenčně canisterapeutickému psovi očekáváme zlepšení jeho komunikačních schopností s okolním světem. Bude pro něj takovým prostředníkem při komunikaci a průvodcem v začlenění do společnosti. Každý kdo jednou byl v přítomnosti těchto chlupatých pomocníků jistě ví, jaký mají blahodárný vliv na lidskou duši.
 
Ceníme si Vašeho času, který jste věnovali Štěpiho příběhu
Děkujeme za podporu a případnou pomoc
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Zaokrouhlení...

Dárce
2 300 Kč

At jste s pejskem moc spokojeni

Hana Putyerová
500 Kč

Pro Štěpíka a Charlieho od Jerryho :-)

Tereza Kalců
1 000 Kč

Štěpánku, už jen chvíli a Charlie bude s tebou.

Lucie Procházková
300 Kč

...na dobrou věc s radostí!

Jitka Brücknerová
300 Kč

Za každého člena rodiny, i 4nohého. Malý příspěvek pro velký kus dobra.

Lucie Procházková
300 Kč

Lucie Sittová
300 Kč

Přispěno, tak snad to trochu pomůže. Mějte se krásně. Zdraví Janča Jindrová🙂

Jana Jindrová
500 Kč