Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Potřebuje moderní Olomouc mrakodrapy?

Šantowka Tower je developerský projekt, který výrazným způsobem změní panorama města Olomouce. Pokusme se společně stavbu zastavit a vytvořit podklady proto, aby nebyly schváleny další podobné projekty.

vybíráme od 26.11.2019
23 600 Kč
vybráno 157 % z 15 000 Kč

přispělo

30 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Šantowka Tower je developerský projekt, vysoký věžák, který výrazným způsobem změní panorama města Olomouce. Tato plánovaná stavba se dostala do těsné blízkosti olomoucké památkové rezervace. Úřední cesta projektu byla navíc provázena množstvím nestandardních a nezákonných kroků na poli státní správy a městské samosprávy. Poslední možnost jak situaci zvrátit je, nechat zpracovat detailní právní rozbor, který bude sloužit jako podklad pro další postup. Jsou už jen dva úřady, které do kauzy Šantovka Tower mohou vnést více světla - veřejný ochránce práv (ombudsman) a nejvyšší státní zástupce. 
Ta stavba nijak nekomunikuje s olomouckým geniem loci, mohla by vyrůst kdekoliv na této planetě – a také takové stavby houfně na světě rostou.“ filosof Martin Škabraha
 Pojďme se pokusit společně zachránit Olomoucké panorama!


A čemu svým příspěvkem pomůžete?
Naším cílem je jednak prověřit možnosti napadnutí platného územního rozhodnutí cestou žaloby ve veřejném zájmu, v druhé rovině pak jednoduše „pouklízet na stole“ – pojmenovat přesně pochybení a jejich původce a shrnout tak pro budoucnost kauzu jako precedent, jenž by se už neměl opakovat. Detailní právní rozbor, který svým příspěvkem podpoříte, bude základem pro velké finále a to nám za to přeci stojí. 

Pojďme se na právní služby složit! Nadace VIA nám dá dvojnásobek toho, co na účet pošlete vy, a to až do výše 20 000. To je výzva!

Spolek Za Krásnou Olomouc patří k nejdéle fungujícím občanským iniciativám svého druhu na Moravě. Zaměřuje se na popularizaci památek i nové architektury, a to jak v Olomouci, tak i v celém dnešním Olomouckém kraji. 

Děkujeme za vaši podporu.





Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Aby zůstala Olomouc krásná i v budoucnu, je potřeba chránit její urbanistickou hodnotu. Kde nemají rozum a cit pro hodnotu sídla radní, musí je mít občané....

Jiří Lach
1 000 Kč

Panoráma města je důležité, neméně důležitá je ale zhoršující se kvalita života uvnitř historického centra památkové rezervace. Pod odborným dohledem památkářských estétů......
Hezký den

Jiří Viliam Daubner
100 Kč

Naděje umírá poslední, poučení může být věčné.

Martin Lubič
500 Kč