Hartenberg z.s.


Kultura, umění a historie Osvěta a poskytování informací

20 let záchrany hradu Hartenberg - dokument

Již 20 let dokumentujeme záchranu hradu a je na čase tento materiál přivést na svět .. V současnosti existuje téměř 27 hodin natočeného materiálu, který je třeba zpracovat, sestřihat, upravit a dovést do zdárného cíle a tím bude vypovídající a zcela autentický dokument o záchraně Hartenbergu. Pojďte nám pomoci toto jednoznačně raritní dokumentační dílo zpracovat a dostat ven !

vybíráme od 17.1.2020

Hartenberg

Dokument o záchraně hradu
12 500 Kč
vybráno 8 % z 150 000 Kč

přispělo

14 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V roce 2000 na hrad HARTENBERG přijeli první mezinárodní dobrovolníci, bylo září a dost pršelo. Zázemí téměř nulové a místo hradu kopec sutin. Krumpáče, kyblíky, kolečka, lopaty a ruce,které pomáhají oživili rozvaliny kdysi honosného hradu. Dodnes se na hradě vystřídalo více jak 1000 dobrovolníků z 76 zemí světa!  Uspořádala se zde řada kulturních akcí, workshopů, setkání. Založil se sociální podnik , stavební huť .  Hrad a jeho záchrana se stala symbolem spojování, oddanosti věci a vědomí , že i ty nejzapomenutější a nejzničenější  místa mohou naplňovat  lidskou duši. . Vyklízeli jsme téměř 10  let , třídili materiál, učili se zdít, dělat klenby a přitom jsme objevovali skrytou  historii  a kouzlo místa s pomoci pracovníků NPÚ či archeologů. V letech 1979- 1985  na hradě vznikl archivní snímek o záchranných pracích na který tento dokument navazuje  Tehdy byl iniciátorem natáčení  filmu Zdeněk Drobný a tak Pavel Ries a Josef Psohlavec postupně zdokumentovali  dobu nadějí , ale i zmaru  před úmyslnými požáry, které na řadu let zmařily úsilí obnovy tohoto magického místa.  Hartenberg se naštěstí nevzdal a  tak se   v roce 2000 začala psát nová historie záchrany hradu  a s tím  přišla i nová natáčení a dokumentace.  Následující roky záchrany jsou tedy zachyceny  a zachycují  slavnostní chvíle, tvrdou práce, zábavu a osobní příběhy. Na nás nyní je jak s naloženým cenným materiálem naložíme.  Celkový objem nákladu na vytvoření kvalitního  hodinového dokumentu je dle odhadováno na téměř  250 000 - 300 000 ,- Kč , jde především o profesionální  kompletaci materiálu a zpracování, stříhání, vytvoření scénáře, namluvení , zakoupení autorských práv k hudbě apod..
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Hodně štěstí , snad se dárcovství více rozjede ;-)

Martin Marincic
200 Kč

Jelikož se tam ze zdravotních důvodů už nepodívám, tak tento projekt podporuji a držím palce, aby to klaplo. Jste neskutečný srdcaři.

martin fojtik
200 Kč

Hartenberg pro mě znamená nádherné vzpomínky na bezstarostné mládí a ráda bych ho ještě jednou viděla v té podobě, co kdysi...

Č.T. z Večernice

Obdivuji lidi, jako jste vy, a držím vám palce

Pavel Keprt
500 Kč