Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Pojďme společně ulovit velkou RYBU

SBD Krušnohor se řadí mezi největší bytová družstva v ČR. Dlouhodobě mu velí pyramida členů z doby totalitního režimu. Díky své propojenosti s komunálními politiky a rétorice založené na rasové nesnášenlivosti profitují na obchodu s chudobou. Získali tak moc, kterou si podmanili celé Mostecko a jeho okolí. Podpořte, prosím, naší aktivitu, která může díky Vašemu příspěvku potrestat zlo napáchané na těch nejslabších a přinést spravedlnost těm, kteří by si ji nemohli dovolit.

vybíráme od 29.10.2019
20 000 Kč
vybráno 40 % z 50 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Chudoba a rasismus do Mostu nespadly z nebe. Předvolební kampaně vyvolávající nenávist do komunální politiky vynesly politické Sdružení Mostečané Mostu řízené SBD Krušnohor. Po dvě volební období (2006-2014) ovládalo město Most a obsadilo svými lidmi významnou část zastupitelstev obcí. S družstvem je propojeno i několik obchodních společností s výhradním právem na dodávky služeb a materiálu.
 
"Jako předsedkyně výboru společenství vlastníků jednotek jsem začala zjišťovat nesrovnalosti ve správě domu, kterou mělo na starosti SBD Krušnohor. Tyto nesrovnalosti byly v řádu statisíců korun. Zároveň jsem zjistila i další nekalosti, kterými zřejmě trpí mnoho domů na Mostecku. Když jsem se začala ptát po podrobnostech, Krušnohor mě začal ostrakizovat a šikanovat v domnění, že upustím od své snahy dopátrat se pravdy. Ředitel družstva, František Ryba, se dokonce neštítil dehonestovat můj etnický původ v celorepublikovém týdeníku Respekt na úroveň IQ bublajícího bahna.“ Iveta Theuserová 

V současné době se na nekalé praktiky SBD Krušnohor zaměřuje řada médií a žaloby na něj podala několik z těch, kterým způsobilo újmu. Jednou z nich je i žaloba za nelegální obchod s chudobou.

Ze svých prostředků jsme již zaplatili nemalou částku za právní služby, abychom mohli ustát útoky, které iniciovala tato velká mostecká RYBA a s ní provázané osoby. Děkujeme všem, kteří nás podpoříte jakoukoliv částkou. Peníze budou využity na právní služby, aby mohly být napraveny křivdy způsobené zejména sociálně nejslabším a aby si představitelé SBD Krušnohor uvědomili, že jim v demokratickém právním státě některé věci prostě neprojdou

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!

O nekalých praktikách SBD Krušnohor z médií:
IDNES: Neshody v mosteckém bytovém družstvu Krušnohor vyústily v ostrý spor
Lidové noviny: Tichý rozprodej Mostu. Družstvo Krušnohor je bez vedení, přesto prodává byty
Lidové noviny: Krušnohor řídí bytovou politiku v Mostě, dosah má i na radnici. Teď se soudí s vlastními družstevníky






Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Zajímalo by mě, zda je SMM politickou divizí SBD Krušnohor, nebo je Krušnohor zásobovacím oddílem SMM... :-(

Jan Angelovič