Nadace České spořitelny


Regionální a komunitní rozvoj

Děkujeme. Festival svobody na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze

Při příležitosti oslav 30. výročí Sametové revoluce se Gymnázium Jana Nerudy přesune do roku 1948. Postupně během dne prožije klíčové události od Vítězného února až po listopadovou revoluci roku 1989. Na škole bude probíhat řada přednášek, workshopů a výstav. Studenti budou moci objevovat skrytá zákoutí školy, kde si v Tuzexu budou moci koupit oblečení, sehnat v undergroundu falešný pas nebo podpultové banány a či jim naopak bude hrozit výslech od StB.

vybíráme od 21.10.2019

Festival svobody na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze

V rámci Festivalu Svobody se studenti Gymnázia Jana Nerudy snaží přiblížit dobu komunistického režimu a fungování gymnázia v těchto dobách nesvobody nejen studentům, ale i široké veřejnosti. Proto bychom chtěli poděkovat každému dárci, který se rozhodne naši akci podpořit a tím podpořit naši iniciativu. Děkujeme.
10 000 Kč
vybráno 67 % z 15 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

14. listopadu se budova Gymnázia Jana Nerudy promění ve výkladní skříň minulého režimu, nejen pomocí přednášek, ale i doprovodného programu, který studenti iniciují. V rámci přednášek dostanou návštěvníci možnost se setkat a debatovat s významnými osobnostmi, disidenty a s politicky aktivními absolventy. Mezi ně patří např. Barbora Hrzánová, Taťána Fischerová nebo disidentka Kamila Bendová. Návštěvou nás poctí i bývalý ředitel gymnázia František Kopecký, který oprostil školu od zbytku komunistického ducha a vnesl do ní závan svobody, který dnes oslavujeme. Program obohatí rekonstrukce významných událostí, které je potřeba připomínat. Proběhne tak například inscenace soudního procesu s Miladou Horákovou, invaze vojsk Varšavské smlouvy a ke konci i pádu režimu v podobě symbolických chvil, které se v Praze odehrávaly. Atmosféru naladí tématické místnosti s osudy nejrůznějších osobností, památníkem obětem režimu nebo i dobová diskotéka. Po celý den bude potřeba se prokazovat občanským průkazem, který bude návštěvníkům vydán při vstupu do školy. Při porušení kázně bude odebrán studenty, kteří budou působit v rolích veřejné i státní tajné bezpečnosti v dobových uniformách. Nutností bude si průkaz znovu opatřit např. v undergroundovém prostředí ve které se promění suterén školy. Zde bude možnost shlédnout režimem zakázané bytové divadlo nebo poslechnout hudbu ze západního světa. Festival svobody na Gymnáziu Jana Nerudy nabídne zkrátka to, co současní studenti zažít nemohli a doufejme, že nikdy nezažijí. 
Akce je přístupná i pro veřejnost. Organizována je studenty GJN. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu