Nadace Via


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Canevalle - Oživme Malešický zámek

Projektem CANEVALLE se snažíme vzbudit zájem občanů i kompetentních orgánů o krásnou část Prahy 10, o Malešické náměstí. Uprostřed náměstí stojí kaple sv. Václava a za ní barokní panský dům z let 1786-89, zvaný též Malešický zámek. Jeho autorem je slavný architekt Jakub Antonín Canevalle. Cílem projektu je kulturní památku oživit a vytvořit prostor pro místní komunitu. V Malešicích chybí jakýkoli prostor k setkávání. S vaší podporou budeme moci pracovat na otevření památky pro místní lidi. Chceme zde udělat galerii, Muzeum periferie, tančírnu, víceúčelovou místnost pro přednášky, projekce aj.

vybíráme od 20.9.2019
26 400 Kč
vybráno 26 % z 100 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Naše společenství Kaple Rektorská, z.s. si dalo za cíl vracet zpět do života památky v pražských Malešicích. Již 8 let se snažíme o obnovu sakrálních budov kolem ulice Rektorská. Milíčova modlitebna už od prosince 2017 slouží jako kostel, výklenková barokní kaplička právě prochází rekonstrukcí. Z kaple sv. Václava se stane galerie Canevalle.

Malešické náměstí, náves, prostranství mezi původní vesnickou zástavbou je autentické místo se svým nezaměnitelným géniem loci. Jde o staletí komponovaný prostor, kde se nachází též barokní panský dům, zvaný též Malešický zámek, který si dali postavit v letech 1786-89 Vratislavové z Martinic. Jeho stavitelem byl italský architekt Jakub Antonín Canevalle, který se podílel na stavbě Toskánského paláce, Jízdárny pražského hradu i mnoha kostelů a dalších staveb.

Kulturní památka už mnoho let chátrá a je vystavena důsledkům letitého působení technických provozoven. Naším cílem je záchrana a oživení památky, po její rekonstrukci pak nalezení nových využití. Hlavně nám však jde o vytvoření kvalitního a udržitelného zázemí pro kulturní, společenské a občanské aktivity občanů Malešic.

Sobota 21. 9. 2019 je dnem otevření historicky prvního výstavního prostoru v Malešicích s celoroční výstavní dramaturgií v přilehlé kapli sv. Václava. Otevřením malého sakrálního objektu příchozím chceme vzbudit zájem o celé místo. Mimochodem ideálním zakončením všech aktivit je získání a osazení zvonu na tuto kapličku, abychom tam, kde žijeme, slyšeli jeho hlas, jako naši předci.

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se to podaří!

Pavel Hájek

Díky za Vaši práci !

Jaroslav Tlapa

už se těším na čas strávený na přednáškách/projekcích/v galerii/jen tak s přáteli v prostorách Malešického zámku :)

Valérie Štylerová
300 Kč

Teď jen aby se o svůj majetek postaralo také hl.m. Praha
.... a dobrá věc se podaří :)

Dárce
500 Kč

Za lepší Malešice

Olga Simková
1 000 Kč

Naše Malešice :)

Milan Maršálek
1 000 Kč