Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Zachraňme nemocnici v Litoměřicích

Zástupci města Litoměřic se již od dubna 2019 snaží o prodej naší finančně stabilní nemocnice. Pojďme společně v referendu zabránit tomuto neuvážlivému kroku, který ve svém důsledku může vést ke zhoršení dostupnosti základní péče pro 150.000 obyvatel spádové oblasti nemocnice. Přidejte se k nám a podpořte svým příspěvkem naši snahu zabránit prodeji a informovat občany o důvodu a důsledcích referenda, aby se mohli zodpovědně v hlasování rozhodnout. Díky Vaší pomoci budeme moci natisknout letáky, uspořádat meetingy, zaplatit inzerci v tisku a tolik potřebné poradce a právníky. Více informací naleznete na webu www.sosnemocniceltm.cz.

vybíráme od 18.9.2019
77 848 Kč
vybráno 97 % z 80 000 Kč

přispělo

113 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Podpořte, prosím, aktivitu skupinky místních obyvatel a zaměstnanců nemocnice (sdružující se pod názvem Petiční výbor), kteří se snaží o úplné pozastavení nesmyslného prodeje dobře hospodařící nemocnice do rukou soukromníka. Podnikatelské aktivity vždy vedou ke generování zisku, čímž může (a v jiných nemocnicích k tomu již došlo) dojít k uzavírání ekonomicky nevýhodných, ale pro nemocné zásadních oddělení (interna, chirurgie, dětské oddělení).

Na radnici jsme odevzdali veliké množství podpisů (10.000 pod peticí a 5.473 pro návrh na vyvolání místního referenda) a je potřeba všechny občany informovat o závažnosti a důsledcích rozhodnutí radních. Situaci bedlivě sledujeme, studujeme a konzultujeme s odborníky včetně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, senátora Pavla Fišera, zdravotnickými odbory a zástupci podporující malé (některé již soukromníky zdevastované) nemocnice. Rádi bychom prostřednictvím Vašich příspěvků natiskly informační letáky, uspořádali meetingy, zaplatily články v novinách, poradce a právníky, kteří nám s tímto náročným úkolem pomohou. Chceme, aby Vaše hlasy pod peticí a pod návrhem na referendum, které volají po zachování nemocnice ve vlastnictví státu, nebyly opomíjeny a přehlíženy.

Jenom stát je schopen garantovat poskytovanou kvalitu péče pro občany v okolí Litoměřic. Díky vzniku petice a mnohým podpisům pod ní se prozatím podařilo zvrátit prodej 100% akcií nemocnice na 49% a začátek jednání s Krajskou zdravotní, a.s.. To ovšem neznamená, že po prodeji tohoto menšího množství akcií soukromník nebude po městě požadovat dorovnávání investic, na které město nebude mít peníze a k postupnému odprodávání dalších akcií města na soukromníka…a ve výsledku opět ztrátě kontroly nad chodem nemocnice. A také, že jednání s Krajskou zdravotní nebudou úspěšná a vrátíme se opět na začátek..
Peníze, které společně vybereme, použijeme na šíření informací na webu www.sosnemocniceltm.cz, letácích, v médiích a na setkáních ve vhodných prostorách. Náš úmysl je dobrý, a to zachování dostupnosti základní, ale zásadní péče pro všechny pacienty přicházející do litoměřické nemocnice. Bez zviditelnění problému široké veřejnosti a podpoře místního referenda nemáme šanci prodej nemocnice zvrátit. Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!

Naším cílem je vybrat alespoň 80 000 Kč, budeme však rádi i za vyšší výsledek, každá koruna navíc umožní ještě viditelnější komunikaci.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Velice ráda sem pomohla

Michaela Wernerova
300 Kč

Nemocnice má patřit lidem ne zlodějům

Dušan Babicky
1 000 Kč

Držím pěsti,ať nám nemocnice zůstane

Vlasta Bittrychová
300 Kč

Nemocnice Litoměřice musí sloužit potřebám regionu, ne úzkému okruhu lidí.

Jiří Sochr
500 Kč

Pojďme do toho naplno.

Miroslav Farný
1 000 Kč

Držíme palce!

Eva Trnková
300 Kč

Držím palce, ať to vyjde :-)

Andrea Švojgrová
500 Kč

Držím nám Všem palce!!!

Jana Procházková
200 Kč

Zachraňme nemocnici

Irena Pokorná
500 Kč