Vzájemné soužití o.p.s.


Děti, mládež, rodina Sociálně znevýhodněné skupiny

Pořiďme dětem z vyloučené lokality nový kotel do komunitního centra

Pomozte nám pro děti a mládež navštěvující komunitní centrum zajistit nový kotel. Do NZDM-KC Hrušov dochází každé odpoledne průměrně 20 místních dětí, které tak dostávají příležitost trávit svůj volný čas smysluplně. Lokalita byla v roce 1997 zaplavena a kotle ve všech domech jsou zastaralé. Pořiďme jim jeden nový a kvalitní alespoň do společných prostor centra - nejlépe do podzimu. Děkujeme.

vybíráme od 20.8.2019

Přispěju dětem na kotel

Pomůžu k pořízení nového kvalitního kotle do společných prostor nízkoprahového zařízení pro děti a mládež - komunitního centra v Hrušově
12 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Lokalitu Hrušov postihly v roce 1997 masivní povodně, které se kromě tohoto obvodu Slezské části Ostravy dotkly také mnoha dalších míst v České republice, Slovensku i Rakousku. Dříve živá obec se tak stala neobyvatelnou. Velká část rodin se odstěhovala pryč a po obytných domech zbyly dodnes prázdné zelené parcely. Veškerý život se nyní soustředí do dvou pár hlavních ulic.


Obyvatelé dodnes nesou následky ničivých povodní, které jim na dlouhou dobu vzaly veškerou chuť aktivně se zapojovat do přeměny svého sousedství. Situace se lehce změnila od té doby, co vzniklo Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež – komunitní centrum Hrušov, které alespoň části obyvatel – dětem a mládeži – nabídlo alternativní způsob trávení volného času.


Místní děti do centra Hrušov pravidelně docházejí a zapojují se jak do jednotlivých centrem nabízených kroužků (fotbal, tanec, kulinářský kroužek), tak do chodu celého centra (výpomoc s úklidem, údržbou, ale také společné plánování akcí). Pracovníci a pracovnice v centru se snaží diskutovat s dětmi o všem, co zásadním způsobem ovlivňuje jejich život v komunitě, podporovat je ve vzdělání a v přihlášení se (a udržení) na střední školy.



Prostory, v nichž se centrum nachází, jsou pouze k pronájmu. Budova je vytápěna starým topným systémem, který nevyhovuje podmínkám, ve kterých se mají každodenně pohybovat děti. Celá oblast je poddolovaná, a není tak možné v budovách zřídit plynové topení. Veškeré kotle v lokalitě fungují na tuhá paliva, mnoho z nich je zastaralých a nenabízí dětem zdravé prostředí. Rádi bychom, aby alespoň v centru nalezly děti a mládež místo, kde se mohou cítit bezpečně nejen po stránce psychické a sociální, ale také zdravotní. 
Pomozte nám, prosím, koupit do centra nový kotel ještě před zimou. 

S úctou a vděkem 
 
Vzájemné soužití o.p.s. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Máte všichni hřejivá srdce, tak ať je Vám teplo i po těle. Mám Vás moc ráda. Šťáva.

Hana Žurovcová
3 000 Kč