Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: PŘÍBĚH PRAMENE KAMENICE

Nápad proměnit starou skládku u pramene Kamenice v místo odpočinku inicioval Nadační fond Mosty – Puentes. Sešlo se kolem 100 lidí včetně dětí z okolních vsí a podařilo se nám pohřbený pramen vyčistit. Práce na obnově místa pokračují a my zachycujeme příběh Kamenice se záměrem předat tak ve formě současné pohádky s nádechem mýtu kousek živé posvátnosti, zdroje, ze kterého vzniká spojení člověka a vody jako zdroje života.

vybíráme od 15.7.2019
39 506 Kč
vybráno 66 % z 60 000 Kč

přispělo

45 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Děti i dospělí potřebují čas od času vstoupit do světa fantazie a posbírat ty kousky sebe, které oživují lidské nitro a navrací světu barvy a vůně. Kdysi na našem území žili lidé, kteří viděli svět svýma pradávnýma očima. Bylo pro ně důležité mít čistou vodu, úrodnou půdu, svobodný vzduch a teplo slunce a ohně. Promlouvali s přírodou na místech, kterým se říkalo posvátné háje. Takovým místem by mohl být prostor u pramene Kamenice a zázemí pro setkávání rodin a pamětníků ve starém sadu pod Holým vrchem poblíž prameniště.
Aby se nám podařilo toto místo obnovit a zachytit jeho živý příběh, potřebujeme vaši podporu. Péče o vodu v krajině i v nás lidech zatím nemá kategorii, ale má velký smysl. Pokud to cítíte taky, podpořte nás.

V obci se začala otevírat důležitá témata, o kterých diskutujeme i s našimi zastupiteli. Jedním z klíčových problémů je otázka ochrany přírody v blízkosti vodních zdrojů. Dalším je zachování klidu a ochrana prostředí, které je nezbytné pro regeneraci lidí a zdravou přírodu. Náš cíl je společenství.

Veřejným čištěním pramenů a vodních zdrojů zanesených černou skládkou vyjadřujeme nutnost vody v krajině a čistoty prostředí. Doufáme, že díky naší činnosti, se nejen zlepší kvalita životního prostředí, ale také se rozšíří uvědomění vztahu ke krajině a hospodaření s přírodními zdroji do myslí a srdci dalších lidí, kteří v sobě hledají úctu k tomu, co je k životu na planetě Zemi opravdu nezbytné. Každé setkání a společná práce přináší něco nového, i když se třeba v průběhu ukáže, že musíme postupovat jinak, než se ze začátku zdálo. Práce a schopnost reagovat na změnu je to, co lidi skutečně spojuje.

Od května jsme kolem vyčištěného prameniště, vysázeli okolo 100 sazenic vodu a zemi čistících bylin. V červnu jsme odstranili kontaminovaný nános zeminy a budeme stavět kamenné zídky, obnovovat stezky a místa k odpočinku a rozjímání. Na okraji rokle vzniklo ohniště, kde je místo pro vzájemná setkání. Prošlapáváme stezku ke starému, téměř tisíciletému dubu, u kterého možná kdysi dávno sedával i rytíř Třemeno, podle něhož se naše vesnice jmenuje.

S vaší podporou můžeme uskutečnit něco, co inspiruje všechny lidi s dobrou vůlí. U nás i na dalších místech. Síla spočívá v tom, že si poradíme, protože chceme dosáhnout toho, na čem jsme se dohodli. A budeme rádi, když nás v tom podpoříte finančním darem, který použijeme na:

1.      Vytvoření míst pro odpočinek

2.      Navracení významu vody jako zdroje života v řemeslných a pohádkových dílnách

3.      Sepsání pohádkových příběhů, které inspirují další lidi a místa

4.      Přenesení naší práce do dalších míst, která volají po obnově. Prvním místem, kde připravujeme spolupráci je podobná rokle kousek od bájné hory Blaník.

Abychom se mohli plně věnovat této práci potřebujeme zajistit zdroj finančních prostředků na zaplacení materiálů, přípravných, odborných prací a služeb. Budeme rádi za každou finanční podporu, kterou nám můžete přispět.

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Krásný projekt. Kéž se Vám daří a je Vám při té bohulibé práci veselo.

Blanka Javor
333 Kč

Pro čisté vody kolem nás a v nás...

Michaela Pavlíková
300 Kč

Už se moc těším na příběhy vody. Ať se práce daří. Držím vám palce!

Jana
300 Kč

Ať je všechna voda čistá, živá a chráněná. Děkuju!

Hana Bernardová
700 Kč

Potvrzení o daru mi stačí scanem e-mailem, netřeba tištěné poštou /zbytečné náklady za poštovné/. A´t se daří, pozdrav všem ;-) Jana

Jana Krausová
1 000 Kč

Ať slouží!

Milan Tomášek
500 Kč

Děkuji moc za Vaší práci a pomoc k záchraně našeho domova na této zemi.

Cecílie Podstavková
300 Kč

Držím palce tomuto smysluplnému projektu!

Tereza Kvapil Pokorná