Diecézní charita Brno


Humanitární pomoc Zdraví

Obyčejná pomoc lidem s neobyčejným příběhem

Utrpení, kterým prošli jezídové z iráckého Sinjaru, si nedokážeme představit. Jejich příběh, označovaný za nejhorší genocidu 21. století, nás zasáhl natolik, že jsme se rozhodli jim pomoci. Přímo v Sinjaru a v nedalekém Sherfadeenu již třetím rokem provozujeme dvě kliniky a pekárnu a pomáháme tak obyvatelům vrátit se co nejsnadněji k běžnému životu. Potřebujeme však finanční pomoc, abychom mohli zajišťovat vybavení ordinací a nákupy léků a zdravotnického materiálu.

vybíráme od 12.6.2019

Děkujeme, že nám pomůžete kliniky vybavit a zajistit zdravotnický materiál a léky.

15 345 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Neobyčejný příběh

 
Příběh lidí, kterým pomáháme, mne hluboce zasáhl. Jako humanitární pracovník jsem viděl mnohé válečné konflikty a hrůzy, ale v Sinjaru mě míra utrpení dostala a dostává stále do úzkých. Hovořil jsem s jezídskými dívkami, které byly uneseny a drženy v zajetí tzv. Islámského státu. Vyprávěly mi o věcech, které snad ani nemohu zmínit. Přesto jen namátkou: znásilňování 12letých dívek i 50x denně, řezání končetin, vraždění dětí před zraky vlastních matek, znásilňování dětí a žen před zraky otců. Mnohdy jsem musel rozhovor přerušit, vyjít ven a rozdýchávat, abych se nepozvracel. 
 

Obyčejná pomoc

 
Přesvědčení, že právě tito lidé potřebují naši pomoc, vedlo až k dnešnímu velkému dílu, jak ho označuje irácké Ministerstvo zdravotnictví. Od roku 2017 jsme vystavěli dvě kliniky a pekárnu na území města Sinjar. Právě tam, kde se v roce 2014 odehrála jedna z největších genocid 21. století, genocida na jezídské komunitě. 
 
Povedlo se nám to po 2 letech usilovné práce jako jediné evropské organizaci. Naše rozpočty jsou sice v porovnání s velkými organizacemi řádově nižší, ale hrál zde obrovskou roli fakt, že jsme od začátku měli na místě spolehlivého partnera, organizaci Shingala Azad, která vše dohodla a zrealizovala vlastními silami – my „pouze“ odborně dohlíželi a pomáhali. Mít místního partnera je v oblastech, jako je severní Irák, klíčové. Pokud bychom se snažili o běžnou zahraniční intervenci, nikdy by naše kliniky ani pekárna nestály, i kdybychom měli k dispozici stamiliony dolarů.
 
Já osobně vždy věřím, že pokud nás ke spolupráci přizve místní organizace, jež v současnosti nemá možnost sama financovat oblast zdravotnictví, protože se prioritně věnuje obnovování infrastruktury, je velká pravděpodobnost, že se společný projekt podaří. Místní lidé jsou hnací silou projektu, který reálně odpovídá tomu, co potřebují. I tento případ je příkladem dobré praxe obyčejné pomoci. 
 
Pomohli jsme kliniky vystavět, vybavit a započít jejich provoz a nyní je připravujeme na přechod do správy iráckého Ministerstva zdravotnictví. Stane se tak 30. 10. 2020. Poté budou naše zařízení moci konečně být plně v rukou místních.



 
Pekárna: pomoc jezídským dívkám vykoupeným z ISIS
 
Neobyčejný příběh jezídských dívek, které prošly rukama bojovníků za „islámský stát“, je poznamenal nejen fyzicky a psychicky, ale způsobil, že se domů do Sinjaru vrátily s cejchem. Když jsem v roce 2018 poslouchal jejich drásající svědectví, přemýšlel jsem nad tím, jak jim zajistit nějakou budoucnost, vrátit jim místo ve společnosti. Od října 2019 funguje v Sinjaru pekárna, kterou jsme opět připravili ve spolupráci se Shingala Azad. Znamená pracovní příležitost pro provozní a 3 pekařky. Pekárnu jsme již předali, provozem si tedy sama musí vydělat jak na materiál, tak na vlastní mzdy, a po necelém roce fungování s radostí vidíme, že se jim daří. Dívky, kterým zkušenost otrokyň ještě nedávno znemožňovala návrat mezi ostatní, se dokáží vlastní prací v místní komunitě uživit.   
 
Budu velmi vděčný, když se stanete součástí neobyčejného příběhu jezídů a přidáte se k naší obyčejné pomoci. 
 
Aktuálně dovybavujeme zubařskou i gynekologickou ordinaci a zajišťujeme nákup léků a zdravotnického materiálu pro běžný provoz celé kliniky. 
 
  • Částkou 300,- Kč přispějete na nákup zdravotnického materiálu. 
  • Částkou 500,- Kč pomůžete nakoupit léky. 
  • Částkou 600,- Kč přispějete na pokrytí ztráty v tržbách pekárny způsobené koronavirem. 
  • Částkou 1000,- Kč pomůžete vybavit zubařskou ordinaci.
  • Částkou 5000,- Kč  pomůžete vybavit gynekologickou ordinaci.

Abychom kliniky předali ve zcela provozuschopném stavu, chybí nám aktuálně 500 000,- Kč.

Přispějete?

 



Těšte se z dobrého díla s námi!
Facebook projektu
WEB projektu
--------------------------------------------------
Více o našich projektech podrobněji: 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu