Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro Markétku Pakrovou

Ačkoliv sedmiletá Markétka od narození trpí velmi těžkými zdravotními problémy, rozdává úsměvy na potkání. Lékaři jí nejdříve předpovídali, že bude po celý svůj život jen ležet. S tím se ale její maminka samoživitelka odmítla smířit. Dnes Markétka dokáže chodit a navštěvuje speciální školu. Stále jí ale celá levá polovina těla „neposlouchá“. K tomu, aby ji rozcvičila, by jí pomohlo trénovat na rehabilitačním kole. To je však drahé (přes 35 tis. Kč) a zdravotní pojišťovny na něj nepřispívají. Stejně jako na další pomůcky a terapie, které by malé školačce pomohly.

vybíráme od 19.5.2019
5 590 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Maminka Kateřina z Havířovska říká o své mladší dcerce Markétce: „Je jiná, je originální, ale hlavně svá. Je to mazlíček a zároveň i rebel. Je to děvčátko, co každého pozitivně naladí, pohladí, pomazlí. Nebojí se ničeho. Řekla bych, na to, čím si prošla, je stále HAPPY.“ 

Při narození byla Markétka tak maličká, že první měsíc prožila v inkubátoru. Následnými vyšetřeními byla postupně ale zjištěna celá řada vážných postižení – mozková obrna, centrální levostranná hemiparéza, mentální retardace s poruchou chování atd. Její maminku samoživitelku názor lékařů, že nikdy Markétka nebude mluvit ani chodit a bude jen ležet, nejprve „porazil“. Pak se ale vzchopila a dala se do každodenního boje s osudem. S droboučkou holčičkou začala doma  pečlivě cvičit, obě přitom plakaly, ale postupně se ve spolupráci s odborníky ve stacionáři dostavily pokroky. Markétka díky důslednosti maminky, která se stará ještě o starší Natálku, začala chodit a zapojovat trochu levou ruku. Dokáže se najíst lžící (příbor jí dělá ještě problémy). Ve školce se naučila, jak vylézt na venkovní klouzačku a bez pomoci se sklouznout; odkoukala to od dětí. Začala i trošku více mluvit. Nyní dochází do speciální školy, kde jí při výuce pomáhá asistentka. Když ale něčemu nerozumí, vzteká se a dokáže ublížit sobě i okolí. Stále má také problémy s jídlem a pitím … 

Aby se Markétka posunula dál a byla samostatnější, potřebovala by vedle lázní a rehabilitačních terapií i kompenzační pomůcky. K nim se na doporučení lékařů řadí i speciální rehabilitační kolo (z normálního kola totiž kvůli DMO padá). Jízdou na něm by si totiž nacvičovala rovnováhu, prostorovou orientaci, protahovala a posilovala levou nožičku a nenásilně se učila zapojovat levou ručičku. Navíc by tak mohla být mezi dětmi, což by prospělo její psychice. Vše, co by malá školačka potřebovala, zdravotní pojišťovny nehradí, a sociální dávky, jediný finanční zdroj rodiny, na to nestačí. Z toho důvodu se maminka Kateřina na nás obrátila o pomoc. Markétka je obdivuhodná bojovnice, která má i svůj sen – být alespoň trošku jako ostatní děti.
 
Své dary můžete Markétce posílat také bankovním převodem na účet veřejné sbírky Nadace ADRA č. 57333375/0300, v. s. 256. V tom případě se váš dar nezobrazí zde, ale bude dle bankovního výpisu zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA podporuje Markétku od května 2019.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu