Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Sousedská klubovna Jižní Město ožívá!

Sousedskou klubovnu založila skupina rodin a jednotlivců z Jižního Města, kteří se rozhodli vytvořit prostor k setkávání všech generací, tvoření i hraní, ale především ke společnému bytí a sdílení každodenního života. Rádi bychom naše prostory otevřeli také široké veřejnosti pořádáním zajímavých přednášek, besed, kurzů, promítání a různých dalších aktivit pro dospělé i děti. Díky vašemu přispění bychom mohli nejen dovybavit klubovnu technickým zázemím, ale také mít podpůrné finanční prostředky pro zvaní zajímavých hostů a lektorů a na nákup materiálu pro různorodé aktivity.

vybíráme od 8.4.2019
25 813 Kč
vybráno 86 % z 30 000 Kč

přispělo

54 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Spojující myšlenkou nás všech je snaha o narušení anonymity velkého sídliště, o vytvoření komunitního prostoru, kde sdílíme respekt, otevřenost, ale i bezpečí, odpovědnost a vzájemnou pomoc i zkušenosti. Jde nám také o možnost inspirovat se navzájem mezi sebou i od dalších lidí a toto nabídnout i nejširšímu okolí.
Co jsme již dokázali?
Za půl roku existence jsme se rozrostli na skupinu čítající 26 členských rodin z okolí.  Vlastním úsilím a s částečnou podporou Nadace Via se nám podařilo základně vybavit dvě místnosti klubovny spolu s kuchyňkou a všichni členové jsme se společně složili na roční nájem.

Zvládli jsme se také zapojit do místního komunitního života spoluprací na několika akcích spřátelených spolků z okolí, mezi které patří především Komunitní zahrada Vidimova a Komunitní centra Mezi-domy a Filipovka. 

Uspořádali jsme společné adventní setkání, zapojili se do předvánoční charitativní akce Krabice od bot, pomohli jsme vybrat přes 60 kg oblečení a dětských věcí na dětské SWAPY ve Filipovce. Pravidelně se zde konají kurzy šití bot a nově zde bude pro veřejnost otevřena knihovna spolku Permakultura CS.
 
Jaké máme další plány?
V nejbližší době zde vznikne podpůrná skupina pro lidi vyléčené z různých závislostí a také zázemí pro rodiny s dětmi s nejrůznějším postižením. 
 
Čemu pomohou vaše příspěvky?
Jak již bylo zmíněno, rádi bychom otevřeli naše prostory široké veřejnosti pořádáním přednášek, besed, kurzů, promítání a různých dalších aktivit pro dospělé i děti a k tomu potřebujeme dovybavit klubovnu technickým zázemím (dataprojektor, přenosný reproduktor, notebook, případně plátno). Nejde nám o to, abychom kupovali nové vybavení, ale aby bylo funkční a dlouho nám sloužilo.
Stejně tak bychom rádi vybrali finanční prostředky na zvaní zajímavých hostů a lektorů a na nákup materiálu pro různorodé aktivity.
 
A pokud vybereme víc než 20 000 Kč, pořídíme ještě před vchod do klubovny stojan na kola a koloběžky a vybudujeme knihobudku pro sdílení přebytků z domácích knihoven. 
 
Jsme moc rádi, že můžeme sdílet náš projekt prostřednictvím Nadace Via i s vámi, a pokud se nás rozhodnete podpořit, nadace váš dar zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč! Děkujeme.
 
Členové Sousedské klubovny Jižní Město
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

na další swapování

Dárce
2 332 Kč

...ať se vám daří plnit si své sny ;-)

Dárce

Přeji hodně radosti!

Lenka Veszelei

Fandím vám!

Eliška Píštělkova

na projektor a všechna příjemná setkání

Dárce
500 Kč

:-)

Dárce

fandíme vám

Dárce
500 Kč

Ať se plní vaše přání!

Anička
300 Kč