Fokus Praha, z. ú.


Lidská práva Zdraví

Knižní edice Marco Cavallo

V edici Marco Cavallo vydává Fokus Praha publikace přinášející nový inspirativní vhled do problematiky psychiatrické péče a duševního zdraví. Knihy z této edice jsou volně dostupné, jejich vydání je možné díky poskytnutým grantům a laskavé spolupráci s autory. Díky vaší finanční podpoře se nám daří zajistit tisk, překlady a distribuci vydávaných knih a také přípravu dalších titulů v edici Marco Cavallo. Za všechny dary DĚKUJEME!

Edice Marco Cavallo

Chci svým darem podpořit vydávání nových knih o duševním zdraví.
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz


Vydané tituly:

NA ANTIDEPRESIVECH O ANTIDEPRESIVECH, 10 + 1 rozhovorů Kateřiny Kudláčové s lidmi, kteří mají vlastní dlouholetou zkušenost s užíváním antidepresiv. Kniha pro všechny, které zajímá, jaké to je, žít s antidepresivy i bez nich (v pdf ke stažení zde).
 


FENOMÉN SLYŠENÍ HLASŮ, Kniha pro lidi a o lidech, kteří slyší hlasy. První české vydání knihy Paula Bakera rozšířené o kapitolu Hnutí slyšení hlasů v České republice (v pdf ke stažení zde a audiokniha ke stažení zde).



SVOBODA PŘEDEVŠÍM, Analýza zkušeností s komunitní péčí o duševní zdraví v italském Terstu a její význam pro Nizozemsko. Rozšířené vydání doplněné o české zkušenosti (v pdf ke stažení zde)


CESTA K ZOTAVENÍ, autor Mark Ragins (v pdf ke stažení zde)


ZA ZDMI - Deinstitucionalizace v evropských příkladech dobré praxe, editor Lorenzo Toresini a Roberto Mezzina  (v pdf ke stažení zde)


Příběh koně Marca, podle něhož je pojmenovaná naše edice:
V roce 1973 postavili pacienti psychiatrické léčebny v italském Terstu dnes už legendárního koně Marca Cavalla. Vyrobili ho ze dřeva krepového papíru a vložili do něj svá přání. Společně nesli koně ulicemi města v čele procesí poskytovatelů služeb, pacientů, umělců i obyčejných lidí. A tak se Marco stal symbolem touhy po svobodě všech hospitalizovaných.

Toto symbolické "jít ven" bylo předehrou skutečného "jít ven", k čemuž mělo dojít zanedlouho. Odstartoval se tak proces, který vedl k uzavření léčebny a ke změně celého systému péče o lidi s duševním onemocněním.

Mimo edici Marco Cavallo vydal Fokus Praha také:
HLAS ZEVNITŘ- Praktický průvodce zvládáním slyšení hlasů, autor Paul Baker, vydání doplněno o český kontext (v pdf ke stažení zde)


NEJLEPŠÍM LÉKEM JSOU PŘÁTELÉ - Průvodce vytvářením komunitních skupin pro podporu duševního zdraví (v pdf ke stažení zde)




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se daří vydávat další knihy.

Pavel Šušor
11 500 Kč

Děkujeme za povzbuzení i za finanční podporu!

Fokus Praha, z. ú.

Děkuji za projekt. <3

Jitka Marková
25 Kč