Lékaři bez hranic, o.p.s.


Humanitární pomoc

Podpořte krizový zásah po cyklonu Idai

Cyklon Idai doprovázený silnými dešti udeřil 14. března na pobřežní město Beira v Mosambiku. Následky přírodní katastrofy jsou devastující. Stovky lidí zemřely, mnoho rodin nemá střechu nad hlavou, protože jejich domovy zaplavila voda, zásobovací cesty jsou přerušené. Už se objevily i případy cholery. Více než milion lidí nemá přístup ke zdravotní péči, jídlu a pitné vodě. Mnoho z nich urgentně potřebuje pomoc.

Darujte teď a umožněte nám pomáhat lidem zasaženým cyklonem Idai a záplavami v jihovýchodní Africe.
395 890 Kč

přispělo

288 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Krizová sbírka na zásah v jihovýchodní Africe po cyklonu Idai a rozsáhlých záplavách je ukončena. 


Děkujeme za vaši rychlou reakci a podporu, za kterou jsme vám spolu s obětmi této přírodní katastrofy nesmírně vděční.

V krizovém zásahu na místě pokračujeme, dosáhli jsme ale stanovený rozpočet na tuto pomoc. Pokračujeme nejen tam, ale celkem v 72 zemích po celém světě. I nadále nás můžete podpořit při poskytování lékařské péče tam, kde je nejvíce potřeba, prostřednictvím darovacího formuláře.



Místní obyvatelé pracují na obnově města - čistí ulice, odklízejí vyvrácené stromy, opravují své zničené domy. Cyklon ale značně poškodil městský vodovodní systém a místní lidé nemají přístup k nezávadné pitné vodě. Řada z nich kvůli tomu trpí akutními vodnatými průjmy a právě znečištěnou vodou se šíří nemoci, jako je cholera nebo břišní tyfus.
„Cyklon za sebou zanechal pás devastace. Tisíce domů jsou zničeny, lidé jsou kvůli tomu zranitelní a vystaveni přírodním živlům. Zásobovací cesty byly přerušeny, výsledkem je nedostatek jídla, čisté vody a zdravotní péče. Tyto extrémní škody pravděpodobně povedou v příštích dnech a týdnech k dramatickému nárůstu chorob přenášených vodou, kožních infekcí, nemocí dýchacího ústrojí a malárie. Navíc byl narušen místní zdravotnický systém s pravidelnými službami, jako je léčba HIV či péče o matku a dítě,“ přibližuje Gert Verdonck, krizový koordinátor Lékařů bez hranic situaci v Beiře.
Lékaři bez hranic do Mosambiku vypravili čtyři letadla s humanitární pomocí, v nichž byly například sety na zajištění čisté vody, zdravotnický materiál, polní nemocnice, nebo vybavení pro zajištění chladového řetězce nutného pro udržení vakcín ve správné teplotě. Další letouny vyrazí do oblasti v nejbližších dnech. Zasahuje tam přes šedesát mezinárodních spolupracovníků, kteří doplnili stávající personál. Zároveň co nejrychleji nabíráme místní spolupracovníky, aby rozšířili řady krizových týmů.


Cyklon a záplavy zasáhly kromě Mosambiku rovněž Zimbabwe a Malawi.
V Zimbabwe poskytují Lékaři bez hranic zdravotní péči a dodávky zdravotnického materiálu ve stabilizačním centru na okraji města Chimanimani. V Malawi tým Lékařů bez hranic podporuje ministerstvo zdravotnictví v Makhanze dodávkami zdravotnického a sanitačního materiálu a nepotravinovou pomocí.
„Věříme, že si lidé v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pamatují, jaké škody dokáží rozsáhlé záplavy napáchat. A v případě jihovýchodu Afriky postihly záplavy státy, které mají výrazně horší dopravní infrastrukturu nebo dostupnost zdravotnické péče než tomu bylo v Česku. Je nutné reagovat okamžitě, proto jsme už na místě a zároveň vyhlašujeme krizovou sbírku,“ říká Pavel Gruber, ředitel Lékařů bez hranic v České republice.
Neštěstí přichází bez ohlášení a zabránit mu mnohdy nedokážeme, díky vaší podpoře však můžeme zmírnit jeho následky. Váš dar nám umožní dopravit potřebnou pomoc a pokrýt nejnaléhavější potřeby v Mosambiku, Malawi a Zimbabwe. Přispějte prosím a pomozte tak lidem zasaženým touto přírodní katastrofou. Děkujeme.   



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Přeji hodně sil při pomoci.

Anna Leštinská
600 Kč

Děkuji, že přinášíte naději tam, kde dosud převládala beznaděj.

Pavel Matuška
1 400 Kč

Díky

Michal Kobelka
1 000 Kč

Před rokem jsme projeli Malawi ze severu na jih a z jihu na sever. Bylo období dešťů, ale mimořádně sucho, skoro nepršelo. Jde o jednu z nejchudších zemí na světě, ale přesto tam nemáte pocit, že by něco bylo v nepořádku. Lidé jsou obrovsky vlídní, nekonfliktní, nevtírají se, nic vám nenutí a nesnaží se za každou cenu vydělat. Dokáží být spokojení s tím málem, co mají. Přesto občas potřebují pomoc.

Dárce
1 400 Kč

Fingers crossed

Rebeka van Overloop

Díky Lékařům bez hranic za jejich podpůrné aktivity těm, kteří je potřebují.

Veronika Ćmielová

Děláte skvělou práci!

Petr Šťastný
600 Kč